Početna strana > Polemike > "Vaši" i "naši" geni
Polemike

"Vaši" i "naši" geni

PDF Štampa El. pošta
Dragan Primorac   
ponedeljak, 28. novembar 2011.

Povodom teksta "Hrvati i Bošnjaci nam posle srpskog jezika pozajmljuju i gene"

Poštovani gospodine glavni uredniče,

Nekoliko Vaših suradnika me je upozorilo na članak koji je nedavno objavljen na stranicama Vašeg cijenjenog portala pod nazivom "Hrvati i Bošnjaci nam posle srpskog jezika pozajmljuju i gene". Potpisani autor članka je gospodin Božidar Maslać. Iz meni (i vjerojatno i Vama) potpuno nepoznatih razloga gospodin Maslać radi interpretaciju genetskih rezultata koje smo tijekom posljednjih 13 godina dobili po pitanju istraživanja podrijetla naroda te mi u usta stavlja "nove naučno-političke konstrukcije" o genetskom podrijetlu Hrvata i Srba. Moja skupina, koja uključuje vodeće svjetske znanstvenike s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, NIKADA se nije bavila bilo kakvim političkim interpretacijama genetike te NIKADA u bilo kojem kontektu nije sudjelovala u interpretaciji podrijetla Srba.

Gospodin Maslać navodi da mu kao izvor informacija služe internetski "Forumi" i komentari gdje se spominju naši rezultati. Nepotrebno je napominjati da internetski "Forumi" nisu mjesta gdje znanstvenici objavljuju svoje radove ili mjesta relevantnih znanstvenih rasprava.

U našim istraživanjima, sudjelovali su znanstvenici iz više od 20-tak država, među njima i Srbi, odlični znanstvenici i drage kolege (kao npr. u radu objavljenom u Annals of Human Genetics koji dostavljam u prilogu). Isto tako dostavljam Vam i dva rada objavljena u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Science te European Journal of Human Genetics, koji su temeljni radovi za razumjevanje procesa koji su se na našim prostorima događala tijekom Neolitika i Paleolitika. Vrlo zanimljive rezultate vezane uz Hg I, možete pronaći i u radu objavljenom u American Journal of Human Genetics koji Vam isto tako dostavljam.

U znanosti uglavnom vlada paradigma da ne postoje "Vaši" i "Naši" znanstvenici, postoje oni koji su dobri i i koji mjenjaju svijet na bolje i oni koji to nisu. U prilogu dostavljam Vam još jedan forenzički rad (upravo objavljen) koji je nastao kao plod regionalne suradnje po pitanju razmjene informacija iz DNA baza podatka, a sve u svrhu borbe protiv organiziranog kriminala koji je i "Vaš" i "Naš". Ni u tom slučaju znanost ne trpi politizaciju niti "forumske interpretacije" već se drži istine bez obzira o kome se radilo.

Gospodin Maslać je u svom tekstu naveo jednu prekrasnu misao "Zloupotreba nauke da bi se postigli politički ciljevi ili stvarala mitomanija kako bi se izlečili razni kompleksi mogu voditi samo u nesreće." U potpunosti se slažem s njim i najiskrenije mu predlažem da svoje cijenjene članke piše vođen s tom mišlju.

Autor je hrvatski pedijatar, forenzirač i genetičar. Od 2003. do 2009. bio je ministar nauke, obrazovanja i sporta u Vladi Hrvatske

Poštovani gospodine Primorac,

Zahvaljujemo Vam na javljanju i intervenciji. Ja sam društveni naučnik i moje poznavanje pomenute problematike je apsolutno minorno, a ni interesovanje za tu oblast nije ništa veće. Ono što me, međutim, zanima jeste popularno-naučna interpretacija i "upotreba" određenih naučnih rezultata, što nas je i navelo da objavimo pomenuti članak g. Maslaća, koji se, inače, i sam uglavnom bavi medijskim i kulturno-kritičkim temama. Upravo taj aspekt čitave ove stvari nas je, pre svega, i zanimao, a ne presuđivanje u specijalno-naučnim pitanjima za koja nemamo ni kvalifikacija ni interesovanja. No, u meri u kojoj su tekst g. Maslaća, a pogotovo pojedini komentari, otišli dalje od toga i zadrli u sferu Vaše naučne kompetencije i/ili integriteta, ja sam spreman da Vam se najiskrenije izvinim. Ali, ukoliko već pratite slične medijske i internet "odjeke" Vaših i sličnih istraživanja, mogli ste primetiti da je slično "brkanje nivoa" gotovo opšte mesto i da nipošto nije otpočelo tekstom g. Maslaća. (Ne kažem da to bilo koga treba da blokira ili odvrati od istraživanja, ali svi mi koji nešto pišemo i publikujemo moramo uvek imati na umu i mogućnost različitih dnevno-političkih čitanja i (zlo)upotreba.)

S poštovanjem,

Đorđe Vukadinović

PS. Mi smo Vaše pismo-reagovanje upravo objavili (kao što ćemo i ovaj moj odgovor), ali ga u slučaju Vašeg insistiranja možemo i povući. No, čini nam se da je za sve bolje da ostane trag.