Početna strana > Rubrike > Politički život > Drina ne sme biti linija razdvajanja
Politički život

Drina ne sme biti linija razdvajanja

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
petak, 29. jun 2012.

Uvaženi gospodine Predsedniče,

Dragi Profesore,

Ekselencije,

Prijatelji,

Dame i gospodo,

Velika mi je čast što sam dobio priliku da vam se obratim sa mesta sa koga već gotovo četiri i po veka, u senci ovog živog mosta, naš narod gleda u budućnost sa nadom. Gotovo sedam decenija taj pogled nam oštri dioptrija Ive Andrića, čija je snaga umetničke i istorijske vizije ime ovog mosta podelila između dva naša velika pretka – njegovog muhamedanskog graditelja i njegovog katoličkog pisca. Za Andrića mostovi su bili „važniji od kuća“ i „svetiji od hramova“, „podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba“.

Usudio bih se da viziji jednog od najvećih među našim umovima dodam – i istorijskih potreba. Na ovom mestu – gde je rečnim tokom posle smrti cara Teodosija 395. godine prolazila granica Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva – ideološki mitovi pokušavali su da stvore hiljadugodišnju civilizacijsku granicu između Istoka i Zapada. Ponekad nemarno prihvatajući jezik onih koji nam nisu uvek bili naklonjeni, i sami smo često bili skloni da zaboravimo da je mit o Drini kao granici civilizacija relativno skorijeg porekla i da potiče iz 20-tih godina prošlog veka kao ideja hrvatskog istoričara i političara Milana Šuflaja, koga neki smatraju ideološkom pretečom ustaškog pokreta.

Najubedljivija negacija tog mita, čiji je cilj bio da od ove reke napravi čeličnu zavesu, jesu naša istorija i naši životi. Može li da bude granica svetova nešto što će graničarima obe strane učiniti pripadnike istog naroda? Zato ova reka danas nije linija razdvajanja, već spona – most – da se opet poslužim rečima velikog Andrića – „istrajniji od drugih građevina“, koji „ne služi ničem što je tajno i zlo“.

Jedan od najdragocenijih uspeha našeg naraštaja jeste u tome što je učinio da Andrićeva ćuprija bude dovoljno široka, a Drina dovoljno plitka. Očuvanje te realnosti predstavlja danas jedan od naših najznačajnijih zaveta.

Imperativ našeg vremena je, kao što je bio i našim precima, iznalaženje delikatnog balansa mudrosti i hrabrosti. Previše prvog nauštrb drugog vodilo nas je u poniženja, u kojima smo gubili cilj i dolazili u opasnost da mislimo u kategorijama svojih protivnika; previše hrabrosti s druge strane, vodilo nas je u pogibiju, koja nam se toliko puta događala u istoriji da su nam se, evo, ceo vek rane više obnavljale nego zarastale.

Zahvaljujem Vam se još jednom na izuzetnoj privilegiji da vam se obratim upravo ovde. Ovog Vidovdana u Višegradu, a dogodine, uz Božju pomoć – Onamo. ' Namo.

Govor ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića na otkrivanju spomenika Ive Andrića u Višegradu

(NSPM)

 

Od istog autora

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner