Početna strana > Rubrike > Politički život > Kako je "druga Srbija" reagovala na izjavu Aleksandra Konuzina
Politički život

Kako je "druga Srbija" reagovala na izjavu Aleksandra Konuzina

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
nedelja, 18. septembar 2011.
E-novine: "Hladnoratovski šamar gubernatora Konuzina"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izazvao je diplomatski skandal kada je u neuobičajeno oštrom tonu napao učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije optuživši ih da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom. Nakon što se našao uvređenim posle govora jednog od učesnika Foruma koji je rekao da Rusija štiti Srbiju samo zbog svojih interesa, ruski ambasador je ustao iz publike, uzeo mikrofon, stao na sred sale i iznerviran počeo neprimereno da urla na učesnike skupa

Kremaljski izaslanik je optužio prisutne da se na Forumu govori o nebitnim stvarima, a ne o pravim temama, a kako je rekao, prava tema je Kosovo.

"Zašto niko ne postavlja pitanje o pripremama KFOR i Euleksa da na administrativne prelaze dovedu kosovsku policiju i carinike. Mi imao iste interese i branićemo vašu zemlje, uprkos interesima nekih Srba da se vaša zemlje stavi pod stranu kontrolu“, hladnoratovskim rečima je poručio Konuzin.

On je objavio da će u Savetu bezbednosti UN, na specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

On je u napadu svojih džepnih emocija optužio pojedine ljude u Srbiji koji su „spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti“.

Ruski ambasador je na kraju uzviknuo :” Ima li ovde Srba”, a zatim je posle intervencije moderatora Ivana Vejvode da je govori duže od ostalih učesnika, demonstrativno napustio Forum.

Atmosfera prilikom vike i optuživanja Konuzina bila je neprijatna, a svi učesnici su bili šokirani.

Da je u pitanju tek vrh ledenog brega koji je u poslednje vreme nastao u odnosima Beograda i Moskve, indirektno je potvrdila i Tadićeva miljenica Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost i jedna od organizatora Foruma, koja je u izjavi za Blic rekla da je Aleksandar Konuzin uvredio skup.

"Konuzin je uvredio skup iako su svi učesnici pre toga sa ogromnim aplauzom podržali govor predsednika Borisa Tadića. Njegov gest znači da Rusija ne želi da se u Srbiji govori o globalnom kontekstu i regionalnim temama, jer smatra da su globalne teme rezervisane za Rusiju“, rekla je Lihtova.

Reagujući na uličarski ispad ruskog ambasadora, Sonja Stojanović iz Beogradskog centra za bezbednost, ocenila je Konuzinov gest kao "skandal i uvredu".

"Rusija ovim hoće da poruči da Srbija treba samo da sluša poruke koje dolaze iz Rusije“, navela je Stojanovićeva.

Da je u pitanju grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije smatra i Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka, koji je rekao da je Konuzin izabrao ovaj posebno politički osetljiv trenutak da bi polarizovao srpsku političku scenu na patriote i izdajnike.

S obzirom da je, prema sadržaju Konizonovog govora, jasno da je Vuku Jeremiću Moskva namenila ulogu predvodnika “patriotskog bloka”, ostaje da dani pred nama daju odgovor na dilemu da li je Kremlj predsednika Borisa Tadića definitivno označio kao predvodnika “izdajnika” ili ga je jednostavno premestio na klupu za rezervne igrače.

(E-novine)

Čedomir Jovanović: Srbija je suverena zemlja, a ne Konuzinova kolonija

BEOGRAD - - Srbija je suverena zemlja za koju je neprihvatljivo da trpi uvrede bilo kog diplomatskog predstavnika, pa ni ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

"Očekujemo hitnu reakciju institucija i mere koje se, po uobičajenoj diplomatskoj i međudržavnoj praksi, moraju preduzeti posle prekršaja ambasadora. Srbija nije ničija kolonija i ambasador Rusije mora da poštuje njenu nezavisnost i da se drži diplomatskog reda", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da se ispad amdasadora Konuzina kojim je namerno uvredio Srbiju, njene institucije i građane, optuživči ih da ne vole dovoljno svoju zemlju, ne sme tolerisati i ignorisati.

"LDP i dalje pravi jasnu razliku između kritičkog odnosa prema ponašanju ambasadora Konuzina i ruskoj politici, od odnosa punog uvažavanja i poštovanja koje imamo prema toj zemlji, njenoj istoriji, kulturi, građanima, međunarodnom značaju i potencijalima", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da to nije prvi put da Konuzin pokušava da uređuje političke odnose u Srbiji i na uvredljiv način govori o zemlji u kojoj je diplomatski predstavnik.

Važno je da institucije Srbije reaguju i spreče dalje mešanje ambasadora Rusije, inače ovakva praksa nikada neće prestati, naveo je predsednik LDP-a.

"Javni iskazi ljubavi prema Srbiji, ne mogu da sakriju istinu da Rusija prema Srbiji ima vrlo hladan i nepoverljiv odnos, što najbolje ilustruje nedavna odluka Ministarstva spoljnih poslova Rusije da Srbiju stavi u rang Severne Koreje i država koje su pretnja za međunarodni poredak", objasnio je Jovanović.

Istakao je da je samo na osnovama uvažavanja moguće razvijati međusobnu saradnju.

"U suprotnom ćemo, i bez ambasadorskih uvreda i intriga, svi mi koji Srbiju poštujemo onoliko koliko ruski zvaničnici počtuju Rusiju, morati da kažemo da Srbija ima tretman ponižene kolonije", naveo je Jovanović.

Konuzin je juče, u neuobičajeno oštrom tonu, učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

"Zar u ovoj dvorani nema Srba", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama, koji je ljutito i napustio.

(Beta)

Sonja Liht: Konuzin je uvredio skup

Povodom oštrog nastupa ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina, Sonja Liht smatra da njegove primedbe "ne stoje".

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da "ne stoje" primedbe ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, koji je demonstrativno napustio Beogradski bezbednosni forum nezadovoljan tokom rasprave.

Sonja Liht izjavila je za "Blic" da je Aleksandar Konuzin uvredio skup. 

- Konuzin je uvredio skup iako su svi učesnici pre toga sa ogromnim aplauzom podržali govor predsednika Borisa Tadića. Njegov gest znači da Rusija ne želi da se u Srbiji govori o globalnom kontekstu i regionalnim temama, jer smatra da su globalne teme rezervisane za Rusiju - kaže Lihtova i dodaje da je laž da na forumu nije bilo reči o Kosovu.

Konuzin je demonstrativno otišao sa Foruma nakon što je pozvan da završi govor u kojem je kritikovao ostale učesnike što na panelu posvećenom globalnoj bezbednosti niko nije pokrenuo pitanje slanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje o kome će danas raspravljati Savet bezbednosti UN.

Ruski ambasador je rekao da je zbunjen jer NATO, KFOR i Euleks planiraju da dovedu kosovske carinike na prelaze na severu Kosova i time prekrše svoj mandat, Rezoluciju 1244 i odluku SB UN iz 2008. godine, a iz publike na tu temu nije postavljeno ni jedno jedino pitanje.

Govoreći o postupku Konuzina, Liht je rekla da veruje da ruski ambasador nije dovoljno pažnje posvetio početku foruma gde se govorilo o Kosovu.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju Foruma govorio o situaciji na severu Kosovu, i naglasila da je tom prilikom poslao poruke, a da verovatno Konuzin "nije dovoljno pažnje posvetio onome šta se desilo i zato je tako postupio".

Liht je dodala da su i novinari tokom pauza razgovarali sa učesnicima Foruma najviše o stanju na Kosovu.

Predsednik Srbije je otvarajući prvi Beogradski bezbednosni forum izrazio zabrinutost zbog najave unilateralnih akcija Prištine na administrativnoj liniji na severu Kosova, ističući da takve akcije ugrožavaju mir i stabilnost u čitavom regionu.

(Blic)

Boško Jakšić: Ima li ovde Srba, a da nije ambasador Rusije

Najnoviju priliku srpskim vlastima je na srebrnoj tacni ponudio NjE ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Konuzin.

Mislim da je Rus s maramicom u reveru – navikom koju je poneo tokom službovanja u Parizu – ponašanjem na beogradskom Forumu o bezbednosti prekardašio sva pravila lepog diplomatskog ponašanja. A ona su baš striktna.

Ništa tu nije slučajno. Ambasador zna šta radi. Budi „patriotsku Srbiju“, ubeđen da će je Zapad uspavati i odvesti na stranputicu. Poručuje da će nam biti bolje uz Rusiju nego uz EU i/ili NATO.

Pošto se prikazao kao redak Srbin usred Beograda, prisvajajući patriotizam zemlje u kojoj je ambasador, računa na reakciju u stilu: „Da, da, pored svih ovih europejskih izdajnika zaista je trebalo da nam Rus očita bukvicu i pokaže kako se voli svoja/tuđa zemlja“. Ima takvih.

Reklo bi se da je izaslanik Kremlja izašao i iz okvira zvaničnih stavova Moskve povodom kosovskog problema. Ako me sećanje ne vara, Vladimir Putin svojevremeno je, oštrinom koja može da priliči baćuški ali ne i jednom od najmanje stotinu državnih službenika na ambasadorskom mestu po svetu, poručio da Rusi nemaju nameru da budu „veći Srbi od Srba“. Šta se Srbija dogovori oko Kosova, Rusi će podržati.

Njegova ekselencija prekršila je taj stav. Konuzin je u svojoj serbskoj otečestvenoj besedi jasno pokazao nameru da bude veći Srbin od Srba, da Srbe zabludele idejom zapada Evrope vrati na istočni put panslovenstva i slatkog pravoslavlja – uz ponešto ekonomske dominacije.

To je onaj deo njegovog dubokog razočaranja, ali bez emocija, kada kaže da je Srbija „spremna da proda privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti“.

U vreme „resetovanja“ američko-ruskih odnosa, ambasador uvodi čistu hladnoratovsku retoriku ostavljajući me da se pitam da li Rusija ne da Srbiju smatrajući je poslednjim adutom za neka nova vremena, ili se radi o neokolonijalnoj navici.

Da li je to Srpska pravoslavna crkva svojim metanisanjem Moskovskoj patrijaršiji ohrabrila Konuzina da misli da je bojar i u svetu srpske politike?

Pošto je održao pledoaje, ne prvi te vrste, ambasador je u znak protesta napustio skup. Ne bih dalje, jer sve je manje-više poznato. Zanima me šta će uraditi srpske vlasti.

Da budem sasvim jasan, što bi rekao Boris Tadić, uvek me je nervirao nedostatak samopoštovanja Srbije prema Srbiji. Ne smatram da Srbija od sebe treba da napravi pačavru – bez obzira koliko joj je manevarski prostor sužen.

Ako imaju iole samopoštovanja, zatražiće „diplomatskim kanalima“ da NjE napusti Srbiju. Bio bi to jedini i pravi odgovor države koja ne dopušta da joj strani ambasadori drže lekcije.

To što ambasadori koriste prostor koji im je otvoren, nije njihova, već naša greška. S tom razlikom da su ambasadori Zapada koristili anesteziju, a ambasador Konuzin radi na živo, na način koji bi priličio vremenima Informbiroa.

Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima.

Zašto B. J. nije kritikovao bivšeg američkog ambasadora Kamerona Mantera kada je – nediplomatski ishitreno – najavljivao da će Srbija dobiti „proevropsku vladu“ i pre nego što je ona formirana.

Zašto se B. J. nije oglasio kada je bivši nemački ambasador Cobel rekao da bi Srbija možda mogla da za 20-25 godina razmišlja o članstvu u EU, pod uslovom da se odrekne pretenzija na Kosovo.

Zato što je razlika velika. Prvi diplomata saopštio je čemu se nada, drugi je prerano otkrio šta njegova vlada misli. Zato je povučen.

To pravo, i po cenu greške u koracima, ima i Konuzin, ali postoji tu velika razlika u formi. A forma je suština diplomatije.

Aleksandar Vasiljevič – sem što zna kada da obuče uniformu – pokazao je da na formu ne daje ni kopejku.

Mada zna kada da pozove Cecu na prijem – kao odgovor na konferenciju NATO u Beogradu.

Zna da uputi zvanični demarš kada mu se ne dopadnu reči Čede Jovanovića u TV emisiji. Zna i da u novinama polemiše sa autorom ovih redova. Sve on jako dobro zna.

Zbog toga je manje važno šta je Konuzin rekao. Mogao bih lako da se složim da je i Kosovo tema za debatu o globalnoj bezbednosti. Tadić je i o tome govorio. Ne bih nikako mogao da se složim ne samo sa uvredljivim načinom ambasadorove intervencije, već i očitom namerom da se Srbija ponovo deli na Zapad i Istok, na izdajnike i patriote.

Da mu je to bila namera moglo bi da se zaključi iz podatka da je dan ranije, u sredu, u okviru istog foruma održan panel na temu „Rusija i Evropa: Partneri ili takmaci?“ Konuzin se nije pojavio.

Ali, da prekratim nerviranje svih onih koji priželjkuju rusku vojnu bazu na Pasuljarskim livadama, onih koji bi NIS poklonili – a ne jeftino prodali Rusima, onih koji budućnost Srbije vide ispod velike šljive, onih kojima se kosa diže na glavi od reči NATO, onih koji bi da sačuvaju palanačko politikantstvo i opštu muljačinu, onih koji se ne pitaju zašto su svi srećni kada se razvežu od Srbije, onih koji u strahu od zdrave konkurencije kvazinacionalnu superiornost grade na kmetovskim avlijama, onih koji žele da komšiji crkne krava, onih koji vole da misle da će im majčica Rusija konuzinovskom rukom staviti melem na sve rane, onih koji su se – izveštava Glas Rusije – javili sa predlogom da se ambasadoru dodeli odlikovanje za javno iznetu odbranu interesa Srbije od NATO, svima njima obećavam da ću na isti način reagovati ukoliko ovako skandalozno ponašanje bude pokazao bilo koji strani ambasador. Ne zbog njih, već zbog nas.

NjE je, što se mene tiče, promašio ovo ambasadorsko mesto. Gaf za gafom. Bolje bi mu pristajalo da bude gubernator Magdamskaje oblasti.

Dan posle bio je otvoren za reakcije. Moskva je mogla javno da prekori svog ambasadora. Nije. Beograd je mogao barem da uputi oštar demarš. Nije.

Što znači da Rusija stoji iza zažarenog ambasadorovog izlaganja. A Srbija? Iza koga ona stoji? Trebalo bi iza sebe, ali to nije slučaj. Tužno.

Pre nekoliko meseci ambasador Srbije u SAD zatražio je od američke TV mreže da preduzme mere povodom „kleveta“ komičarke Čelsi Hendler protiv Srbije i njenih građana. Oko toga se digla frka. Oko Konuzina država nemušto ćuti.

Za kraj, moram opet kao Švaba tra-la-la. Sve je ovo zbog Kosova, koje je i ruski ambasador uveo u igru obećavajući nastavak odbrane Srbije u UN. Izgleda da ćemo sve prodati, posle NIS-a i samopoštovanje, samo da bi sačuvali ono što odavno nemamo.

I nećemo imati, ne barem onako kako sanjaju svi ovdašnji potvrđeni ili nepotvrđeni nacionalakademici koji budućnost Srbije stalno pokušavaju da kalemare mitovima iz 1389.

(Politika)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner