Početna strana > Rubrike > Politički život > Glasanje iz "kontrasta"
Politički život

Glasanje iz "kontrasta"

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
četvrtak, 17. maj 2012.

Pošto sam imao prilike da predajem na fakultetima, pitanje političke kampanje i strategije igra određenu ulogu i građani treba da znaju da se ne radi ni o kakvoj negativnoj kampanji već o kampanji konrasta, u kojoj je potrebno ljudima objasniti o čemu se radi u Srbiji.

Boris Tadić, TV "B92"

Da nam predsednik (bivši) i kandidat za predsednika (sadašnji) nije (nekadašnji?) predavač na fakultetima ne bih saznao da spotovi Demokratske stranke, pod radnim naslovom "Od Tomislava Nikolića gori su samo ovi oko njega", nisu negativna već kampanja kontrasta. Neki među vama sigurno znaju da nisam nikakav stručnjak za marketing –a još manje za političke kampanje, bile one pozitivne, negativne ili kontrastne – pa sam želeo da vidim da li Gugl zna nešto više od mene.

Nedostojan jest: Odgovori na upit uglavnom su se odnosili na članke tipa "Boris Tadić: Nije negativna već kampanja kontrasta", ali na jednom od sajtova nađoh i sledeći citat iz Zakona o oglašavanju: "Zabranjeno je: svako oglašavanje kojim se omalovažava, sumnjiči ili na drugi nedostojan način prikazuje identitet drugog lica, njegove aktivnosti, proizvoda ili usluge; [...] oglašavanje kojim se oglašivač neistinito upoređuje sa konkurentom na štetu konkurenta ili kojim se stvara zabluda na tržištu između oglašivača i konkurenta; poređenje oglašivača sa drugim oglašivačem, na štetu drugog..." Ja, između ostalog, nisam ni pravnik – pa ćete morati sami da razmislite da li ova kampanja DS-a na dostojan način prikazuje drugo lice, njegove izjave, glad & žeđ, one kojima je okružen etc. Da upotrebim znanje iz reklama za prašak ili tečnost za sudove – tamo kaže NAŠ PRAŠAK pere bolje nego OBIČAN PRAŠAK, ali na tom drugom nema etikete; preneseno na političku kampanju, valjalo bi da kažu "DS vlada sto puta bolje nego bilo koja druga OBIČNA stranka"! A kao da DS propagandistima nije bilo dovoljno to sa anti-Toma spotovima, nego se i kuso i repato dohvatilo diplome Tomislava Nikolića: kad su se u predmet uključile i prosvetna inspekcija i komisija za akreditaciju fakulteta/univerziteta – onda nam je kontrast stigao do želuca.

Ono što ni Vikepedija ne zna: Moguće je da nisam dobro pretraživao Internet, ali ne nađoh o kampanji kontrasta ni na (srpskoj) Vikipediji. E, kad/ako se bude pisao članak na tu temu, ja bih za definiciju stavio sledeće reči potpredsednice DS-a Jelene Trivan: "U Srbiji se ne živi sjajno, ali živeće se gore ako budućnost predamo onima koji četiri godine pišu program" ("Kurir", 21.3.2012). Pošto mi je dosadašnji predsednik Srbije, u onome što je uzeto za moto teksta, objasnio da je potrebno narodu objasniti o čemu se radi – reči J. Trivan ne mogu se prevesti nikako drugačije no da je glavni (jedini?) argument DS-a da će SNS (sa sve Tomom) biti gori i od njih. Naravno, EU je Demokratskoj stranci iz kampanje izbila ono čime nas je plašila prethodnih godina – ako dođe Nikolić na vlast onda mi ne dođemo u EU; ko je iole pratio politiku prethodnih meseci morao je shvatiti da je Srpska napredna stranka postala i poželjniji partner od Tadićeve ekipe – čak bi se moglo reći da je SNS najviše što Zapad (bez tenkova) može instalirati u zemlji Srbiji.

Još malo objašnjavanja o DS objašnjavanju: Ne znam da li je predsednički kandidat sa inicijalima B. T. svestan, ali – rečima da je ovom narodu potrebno utuviti u glavu da bi razumeo o čemu se radi – ne šalje najbolju poruku o skupini kojoj bi opet da predsednikuje. Uzmimo čak da ciljna grupa ovih podsećanja nisu misleći u zemlji Srbiji, ali se prethodnih godina pokazalo da kampanja kontrasta odbija vaskoliko građanstvo od politike (i političkih stranaka) i smanjuje izlaznost na izborima. Zatim, ako se ovako neselektivno tuče po neprijatelju, bićemo skloni da poverujemo da u internim istraživanjima DS-a oni stoje mnogo gore nego u ovim objavljenim. A verujem da nisam jedini koji je, iako potvrđeni i zakleti neglasač SNS-a (i radikala u bilo kojim pakovanjima/dozama), pomislio da bi sad trebalo glasati upravo za Nikolića. I to ne iz inata – već iz kontrasta.

Posle svega zamišljenog: Kad je ovo pisanije praktično bilo osmišljeno, pojavio se kontra-spot SNS-a – da upropasti 1) ideju da mi poenta o glasanju iz kontrasta bude na kraju i, važnije, da ugrozi 2) stranačku poziciju. Umesto da naprednjaci kažu "ovi protiv nas vode kampanju na način koji smo prevazišli" ili "nemaju nikakav argument ili uspeh nego moraju da nas ocrne" ili "mi smo pristojni ljudi i ne služimo se njihovim metodama" ili… – oni se odlučuju da daju doprinos zagađivanju atmosfere pred izbore. Da stvari po SNS budu još gore, ispostavilo se da je Tadićevo "priznanje" da nije ponosan što je predsednik malo montirano, a javio se i hrvatski novinar Aleksandar Stanković da pričom o autorskim pravima zapravo legalizuje zabranu ovog spota na ovdašnjim televizijama; a tu je najmanja šteta ispala ako neko pomisli da naprednjaci ne poštuju kopirajt. Doduše, sasvim je moguće da je SNS odluka o uzvraćanju udarca zapravo iz domena iracionalnog – neko je možda izgubio živce i/ili je nekom došlo da iskoči iz tesne (jagnjeće) kože.

Ostatak sveta protiv Tome: Da je većina srpskih medija pod manjom ili većom kontrolom DS-a lako ćete se uveriti ako pogledate naslovne strane dnevnih novina pred drugi krug, a paradigmatičan je bio i tretman Tomislava Nikolića na RTS-u. Srpska napredna stranka je na to odgovorila pravljenjem svojih medija (manje Pravda, više Radio Fokus i TV Kopernikus 3 - Svet plus info), i to vrlo traljavo: kao da nisu bili svesni da je propagandističko vreme poč. TV Bastilje prošlo i da novo vreme zahteva da se (da iskoristim staru srpsku reč) spinuje. I sami svesni da im pomenuti mediji više liče na biltene iz kojih bi se članstvo moglo (dez)informisati, naprednjaci su to probali da nadomeste bitkom na otvorenom Internetu. Ali, i u Net kampanji SNS-ovci su nastupili propagandistički i naivno: na ovom sajtu komentatori su lako prepoznavali kad dođe naprednjačka četa za borbe u sajber spejsu. (Koristim ovu priliku da pozdravim komentatora iz te ekipe s nadimkom "posteni gradjani", ulepšao mi je dosta dana.) Inače, ogledni primer bi mogla biti ova NSPM hronika "Aleksandar Vučić: SNS želi Srbiju u EU", gde se posle poštenih građana ređaju Caki, Laza, Jasmina, Dragan, Jova.... Posebna je zanimljivost da "Dragan" i "Jova" imaju u interpunkciju isti komentar, valjda nekome nije uspelo slanje dok je bio Dragan pa ga je poslao i kao Jova. Iz ove male skice naprednjačke veb-borbe, nadam se, vidite aljkavost i neinventivnost koje na sličan način vređaju ono što nam je ostalo od pameti kao i gornje DS objašnjavanje. Da završim uzrečicom rahmetli predsednika koji je izbore krao mnogo veštije – u to ime srdačno vas pozdravljam i neka nam je svima srećan 20. maj! 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner