Početna strana > Štampana izdanja > NSPM Analize > NSPM Analize God I, br. 5
NSPM Analize

NSPM Analize God I, br. 5

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
četvrtak, 25. januar 2007.
Sadržaj:

 

Slobodan Samardžić

Stvarnost i fikcija Kosova i Metohije .................................5

Ljiljana Smajlović

Kraj igre ........................................................................................13

Ivan Šijaković

Treba li Srbija prva da ponudi Kosovu nezavisnost? .........23

Branko Radun

Dva viđenja kosovskog problema ...................................................................................27

Mario Brudar

U susret početku pregovora o statusu Kosova i Metohije .....................................33

Sanda Rašković-Ivić

Srpski argumenti u pregovorima o Kosovu i Metohiji .........................................39

Slobodan Antonić

Nezavisno Kosovo 2006. – sudbinska greška ............................................................45

Dosije:

Dosije o Kosovu i Metohiji ........................................................................................49

Dijalog

Odnosi Srbije i Crne Gore ........................................................................................59

Podsetnik .....................................................................................................................87

Rezimei / Rezimei na engleskom..............................................................................103

Rezimei:

Slobodan Samardžić

Stvarnost i fikcija Kosova i Metohije

Kada nezavisnost Kosova i Metohije podržavaju neki zvaničnici značajnih država u svetu ili međunarodnih organizacija, na delu je specifičan ignorantski oportunizam. Kada bi međunarodni činioci bili minimalno dosledni, ne bismo ni govorili o budućem statusu Kosova i Metohije, već bismo se krajnje ozbiljno držali teme o ispunjenosti standarda. Sa druge strane, naša državna politika ušla je u fazu u kojoj i praktično-političkim, a ne samo međunarodnopravnim argumentima može da brani budući status Kosova i Metohije u okviru načela o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i Crne Gore. Za sve bi bilo najbolje ako bi se na neodređeno vreme odložili razgovori o statusu, sve dok standardi ne počnu da se stvarno ispunjavaju. Ako se nekome od glavnih međunarodnih činilaca žuri da se reši kosmetskog tereta, Srbija u toj žurbi nema potrebe da učestvuje.

Ključne reči: Kosovo, nezavisnost, standardi, SAD, EU.

Ljiljana Smajlović

Kraj igre

Jedna je stvar u vezi sa budućim statusom Kosova izvesna: dogodine u ovo vreme, taj status više ni za koga neće biti tajna. To i jeste prvi, kratkoročni cilj nove američke inicijative u vezi Kosova. U vrlo kratkom vremenskom rasponu u Americi i Evropi je retorički pređen put od "standarda pre statusa" do "standarda i statusa". "Uslovna nezavisnost" u više etapa, koju je predložila Međunarodna komisija za Balkan, sada u međunarodnim debatama deluje kao neka vrsta umerenog, razumnog rešenja, na pola puta između dva "ekstrema". S tim što nezavisnost Kosova više niko ne uzima kao ekstrem. Kao "ekstremi" se sada doživljavaju "brza nezavisnost" Kosova sa jedne, i ostanak u sastavu Srbije, sa druge strane. Pregovori bi morali da budu proces u kom se nešto dobije, a nešto gubi. A nagovešteni dobitak za Srbiju u ovom procesu pregovoranja, zasada, iznosi – nula.

Ključne reči: Kosovo, Srbija, SAD, etnički odnosi, secesionizam.

Ljiljana Smajlović

Ivan Šijaković

Treba li Srbija prva da ponudi Kosovu nezavisnost?

Autor navodi razloge zašto Srbija treba da Kosovu da nezavisnost: to bi bilo u skladu sa željama kosmetskih Albanaca, Srbija bi uštedela znatan novac, Srbija bi zadobila naklonost SAD i EU, građani Srbije bi se oslobodili psihološkog tereta, a možda bi se nakon toga i kosmetski Albanci boQe odnosili prema tamošnjim Srbima.

Ključne reči: Kosovo, nezavisnost, multietničnost, SAD, EU.

Branko Radun

Dva viđenja kosovskog problema

Treba raditi gotovo sve suprotno od onog što je Srbija do sada činila na Kosovu. Moramo voditi kreativnu i aktivnu, pa i agresivnu politiku koja svim silama nastoji da internacionalizuje srpsko pitanje na Kosovu. Treba prestati razmišljati u krutim kategorijama države-nacije iz 19. veka, i težište staviti na postmoderne metode "posrednog delovanja". Ako ne možemo postići podelu Kosova, moguće je kombinacijom spoljnopolitičke kampanje i različitih pritisaka ostvariti nekakav "entitet" za Srbe i srpske svetinje. Ako ništa drugo, nastojati blokirati pregovarački proces sve dok i opcija teritorijalne podele ne postane prihvatljivo rešenje.

Ključne reči: Kosovo, nezavisnost, multietničnost, SAD, EU.

Mario Brudar

U susret početku pregovora o statusu Kosova i Metohije

U ovom članku se odgovara na pitanje da li i u kojoj meri na    pregovore o statusu Kosova i Metohije mogu uticati tri činioca: izveštaj Kaja Eidea, izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu ostvarenosti standarda na Kosovu, dolazak Sande Rašković-Ivić na čelo Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i teška bolest predsednika Kosova Ibrahima Rugove. Prema proceni autora, imenovanje Sande Rašković-Ivić doprinosi jedinstvenosti u nastupu srpske strane u predstojećim pregovorima, a eventualni odlazak Ibrahima Rugove sa političke scene iskomplikovao bi položaj albanske strane na Kosovu i Metohiji. Što se, pak, Srbije tiče, prvi važan pokazatelj zrelosti ovdašnje političke elite jeste da odgovore istorijskom iskušenju pred kojim se nalazi zemlja predstavljao bi dogovor da se vanredni parlamentarni izbori ne raspisuju dok traju pregovori o statusu Kosova.

Ključne reči: Srbija, UNMIK, etnički odnosi, secesionizam

Sanda Rašković-Ivić

Srpski argumenti u pregovorima o Kosovu i Metohiji

Srpska strana na pregovarački sto donosi katalog tema koje se   mogu podeliti u četiri grupe. Prva je budući status KiM, druga decentralizacija, treća grupa su ekonomske teme i četvrta grupa je tzv. bezbednosni paket. Sve ove teme se suštinski bave izgradnjom mira i stabilnosti u regionu. Eventualna nezavisnost Kosova unela bi nemir i poslala signal Albancima u zapadnoj Makedoniji ili u Epiru u severnoj Grčkoj, na jugu Srbije ili istoku Crne Gore, Srbima u Republici Srpskoj ili Srbima u Hrvarskoj da mogu da dobiju države. Svi separatistički pokreti će s velikom pažnjom pratiti rešavanje kosovskog problema i videti u kosovskom presedanu šansu  za sebe. Srbi na pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije kreću racionalno, oslanjajući se na međunarodno pravo, nudeći Albancima u Pokrajini maksimum raspolaganja njihovom budućnošću, ali i teme na kojima počiva civilizovani i kulturni zapad, kao što su ekonomija, demokratizacija i zaštita ljudskih prava.

Slobodan Antonić

Nezavisno Kosovo 2006. – sudbinska greška

Srbija ulazi u pregovore o Kosovu kao osuđenik koji čeka na izvršenje teške i, po njegovom mišljenju, nezaslužene kazne. Ta kazna je, naravno, nezavisnost Kosova. Ali, ni jedna srpska vlada, demokratski izabrana, neće danas potpisati dokument o nezavisnosti Kosova. To nije zbog nekakve srpske  tvrdoglavosti ili zbog urođenog nacionalizma, već zbog toga što je Kosovo deo srpskog identiteta. Odvajanje Kosova značiće promenu srpskog identiteta. Ali, za novi identitet treba vremena. Nezavisno Kosovo 2006. - to je sudbinska greška. To je sasvim nepotrebno nasilje koje demokratska Srbija teško da će preživeti. Srbiji je potrebno vreme da demokratske snage u njoj naprave novi nacionalni identitet. Onda će Srbija moći da se suoči sa nezavisnošću Kosova - za dvadeset, ili trideset godina.

Ključne reči: država, nacija, demokratija, secesija, identitet.

 
 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner