Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Šaban Nurić – profesor nove balkanske elite
Kulturna politika

Šaban Nurić – profesor nove balkanske elite

PDF Štampa El. pošta
Trifun Ristić   
petak, 15. mart 2013.

Tranzicioni haos pretvorio je obrazovanje u Srbiji, a i celom regionu, u unosan i često prevarantski biznis, u kome se obrće veliki novac, dok razne škole i univerziteti štancuju diplomce, magistre i doktore nauka. Mušterije kvaziakademskih institucija često su, pored svršenih srednjoškolaca, i pripadnici nove političke elite, kojima posle godina mukotrpnog probijanja kroz blato politike diploma nekog egzotičnog fakulteta služi kao potvrda ostvarenog društvenog statusa.  

Takvim akademskim građanima znanje naravno nije previše bitno, već samo zvanje, a od novih diplomaca često nisu bolji ni profesori. Nedavno je otkriven karakterističan slučaj Šabana Nurića iz Gračanice u BiH, lažnog profesora  koji je sa falsifikovanom diplomom uglednog američkog univerziteta Mičigen Stejt predavao ustavno pravo na  više privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.[1] Nurić je doskora bio jedan od najuglednih predavača u BiH, da bi se otkrilo da je reč o falsifikatoru i prevarantu, a ceo slučaj su otkrile banjalučke „Nezavisne novine“, pošto su  dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su ubrzo nakon što su započeli predavanja na jednom fakultetu u Srbiji uputili protestno pismo.

Studenti su se žalili na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom, a „Nezavisne“ su otkrile da je Nurić 2009. uspeo da prevari Ministarstvo prosvete i kulture RS, koje mu je nostrifikovalo i priznalo diplomu doktora ustavnog prava. Na osnovu te diplome Nurić je zatim držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu, a takođe se saznalo da je još 1978. upisao, ali nikad nije završio magistarske studije na Pravnom fakultetu u Beogradu. Položio je samo jedan ispit, ali je univerzitetima na kojima je predavao podnosio potvrde da je magistar pravnih nauka i da je magistraturu stekao u Beogradu.  Falsifikovao je i potvrdu Pravnog fakulteta Univerziteta Zapadni Ontario iz Kanade da je tamo predavač, a optužen je i da je na Internacionalnom univerzitetu u Brčko distriktu (IUBD), na kome je takođe predavao,  ukrao i licencirao tri studijska programa sa Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banjaluke.

Posle otkrića ove afere, Ministarstvo prosvete RS je poništilo nostrifikaciju Nurićeve diplome, i najavilo da će sve diplome i ispiti koje je on držao takođe biti poništeni. Međutim, uprave univerziteta na kojima je Nurić predavao su zapretile tužbama, jer smatraju da je odgovornost na Ministarstvu, jer su ga svi primali u radni odnos na osnovu nostrifikovane diplome. Nurić je inače predavao u ustanovama zvučnih naziva poput Univerziteta u Travniku, Pravnog fakulteta u Kiseljaku, Visokoj školi “Primus” u Gradiški, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci, Akademiji za poslovnu ekonomiju u Čačku. Saznaje se i da je bio mentor i nekim poznatim ljudima iz javnog života u Srbiji, ali da navodno niko nije znao da se radi o lažnom profesoru.

Prema procenama, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna, a prema nekim podacima 40 odsto privatnih univerziteta i fakulteta u Srbiji trguje diplomama. Ta trgovina je toliko uzela maha da preti da potpuno obesmisli visoko obrazovanje na ovim prostorima. Stoga je Šaban Nurić zapravo samo vrh ledenog brega koji je isplivao iz mora korupcije u obrazovanju, ali se ni u Srbiji, ni u regionu za sada još niko nije pokazao spreman da se uhvati u koštac sa tim problemom. Umesto toga, kod nas se na primer akterima afere „Indeks“ sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu smeši zastarelost postupka, dok Balkanom haraju razni profesori, magistri i intelektualci Nurićevog tipa.


 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner