Početna strana > Rubrike > Politički život > Invazija sajber bića, ili kako su nam dušmani (zamalo!) oborili sajt
Politički život

Invazija sajber bića, ili kako su nam dušmani (zamalo!) oborili sajt

PDF Štampa El. pošta
NSPM web   
utorak, 18. septembar 2012.

Ako je tačno da se napadaju/obaraju samo izuzetno važni ili uticajni sajtovi, onda se pokazalo da Internet stranica Nove srpske političke misli ni po tom kriterijumu ne stoji loše: stanovite osobe (zovimo ih zbog lakšeg prepoznavanja N. N. lica) zaključile su da je ovaj sajt toliko vredan da je zaslužio da ga, makar privremeno, nema na Internetu. I bi to u nedelju uveče i (skoro ceo) ponedeljak.

Šalu iz prethodnog odeljka na stranu, Internet adresa koja se odaziva na nspm.rs počela je da kašljuca već u nedelju predveče: sajt je davao života, ali mu je puls bio znatno usporen. Kako se primicala ponoć, infekcija je napredovala a naš (ispostaviće se, totalno neumišljeni) bolesnik počinje da posrće oko 22 sata, da bi u kliničkoj smrti bio sat kasnije. Naučeni prethodnim stradalništvom (vidi tekst: "Izgubljeni u prevodu među DNS-ovima"), odmah zovemo provajdera: onaj koji je tamo ostavljen da se javlja pojma nema o čemu je reč i kaže nam ono što i mi znamo – sajt ne radi.

Nastavljamo telefonsku komunikaciju sa različitim osobama iz provajder ekipe, uglavnom na srbo-engleskom jeziku (kako se telnetujete, pristupate li preko SSH protokola, da vam nisu hakovali sajt...), sve dok nam se, konačno, ne javlja pr(a)vi administrator i otkriva da sajt nije pao, već da nam je on, lično i personalno, isključio sajt sa Mreže! Uprošćeno rečeno, admin je bio pred dilemom: ili samo mi ili svi ostali (bez nas): pogađate kako je prelomio!

Iako, praktično, na našem sajtu u nedelju pred ponoć (ovo da ne čuje Šef!) nije bilo nikakve moderatorske aktivnosti, a i poseta je bila uobičajena – administrator je utvrdio da od nas ide neverovatni promet i da bukvalno blokiramo ceo sistem. Osnovano krećemo da sumnjamo (a tu smo sumnju nesebično podelili i sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal) da je reč o DDoS napadu na naš sajt! Sa Vikipedije: "Uobičajeni način DDoS napada jeste da se spreči pristup računarskom sistemu ili sistemima kroz preopterećenje mreže slanjem istovremenih mnogostrukih zahteva korisnika." Prevedeno, N. N. lica koja poseduju opremu, tj. vladaju virusom zaraženim računarima diljem Planete, odlučila su da te zombi računare usmere na našu skromnu Internet prezentaciju: problem je što sistem ne može da prepozna je li to legitimni zahtev posetioca sajta (npr. nekog od vrednih komentatora, koje ovom prilikom pohvaljujemo jer su uspeli – čak i kad je sajt bio i više nego klinički mrtav – da pošalju nekih stotinak komentara!) ili pak računar neke frizerke iz Merilenda koji, dok ona surfuje i traži ideje za nove frizure, delom svojih resursa sluša naloge zločestih N. N. lica i svom snagom cima naš sajt, koji posle zagasi sve što može kod našeg provajdera. A onda admin ugasi svetlo. 

Beli ekran smrti

I ko zna kako i kada bi se ova agonija završila u iščekivanju akcije organa reda ili, pre će biti, završetka virtuelne "kaznene ekspedicije" na NSPM, da naš programer i čuvar servera u svim godišnjim periodima nije došao i na (skoro pa) genijalnu ideju o sporom kliktanju po sajtu: svakom će korisniku, bio on stvarni posetilac ili nesvesni zombi, dozvoliti jedan zahtev u nekoliko sekundi – to je sajt vozdiglo i onemogućilo N. N. lica u njihovom paklenom naumu da nas nema. Bilo nas je na Mreži, ali su oni koji su kliktali suviše brzo dobijali "Beli ekran smrti" i poruku da je za njih pristup zabranjen. Da bismo kako-tako objasnili zabrinutim posetiocima o čemu je reč, napisali smo obaveštenje, verovatno prvo i jedino takve vrste od kada je veka i Interneta, o dovoljno sporom kliktanju – ovde ga navodimo da ostane za Istoriju i buduća pokolenja: 

Poštovani posetioci,

Zbog stalnih napada sajt NSPM-a u nedelju uveče i ponedeljak nije bio dostupan, a ni sada sajt nije potpuno operativan: ako "previše brzo klikćete" dobićete poruku "Forbidden access (Flooding)" - u tom slučaju sačekajte 15-20 sekundi  i osvežite (refresh) stranicu i nastavite da "klikćete malo sporije" po sajtu.

Uputstvo o sporom kliktanju

I tako: sad, dok ovo pišemo, sajt kao radi i sa brzim kliktanjem. A dokle će, iskreno, ne znamo.

Kad smo prebirali zašto nam se, baš sad, ovo desilo – u svom sajber veku pisali smo i kritikovali razne: vlast, opoziciju, domaće, strane, leve, desne, crvene, žute, plave – pala nam je na pamet slučajna koincidencija da smo, dva dana pre napada, preneli tekst "Nova strategija za borbu protiv društvene homofobije", koji je izazvao dosta kontroverzi i polemika. Mada, fin je to svet – doduše internacionalno dobro uvezan – ne verujemo da bi se njima to omaklo da urade.

PS. Ako nešto od napisanog nije tačno, neka junačka N. N. lica skupe hrabrost i ispod ovog teksta ostave komentar sa demantijem: valjda su toliki hakeri da mogu da sakriju IP adresu i nastave svoj sajber rat iz podruma!

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner