понедељак, 28. новембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Двери ће бити највеће политичко изненађење
Политички живот

Двери ће бити највеће политичко изненађење

PDF Штампа Ел. пошта
Бранимир Нешић   
петак, 24. фебруар 2012.

Годину дана од уласка у политику, Покрет Двери - За живот Србије одржао је 11. фебруара централну промоцију у Београду. Представљајући себе као једину нову опцију на политичкој сцени после двадесет година, Двери су се јавности обратили слоганом Коначно имам за кога да гласам“. Бранимир Нешић, члан УО Двери, у разговору за НСПМ истиче да чланови ове организације на свој политички ангажман гледају као на наставак свог 13-годишњег рада, и најављује да ће Двери у политичком животу Србије ускоро постати чињеница коју ће сви морати да признају.

Ових дана навршило се 13 година од оснивања часописа Двери српске а годину дана од оснивања политичког покрета „Двери за живот Србије“. Који су разлози уласка у политику и шта сте за претходних годину дана постигли у популаризацији и омасовљавању вашег покрета?

- Часопис Двери српске смо покренули 1999. године, пар месеци пре почетка бомбардовања. У наднаслову тог студентског фанзина стајао је стих из химне Светом Сави "Почуј глас свог рода!", а у поднаслову да је лист који издајемо "национално гласило студената србистике непостојеће катедре за србистику". Тај наднаслов и поднаслов зацртао је пут којим Двери иду, ево, већ 13 година: одбрана националне културе у анационалном времену које је, после непуних годину дана, завладало на овим просторима. Један квазинационални дух, оличен у власти Слободана Милошевића, замењен је, по народ опаснијим, анационалним, или боље рећи - антинационалним духом. Педесет темат-бројева Двери представљали су, у ствари, с једне стране преиспитивање, а с друге стране, потврђивање темеља националне културе којој, хтели то неки или не, сви ми припадамо. После 12 година рада на културолошком, социјалном и хуманитарном плану, и пратећи пропадање и нестајање Србије на државном, политичком, економском, моралном и биолошком плану, схватили смо да морамо ући у политику како бисмо учинили заиста све што је до нас да побољшамо друштвену ситуацију у земљи. За годину дана политичког деловања, Двери – Покрет за живот Србије успео је да покрене стотину повереништава и отвори канцеларије у скоро свим великим општинама широм Србије и да народ у великом броју упозна са нашим политичким манифестом који смо објавили фебруара 2011. године: Новим народним договором, који је ове године, на великој промоцији у препуној Великој сали Дому синдиката у Београду, закључен.

Сматрате да је Србији потребан потпуни преокрет. Које су основне смернице спољне и унутрашње политике према којима бисте водили државу?

- Србији није потребан политички преокрет, већ политички преображај! Имали смо прилике да у последњих 20 година на политичкој сцени посматрамо иста лица, исти ниво (не)креативних и простачких политичких дебата, исту политику, исте излизане флоскуле... Док земља пропада и док народ нестаје, постојећа политичка гарнитура је за све ове године убедила себе да је незаменљива. Па и зашто би, схватили су да много добро живе на народној грбачи. Сви су исти, одјекује овим народом, док политички аналитичари покушавају да измере неизмериво: која странка има колику подршку у народу који у огромном проценту (75%) жели да се промени целокупна политичка сцена. Двери представљају друштвени и политички глас тих незадовољних људи, али не само у томе што смо ми нови људи на политичкој сцени, већ и зато што нудимо потпуно другачију политику од свих постојећих. Унутрашња политика Двери се базира, на првом месту, у рашчишћавању политичког простора од оних људи који су, бавећи се политиком, опљачкали овај народ. Закон о испитивању имовине свих политичара од 1990. до данас, као и њихове родбине, предуслов је да се кукољ одвоји од жита. Поред тога, имали смо прилике да у последњих 10 година гледамо како се распродаје државна имовина разноразним сумњивим људима са још сумњивијим капиталом. Залажемо се за преиспитивање свих и за хитну национализацију нелегалних приватизација. Социјални патриотизам и домаћинска економија враћају човека, а не профит, у центар друштвеног система. Спољна политика Двери се заснива на што хитнијем прекиду зависности српске економије од ММФ-а и Светске банке, прекид преговора са Европском унијом која је на издисају и заокрет ка земљама које нас нису бомбардовале, пљачкале и уцењивале, на првом месту са Русијом као стратешким партнером број један, од чије сарадње очекујемо развој српске привреде, с посебним освртом на пољопривредне производе који, видели смо, добро пролазе на руском тржишту.  

Истичете важност породице и промовишете се као покрет породичних људи. Које су мере које бисте предузели у погледу подршке породици и повећању наталитета?

- Још пре шест година Двери су покренуле акцију упознавања народа са лепотом детета у пренаталном периоду (период од тренутка зачећа до порођаја), указујући на погубност немања породичне политике на државном нивоу. Пројекат који смо хтели да спроведемо у свим средњим школама и факултетима, чији је циљ био да покажемо младим људима како куца дечје срце у утроби мајке у 8. недељи живота, био је осујећен и забрањен од стране тадашње власти. Сматрали смо и сматрамо да је огроман број абортуса који се изврше у Србији (да подсетим, тај број од 200.000 побачаја је исти као и у Немачкој која има 10 пута више људи него Србија), последица државне небриге и свесне или несвесне жеље да се народ не образује по том питању. И шта се догодило: последњи попис је показао да нас је 400.000 мање него пре 10 година. Хеј, 400.000 дечака и девојчица, младих мозгова, будућих радника и државника, спортиста и научника! Постављамо питање: ко је крив? Дакле, још пре шест година Двери су до детаља разрадиле план како се треба борити са биолошким нестанком српског народа и осталих грађана који живе у нашој земљи, како на васпитно-образовном, тако и на социјално-економском и државном плану. Целокупно друштво мора да схвати да је биолошки опстанак народа државни приоритет број један: помоћ младим брачним паровима, привилегије за мајке и подстицање рађања, строго санкционисање оних привредника који уцењују младе жене да не смеју да остану у другом стању, законом регулисана промоција културе Живота на свим националним медијима, само су неки од темеља рада будућег Министарства за породицу, које ће Двери формирати када преузму власт у своје руке.  

Говорите и о потреби српских интеграција. Шта подразумевате под тим термином и какав је ваш став о положају српског народа у региону?

- Пре било каквих других интеграција, Двери се на првом месту залажу за – српске интеграције. Болесно је и неприродно залагање за европске или атлантске интеграције, а не бити суштински заинтересован за српске. Политика Бориса Тадића је управо таква. Када Двери говоре о српским интеграцијама, то не значи стварање Велике Србије, већ коришћење позитивних ефеката процеса глобализације. Као оснивач и десетогодишњи координатор Српске мреже, асоцијације од преко 50 српских удружења из земље, региона и расејања, Двери имају знања и ауторитет да повежу српски народ на културном, економском, националном и политичком плану. За Двери Дрина никада није била граница, већ кичма српског народа. То што је енглески политиколог сер Ситон Вотсон још почетком 20. века сматрао да је превласт српског народа на Балкану пораз Запада над Истоком, и да то он и његова влада не смеју да дозволе, проблем је његов и народа којем припада.

Шта предлажете као решење проблема Косова и Метохије?

- Борис Тадић је покушао, хвала Богу безуспешно, да над српским народом спроведе експеримент куване жабе и да, лаганим потезима преда Косово Шиптарима, то јест Американцима. Последњих година направио је неколико потеза који се мере са националном издајом: повлачење првобитне резолуције о Косову и Метохији у Савету безбедности, прихватање Ахтисаријевог плана преко свог и само свог изасланика Борка Стефановића, непописивање народа на Косову и Метохији (то је био услов ЕУ), као и план да се на простору Косова и Метохије не одрже следећи локални избори (још један услов ЕУ), довољно говори у прилог мојим изнетим оптужбама на рачун Тадићевог кабинета. За Двери Косово и Метохија је окупирана територија, а нелегално проглашена самозвана Република Косово за Србију не постоји. Свим средствима треба пружати помоћ српском народу у јужној српској покрајини, обезбедити им политички живот и српске институције, јер на Косову не постоје "паралелне" већ српске и нелегалне шиптарске институције. Треба рећи и то да у овом тренутку Србија није спремна да врати своје државне ингеренције над целокупном територијом Косова и Метохије, али исто тако не значи да мудром и дугорочном политиком за то неће бити спремна за 5, 10, 50 или 100 година.

Какав је ваш став у погледу аутономије Војводине, а какав у погледу захтева за аутономијом тзв. Санџака?

- Од „омнибус закона“ од пре десет година, преко Статута Војводине, Закона о утврђивању надлежности, оснивања Развојне банке, Академије наука, па до довођења Сорошевих кадрова на РТВ Војводину, увођење АП Војводине у процес сукцесије СФРЈ и, на крају, отварања Представништва Војводине у Бриселу, јасно је да се више не ради о праву на територијалну аутономију која је загарантована важећим Уставом, већ противуставном покушају стварања економске, управне и сада већ, ево, идентитетске издвојености народа Срема, Баната и Бачке из састава Србије и српског народа, покушајем стварања војвођанске нације.

Поводом недавног пописа, на коме су аутономаши и сецесионисти покренули кампању да се грађани изјасне као Војвођани, Двери су широм северне Србије кренуле у кампању ОНИ, ТО СМО МИ, која истиче чија је Војводина и да Српска Војводина НИЈЕ НА РЕДУ, залажући се да останемо оно што су били и наши преци - Срби.

Иако је Војводство Српско српски историјски термин, дело и победа, овај појам је политички отет и злоупотребљен од аутономаша за стварање нових сепаратистичких циљева: нове нације и државе. Зато смо кренули у кампању За Српску Војводину, која јасно показује и доказује да су сви великани северног Српства били велики родољуби и борци за интегрално Српство.

Аутономија је, дакле, имала смисла у Аустроугарској, док данашњи великоаутономаши су, у ствари, прикривени сепаратисти. Понављамо питање које смо поставили још пре неколико месеци: КОМЕ ТРЕБА ОВАКВА АУТОНОМИЈА, коме треба нова, жута администрација и бирократија у Новом Саду, нови, централистички Београд у Новом Саду, коме ће то у северној Србији донети добро?

Регионални идентитет не постоји! Када њега неко пропагира и намеће на овакав начин, то је увек увод у сепаратизам и манипулацију и води само ономе што наш народ трпи деценијама на Косову и Метохији.

Ми смо за развлашћивање аутономашке бирократије и за демонтажу свих оних механизама којима се наставља растакање Србије кроз подстицање сепаратизма у Војводини. Дугорочно, Покрет Двери за живот Србије се залаже за реорганизацију државе Србије тако да постоји што мањи број посредника између буџета и крајњих корисника.

Дакле, ми се залажемо за Србију која ће бити јефтина и ефикасна држава.
Зукорлић у једном делу Рашке области чини исто што и Чанак и остали аутономаши у Српској Војводини.

Препознали смо њихове планове, на нама је да пронађемо начине да их у томе осујетимо.

Сматрате да је потребно доношење нове војне доктрине у складу са војно-политичким положајем Србије и српског народа у целини. Које су основне тезе вашег програма о војној политици?  

-    Двери се залажу за доношење нове војне доктрине у складу са војно-политичким положајем Србије и српског народа у целини. Залажемо се за враћање обавезе редовног служења војног рока и система резервног војног састава, као и развијање сопствене производње наоружања и опреме кроз обнову и повећање капацитета домаћих војно-техничких института и наменске индустрије.

Дајемо пуну подршкуа иницијативи о успостављању новог Споразума о недељивој колективној безбедности који је предложила Руска Федерација и јачање сарадње са Организацијом договора о колективној безбедности.

Под хитно ћемо законом дефинисати статус и права свих ратних војних ветерана - учесника у ратовима од 1991-1999, који су намерно били заборављени и бачени на друштвену маргину; пружићемо материјалну помоћ ратним војним инвалидима (финансијски, али и у медицинским помагалима и бањском и сваком другом лечењу). Вратићемо у активну службу прерано пензионисане официре са великим ратним искуством. Да ли Србија има новца за ово? Има, не брините… Војска је кров над главом која штити државу од спољних непогода. Ако правимо кућу, прво се направи кров, па тек онда се купује француски намештај.

Сигурно сте свесни да би, када би дошли у прилику да спроводите свој програм, отпори били више него жестоки. На који начин би одговорили на притиске, уцене и претње којима би сигурно били изложени? Да ли сматрате да Двери и Србија имају снаге за преокрет од 180 степени?

- Тадићева, али не само његова, безалтернативна ЕУ политика довела нас је до ивице провалије. Ако наставимо тим путем, пропаст је неминовна. Српски народ мора да промени политичку гарнитуру која спроводи овакву политику, ако жели да опстане на овим просторима. Ако то не уради, грчки сценарио ће бити мачји кашаљ од онога што ће се догодити у Србији. Дакле, овде се не ради о жељи, већ о морању. Што се "великог отпора" тиче, њега у Србији спроводе они који су прихватили да буду послушници Брисела и Вашингтона. Народ их већ препознаје, тако да им већ гласно упућује поруку: Цар је го!

За разлику од угледа који сте имали као национална НВО, одмах по објави да ћете ући у политику кренуле су оптужбе. Медији блиски власти су вас прогласили фашистима, а опозиција да ћете вашим изласком на изборе само откинути део њиховог бирачког тела и тако направити штету?

- Нису народни гласови торта коју деле једне те исте политичке странке, већ слободно давање поверења грађана оним друштвеним снагама које народ препознаје као своје политичке представнике. Медији блиски власти су све тиши јер су схватили да лажно етикетирање Двери као фашистичког или ултранационалистичког покрета не пије воду (а и како би, када за 13 година Двери нису дале ни најмање повода за такве клевете), док напади са тзв. опозиционог блока више говоре о њима самима и њиховом, додао бих оправданом, страху да се ближи крај њихове јалове политике.

Део тзв. патриотске јавности вас оптужује за непотизам у оквиру ваше организације, а део да сте заправо кукавичје јаје Драгана Ђиласа и његови плаћеници с циљем слабљења ДСС-а? 

- За разлику од других политичких странака, Двери немају доживотног лидера као већина других странака. Иако смо Бошко Обрадовић и ја једни од оснивача Двери, Покретом равноправно руководи седморо људи који су свих ових година мукотрпно стекли довољно искуства да уђу и на политички терен. Поред нас, у сваком граду имамо поверенике који, у границама својих могућности и способности, спроводе и шире нашу политику. Као што видите, нема ни трага од непотизма. Двери су исту унутрашњу структуру имали и уназад 10 година када није било ни говора о политичкој моћи и утицају. Ми никоме не обезбеђујемо ни повлашћен положај ни бенефиције ни било какве друге погодности (што је дефиниција непотизма), јер активношћу у Дверима се не добија ништа од овога. Радом у Дверима добија се само мирна савест да си учинио све што је до тебе за живот Србије.

Поводом "тајног" финансирања Двери, морам да признам да смо за ових годину дана постали милијардери. Колико смо сазнали из "добро обавештених кругова" и разноразних медија, Двери су добиле знатну финансијску помоћ, или су нас, пак, оснивали и са нама руководе: СПС и Ивица Дачић, ДСС у тандему Коштуница-Никитовић, ДС из два извора: Тадићев кабинет и Драган Ђилас; наравно, не треба заборавити, Двери су, по некима, продужена рука америчке ЦИА-е, по другима совјетско-руског КГБ-а или ФСБ-а; свакако, ту су и бар два-три крила наше пропале службе државне безбедности која сада раде за ове или оне тајкуне или криминалце... Као што видите, Двери су јаче од Мосада... Хммм, Мосад?! Како им то није пало на памет? Људска машта смишља свашта, посебно када се плаши од појаве нове политичке опције на друштвеној сцени у Србији, без обзира да ли су у власти или опозицији.

Истраживања јавног мњења вам не дају превише шанси за пролазак цензуса, али ви сматрате да ћете бити велико изненађење на изборима. Каква су ваша очекивања у погледу броја освојених гласова? 

- Сви поштени истраживачи јавног мњења ће признати да су било какве прогнозе несигурне ако се узме у обзир да се преко 60% грађане не изјашњава. Дакле, узорак који праве се заснива на мањем проценту од оних који су,очигледно, љути и неповерљиви. Када су различита истраживања која узимају у обзир и Двери у питању, дешава се занимљива ствар: негде смо "статистичка грешка", негде смо око цензуса, а негде смо већ око 9.2%. Сва та истраживања не узимамо много у обзир. Оно што је чињеница и што свако може да провери, трибине Двери су увек пуне, сајт Двери је најпосећенији друштвено-политички сајт од свих других странака у Србији. Изгледа да неће бити да су Двери "статистичка грешка" већ ускоро највеће политичко изненађење и чињеница коју ће сви морати да признају. Живи били, па видели...

С којим партијама бисте могли сарађивати у случају успеха на изборима? Да ли бисте могли да уђете у владу са СНС и које су ваше црвене линије за улазак у владу?

- Преиспитивање имовине свих политичара од 1990. па до данас, национализација нелегалних приватизација, престанак разговора са ЕУ и нагли заокрет ка Русији и другим земљама БРИКС-а, одрживи развој и јака Србија, породични модел друштва и социјални патриотизам – темељи су наше политике од којих Двери никада неће одустајати. Двери своју политику неће мењати после избора, као што је нисмо мењали ни до сада.

Политика је скупа ствар, па можете ли рећи одакле вам новац за кампању?

- Можемо да се похвалимо да Двери јединствене по томе што имају само једног стратешког партнера, а то је народ. Двери постоје 13 година. За све ово време упознали смо на хиљаде часних српских домаћина, у земљи и расејању, који у границама својих могућности, помажу наш рад, не само у новцу, већ на првом месту у свом добровољном раду и талентима које имају. Тридесетак билборда колико их имамо у читавој Србији, постоје захваљујући управо њима и малим донацијама више хиљада људи. Преко сајта смо покренули акцију 2000 пута 500, обраћајући се великом броју нашим симпатизерима и активистима да у износу од 500 динара на месечном нивоу помогну наш рад. Стара српска пословица каже: Кућа није тесна када деца нису бесна! Двери су пример како са великом жељом и добром вољом, са великим бројем људи и са мало новца, може да се роди нова политичка опција на српској друштвеној сцени. Када се распишу избори и када Двери буду предале своју независну листу, кампању ћемо финансирати од средстава које будемо добили од стране државе и све благовремено приказати јавности, зато што сем свом народу Двери никоме ништа не дугују. Позивам ваше читаоце да обрате пажњу на плаћене термине других странака који коштају милионе и милионе евра... Двери – Покрет за живот Србије у плаћеним терминима на националним телевизијама нећете видети, али хоћете на улицама и у посебној нискобуџетној али надам се креативној "герилској" кампањи.

У вашим наступима се уочава да велику важност придајете вери, односно православљу. Да ли имате блиске односе са СПЦ, а да ли имате контакте са другим верским заједницама?  

- Светосавље је један од темеља српског идентитета, не само у традиционалном, већ и у духовном, моралном и социјалном смислу. Србија пропада не зато што је економски пропала, већ на првом месту зато што је морално посрнула. Сматрамо да вера помаже људима да сачувају свој образ и поштење, као и да схвате да и над њима има неко ко "од горе види све". Приметивши вишегодишњи рад Двери на културном, али и социјалном и хуманитарном плану (добитници смо и награде Вечерњих новости за хуманитарни подвиг године у акцији "Кад би хлеба било више" за народне кухиње на КиМ), блаженопочивши Патријарх српски Павле нам је 2009. године подарио Архијерејску грамату за целокупни рад. Свима нама у Дверима, то је најдраже и најдрагоценије признање. Својом скромношћу, љубављу и пожртвованошћу, Патријарх Павле је свима нама оставио неписани завет да следимо његов пример. Дај Боже да бар делимично успемо у томе. Институционалне везе Двери са СПЦ не постоје, али одржавамо најважнији контакт са Црквом, а то је у Светој чаши када се причешћујемо.

Двери су у неколико наврата организовале трибине и са припадницима других верских заједница у Србији. Одбрана породице је једна од тема где су учешће узели представници СПЦ, Римокатоличке цркве, Исламске заједнице и Јеврејске заједнице у Србији. Мудри верујући људи, без обзира којој вери припадају, врло лако успостављају плодотворан дијалог.

Да ли ћете у случају неуспеха на изборима наставити рад као политичка странка? Какав је ваш став о будућности организације и њеним шансама да на дуже стазе постане важан политички фактор?

- Двери на политички ангажман гледају као на наставак свог 13-годишњег рада. Оно што нама као народу недостаје је упорност и озбиљност у раду. Све што су Двери успеле за претходних 13 година да ураде, на првом месту дугују редовном и неуморном раду. Верујте ми да је то тајна успеха и свих наших спортиста и младих научника. Надам се да ће време које је пред нама показати да људи окупљени у Дверима имају снаге и упорности, а надам се и успеха, и у свом политичком деловању.

(разговор водио Младен Ђорђевић) 

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер