Početna strana > Polemike > Odgovor kritičarima
Polemike

Odgovor kritičarima

PDF Štampa El. pošta
Srđan M. Jovanović   
sreda, 09. januar 2013.

Poznati američki ateista, polemičar i edukator, neurolog Sem Heris, objavio je u svoje vreme jedan detaljan rad o religiji imena „Kraj vere“ (u originalu, na tom čudnom stranom jeziku, The End of Faith). Budući da je rad pisao stručnjak, i budući da nije pisao hvalospeve religiji, fundamentalisti su ga dočekali na nož. Dobijao je pisma mržnje na dnevnoj bazi, i ona su se taložila i taložila. A onda se Heris dosetio da na ta pisma i, uslovno rečeno, odgovori. Tako je nastalo i još jedno njegovo poznato delo, „Pisma hrišćanskoj naciji“ (Letter to a Christian Nation).

Otkako sam tokom poslednjih meseci objavio nekoliko članaka na portalu NSPM (svega tri, od kojih je treći koautorski), dobio sam i ja svoju selekciju poruka mržnje, mahom upravo među komentarima čitalaca. Ohrabren činjenicom da je Heris reagovao na svoj „hatemail“, kao i činjenicom da su i urednici NSPM objavljivali slične članke, smatram da mi je praktično dužnost da i ja uradim nešto slično.

Nazivali su me svakakvim imenima. Ispao sam „intelektualni i bezlični moron“, „nadmen“, čovek koji „lupeta“, „komrad Jovanović“, „boljševik“, „poturica“, „pametnjaković“ i „eurob“ (šta god to značilo)...nekima se nije svidelo ni kako se oblačim (!). Nazvati me „učenikom Radomira Konstantinovića“ i „školovanim u EU“, kako mi se čini, valjda je takođe trebalo da se postigne efekat kakve uvrede. Problem je u tome što u srbijanskom društvu postoji jedna određena „kultura vređanja“, dok kultura dijaloga praktično ne postoji. Obrazovanje, nauka i filozofija se danas shvataju kao nešto negativno i konstantno su pod rafalnom paljbom antiintelektualnog miljea (kad su jedan fiozof i sam koncept obrazovanja bili pljuvani!). Lakše je sasuti nekome uvrede u lice no pokušati naći argumente. Ja na taj nivo padati neću, ali sigurno mogu kulturno i pristojno makar da prokomentarišem salve prizemnih uvreda koje sam dobio od strane velike većine čitalaca NSPM-a, u maniru eruditnog Sema Herisa. Sve instance nepismenosti ostavljam u originalu – zanimljivo je primetiti da što je komentar bahatiji i drskiji, te što je manje zasnovan na poznavanju činjenica, to je i nepismeniji.

Napomenuo bih još da su komentari i uvrede koji slede samo jedan manji deo čitave plejade istih, te da se razmišljam i da izdam knjigu, jer materijala ima: mogla bi se zvati „Mali velikosrbski uvredarijum“, a bez stotinu stranica gusto kucanog, nepismenog teksta je ne bi bilo. Čitaoci NSPM-a su mi već obznanili kako sam „bogat“ i „dobro plaćen“, pa eto načina da se još malo „obogatim“ na račun „patriotizma“...zakaj pa ne!

Srđan M. Jovanović,

Urednik portala Savremena politika i upravljanje (spolu.rs)

 

saša r.

Ovog intelektualnog i bezličnog morona ne želim čak ni da komentarišem. Bože oprosti, ali ne mogu da verujem kakve kreature stvaraš!

Dragi Saša, ako niste primetili, i ako Vas je 21. vek zaobišao, bogovi ne postoje. Toliko o tome ko je „moron“, kako ste me učtivo nazvali. Da li Vaši roditelji znaju da se ovako izražavate?

Vuk

Pa naravno,vidi se gde se ovaj intelekt oseća kao kod kuće Danas,E-novine i slična nacionalno-pljuvaćka glasila šovinisticko-građanske provinijencije. Elem, kaže intelekt. Intelekt, uostalom, možemo i definisati kao suprotnost religijskom umu. Dakle čitava evropska kultura je onako samorodno iznikla na valjda bazisu Monsantovog gmo semena a Judeo-Hrišćanska misao nema nisša s tim. E pa aferim ti na bazisu i intelektu.

Evropski intelekt je iznikao mnogo pre hrišćanstva, dragi Vuče, ako niste čuli za Talesa, Sokrata ili Demokrita. Aferim i Vama na potpunom nedostatku poznavanja istorije sopstvenog kontinenta. Knjige u ruke, dragi moj, a ne zvona i praporci!

Anka Krajina

Posle svih komentara nema se šta mnogo reći a ostati pristojan. Ono što je izvesno, nisu godine dokaz zrelosti. Mnogi i ostare a ostanu zeleni! Dovijeka! Ima, sinko, u Evropi puno toga što za Srbiju predstavlja "kiselo grožđe", ima. Bilo bi ga i u Srbiji da smo imali drukčiju prošlost i mogućnost sticati onako, kako su sticali ti Evropljani! Ali to je tema za ozbiljne ljude a ne za balavurdiju i EU apologete!

Draga Anka, ako ste već toliko stari i mudri, možda bi sledeći put trebalo da probate da mi se ne obraćate uvredama, nazivajući me „balavurdijom“. Da imate išta stida, bilo bi Vas sramota.

Igor

Ovoliko gluposti na jednom mestu dugo nisam pročitao...

Dragi Igore, za Vaš nivo, dobro je što uopšte umete da čitate. Kudoz on that.

Euroza

Gospodine Dr Srđane M. Jovanoviću, ukoliko možemo bez Kosova pa možemo onda i bez Vas i Vaših predavanja! Shvatate?

Dragi moj, da ste Vi u stanju išta da shvatite, ne biste tako pisali.

Zoran

Rekoh ja da nam je Bolonju podmetnula CIA ali mi niko nije verovao.

Zaboravili ste da napomenete kako svetom vladaju zli ljudi-gušteri koje samo Vi možete da vidite.

Saša Cvetković

Ja ne znam što se toliko smejete. Čovek je dosta učio na godišnjem bazisu i postao doktor.

Da, dragi moj, učenjem se postaje doktor nauka. Vidim da Vam je to strano, mada Vam zavist strana nije.

Turas

Gosp.Jovanović,malo-ladi malo-greje.Krajnji utisak;gde sam Jovanović uzima slobodu da u ime svih Srba tvrdi da nismo protiv EU je pogrešna i celom komentaru daje drugo svetlo. Naime,Srbi nisu "po horizontali"nikad mrzeli (čak ni Hrvate) ni jedan EU narod,ali su (po zadnjim anketama )protiv ulaska u EU. Što se "vertikale"tiče tu se slažemo ali to ne osporava Kalikov tekst u celini. A ovde je o njemu komentar. Moj utisak Jovanovićevog komentara,da izbegava da ovde navede glavnog krivca"viznog režima" .To je razumljivo.  Koje kuče ujeda ruku što ga hlebom hrani?

Kada se opismenite i počnete da odvajate prazna mesta posle pravopisnih znaka, možemo pričati.

seljak bezemljaš

Autor je kako sam kaže kosmopolita. Dakle SVETOLjUB. Naše gore list.Specijalna vrsta svetoljub.Tržišno orjentisan.Računa da će se lakše prometnuti kroz svet i vek iskazujući "kosmopolitizam". Nasledili su jeftinu retoriku internacionalista koji nisu stajali nigde a mislili su da su u svemu i svačemu.

Posle.tačke.se.odvaja.prazno.mesto,dragi.moj.čoveče.nepismeni.

Vuk

I šta kažeš, ne slažeš se sa stavovima koji se iznose na NSPM a pratiš redovno B92....Pa čoveče ja takvu dozu samokritike ne videh odavna,i da znaš da je samokritika prvi korak na putu prosvetljenja.Nadam se da ces uskoro uvideti svoje zablude (a teške su i velike) i vratiti se u okrilje svog naroda.Veruj mi,mnogo vremena sam proveo po tom "velikom svetu" i nemam mnogo dobrog da kažem o njemu.Naročito nemam dobrog da kazem o anglo-saksonskom svetu, koji je vama "kosmopolitama" najviši uzor i mera za sve.I na kraju uzmi bilo koju enciklopediju pa pogledaj biografije velikana svi su: austrijski,nemački,srpski,engleski,ruski naučnici,umetnici.Ne postoji ni jedan da se vodi kao "kosmopolitski" velikan.Mislite o tome.

Zanimljivo, jer kada „pogledam“ te biografije velikana, vidim samo da niti jedan jedini nije ništa postigao pozivanjem na svoju naciju, već univerzalnim radom i trudom...zanimljivo. Mislite o tome, Vuče, ako Vam misao nije suviše strana.

Šešeljevac

Prvo Bolonjska deklaracija, onda Srđan M. Jovanović kao predavač na Bolonjskom univerzitetu. Šta li je treće što će nas zadesiti iz Bolonje?

Ako ne umete da čitate, bio sam istraživač, a ne predavač. A šta će Vas „zadesiti“ iz Bolonje ne znam, ali šta je Srbiju zadesilo kada su njome zavladali „Šešeljevci“ je bolno jasno.

Φιλοσοφία

Gospodine Jovanoviću, sasvim sam sigurna da ste cijeli tekst napisali samo zbog vaše ambicije i strah da će vaš intelekt ostati neiskorišten po europskim univerzitetima, ako vam ukinu bezvizni režim. To ne bi bilo toliko za osudu (obzirom da je ljudski), da se na tome završi. Ali kod Vas se nazire onaj naročit egocentrizam prisutan kod Srba akademski obrazovanih, koji sasvim zanemaruju činjenicu da je obrazovanje način da pomognemo i služimo društvu, a ne društvo nama. Takođe, simpatična mi je titula sa kojom ste se potpisali. Naravno da je napor i rad uložen u tu titulu vrijedan pomena, ali ovdje mi je ostavio utisak autoriteta koji svemu napisanom treba da da važnost i dubinu.

Naravno. Kad čovek pomisli da će njegov intelekt „ostati neiskorišten“, kreće da piše za NSPM, tako to ide. Simpatična Vam je moja titula? Baš lepo. Sa druge strane, meni nije simpatičan Vaš potpuni nedostatak shvatanja realnog sveta.

rurbani, još jedan

... na mesečnom bazisu putujem i po konferencijama širom Evrope, kao i da držim predavanja na nekolicini ....

Hahahaha! Kakav jezik! Jel, bre, gde ima taj bazis da se kupi, i ja bih da putujem PO konferencijama na njemu, mesečnom.

Možete i Vi da putujete po konferencijama, samo treba neko da Vas pozove na iste. A za to je potrebno obrazovanje. Sitnica.

Vladimir Gvozdenović

"bazis" je vrh ovo zvuči kao govor koji je pisao Sveto(nije) Marović. Ne zna se da li je za svadbu, ili za sahranu. p.s. kako li se na crnogorskom kaže bazis?!

„Bazis, serdare!“

Ružičasti panter

A ja na "dnevnom bazisu" pratim sajt NSPM i baš se slažem sa idejama koje iznosi. I, razume se, sa sjajnim Kalikovim tekstom. Uopšte nisam kosmopolitske političke orijentacije mada sam dobar deo života proveo - studirao i radio - u Francuskoj. Baš zato.

Dragi moj, vidi se iz aviona da niste kosmopolitske orijentacije. To što ste brisali klozete u Francuskoj je ipak Vaš problem.

Marko Radovanović

I bilo bi lepo kad biste objasnili šta je to "mesečni bazis". Mi u Srbiji takve fraze nemamo. Imamo mesečna stanja i mesečne izdatke, mesečne nivoe, mesečne prihode i rashode ali ja (bar u srpskom jeziku) ni za kakve "bazise" nisam čuo.

Pa se zato hvalite svojim neznanjem? Idite u školu ili se poslužite rečnikom.

Biljana Nikolić

Gospodine Jovanoviću, Vaši vizni problemi se vrlo elegantno mogu rešiti sa ne tako velikim gubitkom vašeg dragocenog vremena - sa zemljama šengen zone postoje godišnje vize sa više ulazaka i izlazaka. Isto važi i za tu brižnu majku kojoj je najveći problem čekanje u redu za vizu kako bi videla svoje dete(??!) na školovanju ili na radu ili u bračnim vodama u inostranstvu (možda i u zatvoru, ali dete je dete). Čini mi se da ste svoje obrazovanje posvetili samo sebi, svom razvoju kao jedinke i rešavanju svojih problema. Nekako smatrate da drugi koji nisu sa titulom treba da pomognu vama koji imate titulu da napreduju i lepo žive. Pravi akademac ima moralnu odgovornost da svoju titulu stavi u službu onih koji nisu dovoljno sposobni (iz bilo kojih razloga) da se izbore za svoja osnovna prava. Traženje od drugih da svoju ugroženost stave u drugi plan zbog Vašeg komotiteta, nedostojno je titule kojom ste se potpisali.

Draga Biljana, ne znam čega se više gnušam – Vašeg potpunog nemara za majke koje ne mogu da posete svoje sinove, Vašim pretvaranjem kako ste u stvari Vi ti koji pomažu drugima, ili prosto činjenicom da ste napisali „komotitet“.

Dragoslav Bajagić

Nisi naveo gde si se edukovao i ko te je edukovao i zašto te je edukovao. Ne moraš to da mi kažeš. To mi je jasno kao dan.

Dragi moj Dragoslave, da je Vama bilo šta jasno, ne biste takvo što pisali. Za razliku od Vas, ja jesam edukovan.

Ksenos

Autor ne zna srpski, to je očigledno. Podupire se rečima modernim u eu-ropstvu, kao što je edukacija itd. Nijednu svoju misao nije izneo, već slepio na jedvite jade mnogo puta žvakanu eu-ropsku propagandu. Pare stavio u džep i sad pod srpskim imenom može da pljuje po Srbima do mile volje. Neki to i vole tako, vole da bidu eu-ropski edukovani.

To je „očigledno“, nema tu diskusije. Kada Vi, u svojoj vaskolikoj nepismenosti, nešto ne razumete, ispada da ja ne znam jezik. Jasno. A pare sam stavio u džep, bogat kao Krez.

Arsenije Stanković

Hendikepiran sam činjenicom ograničenja dužine teksta i moraću da pišem što kraće. Dakle,g.Jovanoviću, u meri u kojoj se tekstu g.Antonića, uglavnom, nema šta prigovoriti, vaš komentar obiluje zaključcima koji su plod sterilnog intelektualnog promišljanja aktuelnog političkog momenta u Srbiji, bez dovođenja u korelaciju sa međunarodnim istorijskim i ekonomskim faktorima koji bitno determinišu, prvenstveno svetsku politiku, a samim time i našu, u istoj meri se ima šta prigovoriti. Autor ovog teksta imao je sreću da je posedovao polutajna i javna dokumenta CIA-e koji se odnose na američke interese u Evropi i na Balkanu,i koje je američki predsednik obrazlagao u Senatu SAD. Ta saznanja bitno pomeraju tas logike stvari i pomera ga sa polja virtuelne demokratije na surovo polje vaskolikih interesa moćnih na balkanskom geopolitičkom prostoru.Dakle, ne radi se ovde o ljubavi i mržnji, dobroj ili lošoj nameri SAD na Balkanu preko EU Radi se o jasnim geopolitičkim interesima, koji se uveliko realizuju.

Dragi Arsenije, hendikepirani možda jeste, ali svakako ne ograničenjem dužine teksta.

Ilija Čvorović

Mala je ovo zemlja koliki je on izdajnik!

Mala je to zemlja koliko ste vi zatucani, dragi moj.

Bob

Autor je verni učenik R. Konstantinovića, "filozofa". Zapravo, drugofilozofa. Na dobrom je putu da postane drugopolitolog, tako nekako.

Cenjenog Konstantinovića nikada nisam upoznao, nažalost. I rado bih bio njegov „učenik“.

u - najveća birokratija u istoriji

Sve je jasno kao dan. U pitanju su privilegovani nitkovi i klasični paraziti.

Lično sam, na poslu, upoznao puno tih birokrata, kvazi-eksperata, savetnika,... iz eu-ropske unije. Radi se o najgorem sloju ljudi; oni aparatčici iz vremena komunizma su neuporedivo naivnije i manje zlo od ovih savremenih prodavaca magle i paučine. Oni su trećerazredni stručnjaci a prvorazredni foliranti. Ovde su samo zbog svojih ogromnih dnevnica, dobrih večera (uglavnom, o trošku naših ulizica), provoda,... i nabacivanja poslova svojim firmama. Najveća je nevolja što nam nameću, neretko, potpuno idiotska rešenja i što im naša menadžersko-politička kasta prilično veruje. Da je Domanović danas živ, glavni lik njegove pripovetke (Vođa) ne bi bio slepac već neki 'savetnik' iz eu-ropske unije.

Zanimljivo. Jer kada ja čitam Domanovića, sve nekako zamišljam nacionalistu u ulozi Vođe.

Sasa

Moj stomak je podneo tekst dok nije pomenut insajder kao ključni dokaz za prethodno navedene teze.

Vrlo mi je drago da je upravo Vaš stomak ključna instanca po kojoj se iznose zaključci i vrednuju stavovi. Sigurno ću prilikom pisanja svog sledećeg teksta konsultovati i Vaš Cenjeni Stomak.

Mi kofo, miko fo, mikofo! Mi ko fo?

(Sledi rečeninca sastavljena od visokoparnih, bombastičnih reči iz teksta)

Politolog je instancama edukacije katalogizirao disfunkcionalni ambisodino srbizacije, dok su edukacioni sistemi infiltrirani, deduplovani i postulirani, minucije suturirane od definirajućih instanci i ohlokratski evoluirale kroz desiniranje i nosološko aranžiranje harlekinizacije benefita od promulgacije inkomiscibilne instance voks klamantis in dezerto, i kroz brikoliranje potencijalne propagacije digniteta i benefita kao prerogativ provenijencije referenci ... LjVJ

Lepo je što ste izvukli sve reči koje ne razumete. Nije lako naći nekoga ko javno paradira sopstvenu nepismenost – Vi ste u tome i uspeli!

Srbin crnac, ateista, musliman, katolik, komunista...

Postavljanje granice u okviru sopstvene države na zahtev stranih sila (EU) nije provalija, niti žurba u provaliju, po gospodinu Jovanoviću. Kakva ušteda živaca uopšte ne čitati tekst ispod toga.

Ostavili ste komentar na tekst koji niste do kraja ni pročitali?

DUSL

Autor "evropski zamišljen", a i ovaj "outfit" sa bijelim "gurtom"...evropski. iako možda 2% teksta i ima veze sa zdravim razumom, onih 98% su ga apsolutno zasjenili. autor želio da napiše ozbiljan tekst pa se i sam izgubio u svom stilu "evropskog" pisanja.

Morao sam 2 puta da pročitam ovaj tekst da izvadim neke od ovih evropskih izjava (tužim nspm za duševnu bol;-)...dakle..suturirana rana, harlekinezacija,inkomiscibilan, deduplovati, minucija, da desiniram, će imati benefita...srpska birokratija je mala maca za ovaj tekst...

Dragi moj, Vi ste morali dva puta da pročitate tekst samo zato što ste funkcionalno nepismeni, drugih razloga nema. Komentari na moj stil oblačenja su više nego neukusni. Da li biste se bolje osećali na nabijem duks u farmerke i da stavim zlatnu „kajlu“ oko vrata? Ili bolje – da vrat nemam uopšte?

Nebojša Malić

Autor ovog teksta nam je svima (vrlo nenamerno) učinio veliku uslugu: pokazao je kako se ponaša i rezonuje EUropski post-Srbin. Pa ko hoće da bude takav, eno mu EUropstvo. Takvi Srbiji ne trebaju.

Naravno da Vam ne trebaju. Jer bez „takvih“ Vašoj Srbiji ide veoma, veoma dobro, ne?

zika

Kojim jezikom ovaj Jovanović piše?Ja pola reči ne razumem.A živim na 3 kontinenta i govorim engleski odlično i španski bolje nego Jovanović srpski.

Upoređuje Švedsku i Srbiju.Treba upoređivati Rumuniju i Bugarsku sa Srbijom. Švedska je bila bogata i pre EU.

Iako sam ja siguran da Vam je jedna ruka u Evropi, jedna noga u Aziji, a glava u Australiji, ako nešto ne razumete, obrazujte se, učite, idite u školu.

Srbinovog Srbina Srbin Srbinović

Gomila gluposti Srđana M. Jovanovića. Mora da je dobro nagrađen za ovakav propagandni tekst, istina jalov i isključivo kao reklama sazdana od besmislica i gluposti. (...) Da je njegova EU propali projekat USA, zasnovan na lažima, od lažnih reči do lažnog novca, pokazuje i najnovija odluka antinarodnih vladalaca EU da će izvršiti zamenu postojećih novčanica - evra (eura).OVO JE PRIZNANjE DA JE EU BANKROTIRALA. A kako i ne bi, potrošila je silni novac, i napravila ga lažnim, da bi u stanje iluzije dovela mnoge države i narode Srednje Evrope, i navela ih na pogrešne odluke da hrle u EU.

Zli Zapad je Vama Kosovo oteo iz džepa, da. Nema veze što najverovatnije ne znate ni da pokažete Kosovo na mapi, što na istome najverovatnije niste ni bili.

Maflin

Autor teksta je hteo da polemiše, a ni na jedno pitanje nije odgovorio, valjda je pomislio da piše na blogu B92 pa da čitaoce neće iziritirati ta nezrela zamena teza...

Jadno za nekoga ko sebe naziva intelektualcem.

Da, jasno. Iako je moj tekst sastavljen iz odgovora na jedno po jedno pitanje, ja „ni na jedno pitanje nisam odgovorio“. Crno je belo, a belo – crno. Hoćete li mi, takođe, saopštiti gde sam ja to sebe tačno nazvao intelektualcem, btw?

Branko

Koliko je ovo loše argumentovano! Može se slobodno reći pobrkao lončiće. I ja živim skoro dvadeset godina na zapadu, i radim kao inzinjer, pa bih bas voleo da znam sta ovaj i kome on predaje.

Šta predajem? Sledeće predmete i oblasti: kulturna istorija Evrope, istorija ateizma, uvod u interdisciplinarne studije, moderne evropske šovinizme, rodne studije, javnu upravu, interkulturalnu komunikaciju, uvod u analizu diskursa. Kome predajem? Studentima iz Češke, Slovačke, Nemačke, Bosne, Srbije, Bugarske, Turske, Bangladeša, Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Ukrajine, Indije, Italije, kao i mnogim drugima. A Vi, Branko? Na kojoj trafici radite?

Petar Petrović

Ovaj čovek je izrekao toliko neistina, polu istina, neumesnih poređenja i sudova opterećenih predrasudama da bi svaki komentar bio suvišan. Ovo je klasična propaganda u svom najgorem obliku. Ako vi nešto hvalite onda to radite na osnovu "dobrih" osobina proizvoda ili ideja koje promovišete, a ne na osnovu maliciozno predstavljenih navodnih nedostataka ljudi, naroda, tržišta kome treba "prodati" to što "hvalite". Sve se svodi na kolonijalni princip "civilizovanja divljaka"! Užasan tekst čoveka koji gaji prezir prema svom narodu i smatra da samo pod "nadzorom" druge države, u ovom slučaju superdobre EU, Srbija uopšte može i treba da postoji. Iznete stavove o RUsiji da i ne pominjemo! Posle svega što su SAD i EU uradile, od bombardovanja Srba, i u Krajinama i u Srbiji, pa do Iraka, Avganistana, Libije i Sirije - Rusija je nerpijatelj "civilizacije"??? Autor leči svoje komplekse niže vrednosti...zaista užasno licemeran, netačan i u svemu zlonameran tekst! Fuj!

Dragi moj Petre Petroviću, namam ja nikakav „prezir“ prema „svom narodu“, jer nisam pripadnik nikakvih naroda. A da divljake nije moguće civilizovati pokazuje i Vaš komentar. Iliti, da Vas citiram: „Fuj“.

Student

Pobogu, zašto svi drugosrbijanci napredak države automatski povezuuju sa EU? Kao da je nemoguće da napravimo stabilnu,pravnu državu sa dobrom ekonomijom van EU procesa. Pominje Francusku, Švedsku, Švedsku kao svetli primer EU,a zaboravlja Rumuniji, Bugarsku, Grčku, Portugal, Španiju (gde je ogromna nezaposlenost). U klasičom drugosrbijanskom evro-fanatizumu autor pominje zle Ruse kroz tezu "Šteta koju je Kremlj izazvao Srbiji je neopisiva, od kupovine konglomerata za skoro nikakav novac, do propagacije nacionalizma" A zaboravio je da pomene železaru u Smederevu koja je prodata za 20 puta manje novca Amerikancima? I onda vadi tamo neke zapadne plaćenike u Rusiji tipa: Ana Politkovskaja i kako je progoni Putinov režim,a zaboravlja da pomene kako Asanž prolazi u V.Britaniji i koju torturu vrši ta ista EU prema njemu. Na kraju jaka borba za Kosovo u sastavu Srbije je vrhunac evropskih vrednosti,nijedna zemlja EU ne bi pristala da proda svoju teritoriju. I stvarno je žalosno ko je sve profesor.

Dragi Studente, jeste žalosno ko je sve profesor, ali je još žalosnije ko je sve student.

zoran

Kao prvo EU skolovani liku, ne kaže se srbijanski političari, kaze se srpski politčari, srbi su narod, srbija je država...izvini na ovome eu školovani liku.

tvrdiš da niko nije demantovao, "insajder", a gde su ti dokazi da se to desilo, ako već veruješ u to....onda tvrdiš da se u EU poštuju ljudska prava, hmm, je l to ona prava što su kidnapovali ljude po EU, a EU pravosuđe im omogućavalo sprovod na plazu zvano 'guatanamo bay"...trebao bi da ih posetiš malo... da našu političari lažu, da, ali lažu nas, EU političari na osnovu laži razaraju druge države bombama i masovnim ubistvima celokupnog naroda.dok se u Srbiji desila sledeća stvar, dozvolite da desiniram ukratko: odem u policiju, nema nikoga u redu, žena iza šaltera turpija nokte.

nije sjajna situacija, ali sada LAŽEŠ! Sve u svemu, članak i način razmišljanja je, izvini EU školovani liku, na nivou srednje škole...ali, čovek uči dok je živ, što ne znači da ćeš i da naučiš, ali uvek ima nade ;)

Dragi moj Uopšte-Ne-Školovani Liku, ne lažem. A za Vas nade nema, to je makar jasno. Biseri se pred znate-već-šta ne bacaju.

Gospodo 'rišćanska...

Ja da sam juče stigao sa Marsa, bez ikakve ideje o Zemljanima, a onda pročitao ovaj članak - bio bih uveren da Srbija treba da ostane podalje od EU.

Samo ovaj članak i ništa više.

Zamolio bih Vas da se na Mars i vratite.

kaća

Žao mi je što , jedan mlad čovek školovan u Srbiji i sada na radu u organima EU , kako on to sam navodi , nema više kritičnosti prema toj organizaciji i svim postupcima poslednjih 20 godina u odnosu na Srbe i Srbski nacionalni prostor . Više kritičnosti bi bilo korisno i nama i samom autoru . S. Antonić u svom tekstu nije negirao neka civilizacijska dostignuća koje EU ima ali je isto tako jasno ukazao da zbog njenog pogubnog delovanja ili njenih članica na Naš nacionalni prostor,pritiske za rastakanje Srbije , njihovo učešće u Agresiji , devastaciji privrede i svega ostalog što mladi politikolog samo marginalno spominje ili zanemaruje , NEMA POTREBE DA SE ŽURIMO U PROVALIJU . Što se tiče uticaja SAD na EU koju autor teksta negira : dovoljno je navesti samo izjave Gđe Klinton i zajedničku posetu sa Eštonovom koja u uglavnom bila i ponasala se kao marginalac . SAD imaju i te kakav uticaj na EU , možda ne tako uvek vidljiv ali ISKLjUČIV u NATO gde je većina članica EU.

Kada naučite da odvajate prazno mesto samo posle tačke i zapete, možda možemo da pričamo.