Početna strana > Rubrike > Politički život > Gospodine Stefanoviću, otklonite, razjasnite, razrešite aferu – pokažite indeks! Verovali ili ne, ja navijam za Vas - zato što znam da će onaj ko dođe posle, biti još gori
Politički život

Gospodine Stefanoviću, otklonite, razjasnite, razrešite aferu – pokažite indeks! Verovali ili ne, ja navijam za Vas - zato što znam da će onaj ko dođe posle, biti još gori

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
petak, 26. jul 2019.

“Mnogo je pitanja, a malo minuta. Ali da pođem od onoga što nisam planirao, a što je gospođa Brnabić izazvala pominjući maločas SBB i televiziju N1. Pošto ste Vi govorili na tu temu, onda hajde  da počnemo od Vas. Mada mislim da je to pitanje i za ministra kulture i informisanja, takođe.

Priznali ili ne, ovde se vodi kampanja protiv jednog operatera i jedne televizije

Ja nemam ništa protiv (naprotiv) da državna televizija bude svuda na prvom kanalu. Ali ja bih voleo da vidim šta treba da se dogodi da bi  svi građani mogli da vide i onu, inkriminisanu televiziju - jer dve trećine građana Srbije ne može da je gleda - ne na prvom, ili na drugom kanalu, nego uopšte. Dakle, kako bi tu televiziju, koja se ovde predstavlja kao izvor svekolikog zla (a ja naprosto smatram da ona ima svoje mesto u medijskom prostoru i da nam je potrebna zarad održanja kakvog-takvog medijskog pluralizma), mogli da vide i oni građani širom Srbije koji nemaju pojma šta ona emituje, ali koji svakoga dana slušaju kako se baca drvlje i kamenje na račun nje i uređivačkog programa i njenih vlasnika“.

Kad već pominjete tu 'strašnu stvar', što je RTS kod tog operatora na trećem, a ne na prvom mestu, onda hajde da vidimo kako to kod većine drugih kablovskih operatera televizije N1 uopšte nema, gospođo Brnabić

Vukadinović se osvrnuo na potcrtavanje premijerke problema da se kanal RTS-a kod određenih operatera ne nalazi na „broju 1“.

 „Dakle, kad već pominjete tu 'strašnu stvar', što je RTS kod tog operatora na trećem, a ne na prvom mestu, onda hajde da vidimo kako to kod većine drugih kablovskih operatera televizije N1 uopšte nema, gospođo Brnabić. Ne bi li to bio doprinos pluralizmu medijske scene? To je jedna stvar, možda ne najvažnija, ali čisto da i to pomenemo”.

Vukadinović  se potom  obratio ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, kao i ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću na temu mini hidroelektrana.

„Tu su i ministar ekologije i ministar energetike. Za njih je pitanje kratko, ali tema je teška, a tiče se mini hidroelektrana. To se čini kao mali problem, ali nije, i biće sve veći. To nije, zaista, odgovornost samo ove Vlade, to je počelo ranije. Mini hidroelektrane su svojevremeno plasirane kao veliko čudo, spas i sreća. Pozivalo se na standarde EU i slično. Ispostavilo se da nije baš tako i da je njihov doprinos energetskom sistemu veoma mali, da ne kažem mizeran, a ekološka šteta vrlo velika. Zato očekujem komentar od vas, da li se u tom pogledu može nešto učiniti. Naravno, povod, ali samo povod za ovo pitanje je ova situacija u mesnim zajednicama Zvonce i Rakita, gde je, po mišljenju eminentnih stručnjaka, zaista ugrožena ne samo okolina već i bezbednost tih naselja, da ne govorimo o ekološkoj šteti“, rekao je Vukadinović.

„I, konačno, treće, ali najvažnije - stara tema u razgovorima između mene i gospođe Brnabić ovde - Vi ste završili prošli put naš dijalog  hvaleći Briselski sporazum. Ja moram da se vratim na tu osetljivu temu, jer ona jeste čvorno mesto naših neslaganja, kad je reč o ovim velikim političkim temama - ne samo neslaganja između Vas i mene, nego mene i ove Vlade. Ja smatram da je sporazum loš. Tu sedi njegov potpisnik, odnosno ne potpisnik, već više „parafer“, ili kako se već kaže za onog koji je sporazum parafirao. Očekujem od Vas odgovor na tu temu, a nastavićemo kasnije“ (predsednica ga prekida)

Nakon opširnih ali neinformativnih odgovora predsednice Vlade i pojedinih ministara, Vukadinović je nastavio sledeću trominutnu repliku.

Gospođo Brnabić, pročitajte, ako nećete sve, onda barem tačku 14 Briselskog sporazuma - ovde, pred građanima, gde se kaže da «dve strane neće jedna drugu blokirati u procesu evro-integracija»

“Zahvaljujem na odgovorima. Naravno, svaki od njih bi mogao da bude tema čitave celodnevne elaboracije - ja sam govorio tri minuta, odgovarano mi je dvadeset, ali to je tako poslovnikom uređeno, šta da se radi. (Samo vas molim da me bar naknadno ne poklapate, kada isteknu ona moja dva poslednja minuta – jer to nije po poslovniku.)

Dakle, ja ovde nisam advokat televizije N1, niti tog kablovskog operatera, samo bih morao da ispravim gospođu premijerku da joj procenti koje je navodila nisu adekvatni. Odnosno adekvatni su kad je reč o udelu kablovskih operatera unutar kablovske mreže. Ja sam rekao, i ponavljam, da većina građana Srbije, mislim oko 60 posto - možemo da licitiramo, nije sasvim jasno koji je procenat - ali svakako veliki deo građana Srbije ne može da gleda tu televiziju. Dakle, to je poenta. A što se tiče zakona - isterujte pravdu, ko šta krši - ja nemam ništa protiv i podržavam svako privođenje pravu po tom pitanju. Ali se stiče utisak, i to, bojim se, i iz ove današnje rasprave, a i inače, da je ovde ipak reč o jednoj vrsti kampanje protiv jednog kablovskog operatera i jedne televizije, odnosno jednog televizijskog kanala, koji ne odgovara aktuelnoj vlasti. Dakle, jedno je regulisanje prava i zakona, a drugo je da se stiče utisak da se vodi kampanja protiv jedne kompanije i protiv jedne televizije koju, ponavljam i naglašavam, većina građana Srbije ne može da čuje, ali čuje samo kritike i grdnju na njihov račun.“

Pošto Vi imate više vremena, gospođo Brnabić, pročitajte, ako nećete sve, onda barem tačku 14 Briselskog sporazuma - ovde, pred građanima, gde se kaže da 'dve strane neće jedna drugu blokirati u procesu evro-integracija'. Šta je to, gospođo Brnabić, ako ne priznanje na mala vrata? 

„Što se tiče druge teme, Briselskog sporazuma, koji je ključna stvar našeg neslaganja: Vi ste, naravno, elokventno ovde potegli, ali zapravo pet puta ponovili istu stvar – da je to što Priština okleva da implementira Briselski sporazum najbolji znak da je on dobar. To ste rekli i prošli put, i sada,. Ali je problem u tome što ste vi sami implementirali sve ono što Prištini odgovara, tako da Priština zapravo izbegava da implementira samo ono što bi trebalo da bude njena obaveza. Uostalom, pošto Vi imate više vremena, gospođo Brnabić, pročitajte, ako nećete sve, onda barem tačku 14 Briselskog sporazuma - ovde, pred građanima, gde se kaže da «dve strane neće jedna drugu blokirati u procesu evro-integracija». Šta je to, gospođo Brnabić, ako ne priznanje na mala vrata?”

Vukadinović je, konačno upitao, ministra Stefanovića o aferama o kojima bi ministar mogao da ima više informacija u odnosu na ono što je do danas poznato javnosti - o aferi „Omča za Srbiju“ i aferi „Diploma“.

„Poslednja stvar, gospodine Stefanoviću, kratko, pošto mi vreme ističe, hteo sam da Vas pitam u vezi sa aferom 'Omča za Srbiju', koja je očigledno lansirana iz nekih pro-vladinih krugova: Da li Vi kao ministarstvo imate indicija, da li postoji neka zavera svetskih centara protiv nas, kao što se piše i govori? I drugo, da li nameravate da razrešite aferu 'Indeks', odnosno aferu 'Diploma', jer je to nešto što objektivno opterećuje Vaš rad. Ja bih voleo da efikasno otklonite te dileme. Možemo mi o tome da ćutimo, to je na neki način 'slon' u ovoj prostoriji, kojeg možemo da se pravimo da ne primećujemo. Dakle, za uspešno obavljanje Vašeg posla, poželjno je i neophodno da se ta stvar reši.”

Gospodine Stefanoviću razrešite aferu – pokažite indeks!

Nakon dugog odgovora ministra Stefanovića (u kojem je uglavnom govorio o Đilasu), Vukadinović je konstatovao da odgovore na postavljena pitanja nije dobio i da gospodin Stefanović zvuči kao da se obraća iz perspektive potpredsednika SNS, a ne resornog ministra i potpredsednika Vlade.

Verovali ili ne, ja navijam za Vas. A znate zašto? Zato što znam da će onaj ko dođe posle Vas, biti još gori od Vas 

“Ovo poslednje (izlaganje ministra Lončara) ne bih komentarisao, jer ne znam o čemu se radi, ali mislim da je zaista dotaknuto dno, i to u različitim smislovima. A, što se tiče gospodina Stefanovića, mislim da je on promašio temu i mesto i da je ovih dvadesetak minuta koliko je govorio, govorio kao potpredsednik SNS - to je možda u redu na nekoj stranačkoj konferenciji za štampu, ali ne i u Narodnoj skupštini. On je ovde u svojstvu potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, koji treba odgovara na pitanje poslanika. A on je uspeo da ne odgovori ni na jedno od dva moja pitanja, odnosno na jedno je objasnio zašto neće da odgovori, a drugo je potpuno prećutao.

Molim Vas, ako možete, razjasnite, razrešite, otklonite tu aferu - pokažite indeks! A posle ćemo da pričamo, ili pričajte o Šolaku i Đilasu i ostalom 

Gospodine Stefanoviću, verovali ili ne, ja navijam za Vas. A znate zašto? Zato što znam da će onaj ko dođe posle Vas, biti još gori od Vas. Ali Vam kažem – sad,da li je u pitanju „slon“, da li je „mamut“, o tome možemo da razgovaramo – ali zbog afera sličnog tipa su padali ministri i drugi visoki državni službenici, i u Nemačkoj i u Češkoj (evo vidite da smem da izgovorim reč 'Češka'), i u okruženju. Prosto, molim Vas, ako možete, razjasnite, razrešite, otklonite tu aferu - pokažite indeks! A posle ćemo da pričamo, ili pričajte o Šolaku i Đilasu i ostalom. Na kraju krajeva, kao potpredsednik stranke napravite duel na RTS-u, na Studiju B, na N1, pozovite gospodina Đilasa, pa raspravite šta imate sa njim o tim milionima, milijardama i ostalom. Prosto, ovo nije mesto za to.

Drugo, pre nego što mi isteknu ova dva minuta, moram da Vas podsetim da ste prećutali da kažete nešto o samoj aferi 'Omča za Srbiju' i insinuacijama prorežimskih medija da neko radi o glavi državi i predsedniku - neki prijatelji iz zemlje i iz vrha NATO-alijanse. Ili demantujte to, ili potvrdite. A nemojte da se foliramo i bavimo slonovima ili mamutima u sobi.“

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner