Početna strana > Rubrike > Politički život > Bez Dinkića se ne može?
Politički život

Bez Dinkića se ne može?

PDF Štampa El. pošta
Branislav Kostić   
ponedeljak, 29. jul 2013.

Bez Mlađana Dinkića se ne može. Sada, kada su Ujedinjeni regioni ''prelomili'' i saglasili se sa koalicionim partnerima da se neizostivno mora nastaviti s ''reformskim'', ''pro-evropskim'' i ''antikorupcijskim'' putem, putem bez alternative, nedvosmisleno je jasno koja je i kakva uloga lidera URS-a, s kojom se nedvosmisleno saglašavaju oni koji su 2.000. godine bili s druge strane barikada.

Reč je, pre svega, o socijalistima i, naravno, premundurenim radikalima – naprednjacima. Izuzimajući činjenicu da su dr Vojislav Šešelj i šačica ortodoksnih radikala ostali na ustaljenim pozicijama, svi drugi koji čine jezgro aktuelne vlasti, proevropski orijentisane, ali okrenute, kako vele i istoku i zapadu, do juče su bili ogorčeni neprijatelji, deklarisani evromrzci, a danas su ''ugledni'' i europski orijentisani građani Srbije, koja je na kolenima. Jedino je, tih prelomnih godina, ''Velikog oktobra'', u vreme kada se nekakva prva ovovekovna plišana i ofarbana revolucija događala, i na mala vrata dovodila one koje su se ''zakleli nebu i zemlji'' da će uništiti Srbiju (uz podršku Nemaca pre svih, ali ne manje zasluga pripada i mnogim drugima iz europskog ešalona, ali i Amerikancima, štaviše) Dinkić sa svojim saborcima okupljenim oko DOS-a bio za ovo što nas danas, polako ali sigurno sustiže. Zato i ne čudi njegova ''spremnost'' da ostane u ''prvim borbenim redovima'' sa svojim do juče krvnim neprijateljima i ideološkim neistomišljenicima. To je i jedini način da nas sve zajedno, a mimo volje ogromne većine obmanutog i zavedenog naroda, uvede u ''svet blagostanja'', u Evropsku uniju. Upravo u onu asocijaciju koja nedvosmisleno posustaje, koja je centralizovanija i manje demokratska od mnogih zemalja ovog sveta, i u kojoj ima članova prvog, drugog i inih redova...

Zar se nedvosmisleno ne potvrđuje činjenica da nas aktuelna elita, u kontinuitetu, od 2000. godine, ubeđuje da će ovom narodu preporod doneti stranci. Zar se stranim investitorima, koji se rukovode samo i isključivo interesima, ne daju basnoslavne pare za otvaranje svakog radnog mesta. I zar se naš radnik ne eksploatiše, zar ne radi za bagatelno malu platu, zar većina tih zaposlenih u firmama stranaca nije ostala bez elementarnih prava, socijalnih, sindikalnih, onih prava koja proizilaze iz rada i Ustava. I konačno, zar profit koji te firme ostvare ne ide u zemlje odakle dolaze tzv. investitori. Smederevo je najočigledniji primer, a tim putem će danas, sutra, krenuti svi strani investitori, kojima smo mi otvorili, i finansirali parama nas samih, radna mesta. Od Kragujevca, Inđije do Valjeva... Ekonomija je surova, a kapital, pa to je govorio još davno Marks (a danas ga pominju više nego ikada, kao da je ne daj Bože – umro!!!) rukovodi se samo i isključivo interesom.

Emocije i altruizam ostavljene su nekim drugima, nekima koji se bave humanitarnim radom i koji, odavno, iz sve snage zapomažu i mole tzv. našu elitu, političku pre svih, da tako, kapom i šakom pomaže naše privrednike, male, srednje i velike. Naravno, među tim i takvim privrednicima našim ima mnogo onih koji su bogatstvo zgrnuli preko noći, uz podršku prijatelja s Zapada, ali i političara koji deceniju i više vladaju ovim prostorima, koji su privatizovali, što se privatizovati ne može, i koji su postali kao Krez bogati za par godina (a ni truli kapitalisti bogatstvo nisu sticali za par godina već generacijama).

S bankama, priča je ista. Dinkić je kumovao i dovođenju stranih banaka (naše banke gotovo da ne postoje u Srbiji) koje nam danas nude ''sjajne'' potrošačke i keš kredite, po kamatama bezobrazno visokim. Po kamatama koje su najviše u svetu i koje u njihovim domicilnim zemljama ne bi prošle ni kroz prozor, a kamoli na velika vrata. Doveo nam je banke koje ne poštuju klijente, koje ih obmanjuju, otimaju i zaračunavaju šta i kako im se ćefne. I usput, onako nonšalantno kao da to nije ništa, uništio sa svojim saradnicima iz borbenog ešalona 2000, a i aktuelne vlasti, gotovo sve institucije, od kojih su ostale samo ljušture i ruševine...

Eto, zato Mlađan Dinkić treba da ostane. Po svaku cenu. Pa i da žrtvuje pola ''svog'' ministarstva, može biti i neku gospođu ministarku iz URS-a, i to naravno ''za naše dobro''!

Srbijom dakle kruži bauk - bauk URS-a, ali i nove tzv. elite koja nedvosmisleno radi sve u korist naše štete, koja pruža ruke i moli, koja se izvinjava, odustaje od tužbi, nudi novac da strani investitoru dođu u Srbiju i pokupe kajmak, ili bar ono što je ostalo, a sve za mrvu vlasti i šaku srebrnjaka. Priče o zemlji sreće i blagostanja, kada se zakorači i uđe u EU, nisu više ni za malu decu. Ako se, nekim slučajem i desi da nas stvarno prime u tu EU – bićemo tek ružno pače, obespravljeni, zauzdani i na marginama. A sve što, eventualno dobijemo, stostruko većom cenom već plaćamo, a tek ćemo plaćati. Prvenstveno plaćamo - uništavanjem nacionalnog bića, prihvatanjem prekrajanja istorije, gubljenjem identiteta, teritorije, nacionalnog bogatstva... Naša tzv. elita trebalo bi da shvati da je sve to prevelika žrtva za ulaznicu u tamo neku imaginarnu zajednicu ''ravnopravnih naroda''. Jer, mi smo već sada, a zasigurno ćemo i biti - manje ravnopravni od recimo, Nemaca, Francuza, pa i naših komšija Hrvata. Svetinja koju naša ''elita'' prinosi na oltar EU veća je od svega, a svetinja je dostojanstvo i državnost za koje i koju su se vekovima borili naši preci. 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner