Политички живот

Господине Стефановићу, отклоните, разјасните, разрешите аферу – покажите индекс! Веровали или не, ја навијам за Вас - зато што знам да ће онај ко дође после, бити још гори

Штампа
Ђорђе Вукадиновић   
петак, 26. јул 2019.

“Много је питања, а мало минута. Али да пођем од онога што нисам планирао, а што је госпођа Брнабић изазвала помињући малочас СББ и телевизију Н1. Пошто сте Ви говорили на ту тему, онда хајде  да почнемо од Вас. Мада мислим да је то питање и за министра културе и информисања, такође.

Признали или не, овде се води кампања против једног оператера и једне телевизије

Ја немам ништа против (напротив) да државна телевизија буде свуда на првом каналу. Али ја бих волео да видим шта треба да се догоди да би  сви грађани могли да виде и ону, инкриминисану телевизију - јер две трећине грађана Србије не може да је гледа - не на првом, или на другом каналу, него уопште. Дакле, како би ту телевизију, која се овде представља као извор свеколиког зла (а ја напросто сматрам да она има своје место у медијском простору и да нам је потребна зарад одржања каквог-таквог медијског плурализма), могли да виде и они грађани широм Србије који немају појма шта она емитује, али који свакога дана слушају како се баца дрвље и камење на рачун ње и уређивачког програма и њених власника“.

Кад већ помињете ту 'страшну ствар', што је РТС код тог оператора на трећем, а не на првом месту, онда хајде да видимо како то код већине других кабловских оператера телевизије Н1 уопште нема, госпођо Брнабић

Вукадиновић се осврнуо на потцртавање премијерке проблема да се канал РТС-а код одређених оператера не налази на „броју 1“.

 „Дакле, кад већ помињете ту 'страшну ствар', што је РТС код тог оператора на трећем, а не на првом месту, онда хајде да видимо како то код већине других кабловских оператера телевизије Н1 уопште нема, госпођо Брнабић. Не би ли то био допринос плурализму медијске сцене? То је једна ствар, можда не најважнија, али чисто да и то поменемо”.

Вукадиновић  се потом  обратио министру заштите животне средине Горану Тривану, као и министру рударства и енергетике Александру Антићу на тему мини хидроелектрана.

„Ту су и министар екологије и министар енергетике. За њих је питање кратко, али тема је тешка, а тиче се мини хидроелектрана. То се чини као мали проблем, али није, и биће све већи. То није, заиста, одговорност само ове Владе, то је почело раније. Мини хидроелектране су својевремено пласиране као велико чудо, спас и срећа. Позивало се на стандарде ЕУ и слично. Испоставило се да није баш тако и да је њихов допринос енергетском систему веома мали, да не кажем мизеран, а еколошка штета врло велика. Зато очекујем коментар од вас, да ли се у том погледу може нешто учинити. Наравно, повод, али само повод за ово питање је ова ситуација у месним заједницама Звонце и Ракита, где је, по мишљењу еминентних стручњака, заиста угрожена не само околина већ и безбедност тих насеља, да не говоримо о еколошкој штети“, рекао је Вукадиновић.

„И, коначно, треће, али најважније - стара тема у разговорима између мене и госпође Брнабић овде - Ви сте завршили прошли пут наш дијалог  хвалећи Бриселски споразум. Ја морам да се вратим на ту осетљиву тему, јер она јесте чворно место наших неслагања, кад је реч о овим великим политичким темама - не само неслагања између Вас и мене, него мене и ове Владе. Ја сматрам да је споразум лош. Ту седи његов потписник, односно не потписник, већ више „парафер“, или како се већ каже за оног који је споразум парафирао. Очекујем од Вас одговор на ту тему, а наставићемо касније“ (председница га прекида)

Након опширних али неинформативних одговора председнице Владе и појединих министара, Вукадиновић је наставио следећу троминутну реплику.

Госпођо Брнабић, прочитајте, ако нећете све, онда барем тачку 14 Бриселског споразума - овде, пред грађанима, где се каже да «две стране неће једна другу блокирати у процесу евро-интеграција»

“Захваљујем на одговорима. Наравно, сваки од њих би могао да буде тема читаве целодневне елаборације - ја сам говорио три минута, одговарано ми је двадесет, али то је тако пословником уређено, шта да се ради. (Само вас молим да ме бар накнадно не поклапате, када истекну она моја два последња минута – јер то није по пословнику.)

Дакле, ја овде нисам адвокат телевизије Н1, нити тог кабловског оператера, само бих морао да исправим госпођу премијерку да јој проценти које је наводила нису адекватни. Односно адекватни су кад је реч о уделу кабловских оператера унутар кабловске мреже. Ја сам рекао, и понављам, да већина грађана Србије, мислим око 60 посто - можемо да лицитирамо, није сасвим јасно који је проценат - али свакако велики део грађана Србије не може да гледа ту телевизију. Дакле, то је поента. А што се тиче закона - истерујте правду, ко шта крши - ја немам ништа против и подржавам свако привођење праву по том питању. Али се стиче утисак, и то, бојим се, и из ове данашње расправе, а и иначе, да је овде ипак реч о једној врсти кампање против једног кабловског оператера и једне телевизије, односно једног телевизијског канала, који не одговара актуелној власти. Дакле, једно је регулисање права и закона, а друго је да се стиче утисак да се води кампања против једне компаније и против једне телевизије коју, понављам и наглашавам, већина грађана Србије не може да чује, али чује само критике и грдњу на њихов рачун.“

Пошто Ви имате више времена, госпођо Брнабић, прочитајте, ако нећете све, онда барем тачку 14 Бриселског споразума - овде, пред грађанима, где се каже да 'две стране неће једна другу блокирати у процесу евро-интеграција'. Шта је то, госпођо Брнабић, ако не признање на мала врата? 

„Што се тиче друге теме, Бриселског споразума, који је кључна ствар нашег неслагања: Ви сте, наравно, елоквентно овде потегли, али заправо пет пута поновили исту ствар – да је то што Приштина оклева да имплементира Бриселски споразум најбољи знак да је он добар. То сте рекли и прошли пут, и сада,. Али је проблем у томе што сте ви сами имплементирали све оно што Приштини одговара, тако да Приштина заправо избегава да имплементира само оно што би требало да буде њена обавеза. Уосталом, пошто Ви имате више времена, госпођо Брнабић, прочитајте, ако нећете све, онда барем тачку 14 Бриселског споразума - овде, пред грађанима, где се каже да «две стране неће једна другу блокирати у процесу евро-интеграција». Шта је то, госпођо Брнабић, ако не признање на мала врата?”

Вукадиновић је, коначно упитао, министра Стефановића о аферама о којима би министар могао да има више информација у односу на оно што је до данас познато јавности - о афери „Омча за Србију“ и афери „Диплома“.

„Последња ствар, господине Стефановићу, кратко, пошто ми време истиче, хтео сам да Вас питам у вези са афером 'Омча за Србију', која је очигледно лансирана из неких про-владиних кругова: Да ли Ви као министарство имате индиција, да ли постоји нека завера светских центара против нас, као што се пише и говори? И друго, да ли намеравате да разрешите аферу 'Индекс', односно аферу 'Диплома', јер је то нешто што објективно оптерећује Ваш рад. Ја бих волео да ефикасно отклоните те дилеме. Можемо ми о томе да ћутимо, то је на неки начин 'слон' у овој просторији, којег можемо да се правимо да не примећујемо. Дакле, за успешно обављање Вашег посла, пожељно је и неопходно да се та ствар реши.”

Господине Стефановићу разрешите аферу – покажите индекс!

Након дугог одговора министра Стефановића (у којем је углавном говорио о Ђиласу), Вукадиновић је констатовао да одговоре на постављена питања није добио и да господин Стефановић звучи као да се обраћа из перспективе потпредседника СНС, а не ресорног министра и потпредседника Владе.

Веровали или не, ја навијам за Вас. А знате зашто? Зато што знам да ће онај ко дође после Вас, бити још гори од Вас 

“Ово последње (излагање министра Лончара) не бих коментарисао, јер не знам о чему се ради, али мислим да је заиста дотакнуто дно, и то у различитим смисловима. А, што се тиче господина Стефановића, мислим да је он промашио тему и место и да је ових двадесетак минута колико је говорио, говорио као потпредседник СНС - то је можда у реду на некој страначкој конференцији за штампу, али не и у Народној скупштини. Он је овде у својству потпредседника Владе и министра унутрашњих послова, који треба одговара на питање посланика. А он је успео да не одговори ни на једно од два моја питања, односно на једно је објаснио зашто неће да одговори, а друго је потпуно прећутао.

Молим Вас, ако можете, разјасните, разрешите, отклоните ту аферу - покажите индекс! А после ћемо да причамо, или причајте о Шолаку и Ђиласу и осталом 

Господине Стефановићу, веровали или не, ја навијам за Вас. А знате зашто? Зато што знам да ће онај ко дође после Вас, бити још гори од Вас. Али Вам кажем – сад,да ли је у питању „слон“, да ли је „мамут“, о томе можемо да разговарамо – али због афера сличног типа су падали министри и други високи државни службеници, и у Немачкој и у Чешкој (ево видите да смем да изговорим реч 'Чешка'), и у окружењу. Просто, молим Вас, ако можете, разјасните, разрешите, отклоните ту аферу - покажите индекс! А после ћемо да причамо, или причајте о Шолаку и Ђиласу и осталом. На крају крајева, као потпредседник странке направите дуел на РТС-у, на Студију Б, на Н1, позовите господина Ђиласа, па расправите шта имате са њим о тим милионима, милијардама и осталом. Просто, ово није место за то.

Друго, пре него што ми истекну ова два минута, морам да Вас подсетим да сте прећутали да кажете нешто о самој афери 'Омча за Србију' и инсинуацијама прорежимских медија да неко ради о глави држави и председнику - неки пријатељи из земље и из врха НАТО-алијансе. Или демантујте то, или потврдите. А немојте да се фолирамо и бавимо слоновима или мамутима у соби.“

(НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]