субота, 17. август 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Куда иде Србија
Куда иде Србија
Куда иде Србија

Слаба Србија – стабилан западни Балкан

Јован Гајић   
субота, 06. март 2010.

Као што је некада требало ослабити Србију како би се „очувала“ стабилност Југославије, тако се и данас „стабилност“ тзв. западног Балкана „чува“ цепањем српског етничког простора и слабљењем Србије.

 
Куда иде Србија

Неодговорна политика

Милан Дамјанац   
четвртак, 25. фебруар 2010.

У континуитету се вређају осећања привржености и љубави према сопственој земљи и народу и намеће осећање стида. Национална понижења не престају делом услед спољних притисака, а већим делом услед кратковиде политике домаћих „државника“.

 
Куда иде Србија

Будућност гледамо кроз таму

Милорад Екмечић   
субота, 16. јануар 2010.

Србофобија је само рукавац русофобије у западним друштвима и без ње не би постојала. Србофобија је цветала у условима сукоба интереса западних држава са Русијом на Балкану. На Србе се подиже глас због страха да су они главни коњоводац руских козака на топле воде Медитерана.

 
Куда иде Србија

„Деструктивни“ српски национализам

Владимир Јевтић   
недеља, 03. јануар 2010.

Американце, који држе заставу своје земље у сопственом дворишту, никоме и не пада на памет да назове националистима. Французи који се диче својом развијеном културом нису проказани као погубни и деструктивни националисти.

 
Куда иде Србија

Хрвати сви и свуда

Бранимир Марковић   
уторак, 29. децембар 2009.

Сада када су Срби преузели од хрватске браће „неучинковити“ идеолошки концепт, Срби су само они православне вере или чак само верници, добро теолошки потковани, „српске крви“. Али сада Хрват може да буде и православац влашког „етничког“ подријетла, као што је по неким хрватским теоретичарима Тесла.

 
Куда иде Србија

Срби, понеки и понегде

Бранимир Марковић   
четвртак, 10. децембар 2009.

Докле ће залагање за очување и аутентично пре-устројство српских држава у којима већ живе готово сви Срби бити јерес? Насупрот томе, руга нам се „више од аутономије, мање од независности“ југословенска утвара у којој би, под влашћу и према кључевима осталих братских народа и народности, живели сви Срби.

 
Куда иде Србија

Политичко-историјски оквир српске трагедије

Веселин Ђуретић   
понедељак, 07. децембар 2009.

Уколико Запад наметне црногорски модел, у Србији може наступити смутно време. А оно не може оставити равнодушном ни Русију, јер би то било заборављање њеног и политичког и сентименталног “дуга” према Србима.

 
Куда иде Србија

Уједињена Србија Војвођанска

Бранимир Марковић   
субота, 21. новембар 2009.

Шта би војвођански револуционари из 1848. учинили данас да су „по други пут међу Србима“? Њихови идеали остварили су се у Кнежевини Србији после српске револуције, коју су већим делом управо они, као најобразованији и најразвијенији Срби устројили.

 
Куда иде Србија

Нема ко да заустави растакање Србије

Василије Крестић   
субота, 14. новембар 2009.

Пристајући уз власт САНУ нема самостални став, под изговором да не жели да улази у дневну политику. Треба разликовати шта је дневна политика а шта национални и државни интерес, шта партијска политика а шта интерес за очување територијалног интегритета.

 
Куда иде Србија

Дебата о спољнополитичкој стратегији Србије

Филип Грбић   
среда, 11. новембар 2009.

Сваком од три тима, који су за потребе наглашавања тежишта њихових предлога спољнополитичког деловања, привремено названи „Евроатлантски“, „Источни“ и „Избалансирани“, додељено је по два сата за представљање  властитих стратегија.

 
Куда иде Србија

Срби, патриотизам и Европска унија

Слободан Дивјак   
петак, 05. март 2010.

Ако Европа хоће да се на дуги рок обезбеди мир и стабилност на просторима бивше Југославије и Балкана као таквог, онда би било преко потребно да омогући Србији релативно брзи улазак у ЕУ

 
Куда иде Србија

Евроносталгија уместо евроентузијазма и евроскептицизма

Боривој Рашуо   
четвртак, 18. фебруар 2010.

Једно од питања које заокупља пажњу свакога ко је бар мало заинтересован за судбину народа чији је припадник и судбину државе чији је поданик тиче се односа који би Срби и Србија требало да заузму према ЕУ данас.

 
Куда иде Србија

Дуго путовање ка кући

Предраг Марковић   
петак, 08. јануар 2010.

Историјска иронија је у томе да после неколико деценија колективног кажњавања свих Срба, ускраћивања статуса равноправних Европљана већини становника западног Балкана, чланство у том привилегованом клубу неће у XXI веку имати такав значај као у другој половини XX века.

 
Куда иде Србија

Анализа српског идентитета и национални пораз

Милан Дамјанац   
петак, 01. јануар 2010.

Европска унија као опредељење, стога, не сме бити још једна шанса за пут у самонегацију, већ шанса за афирмацију сопствене културе и националног идентитета. Можда ћемо тада израз Србин користити често и са поносом, а не са осећањем кривице и понижености.

 
Куда иде Србија

Време непослушних самоуправљача

Драгољуб Даниловић   
среда, 16. децембар 2009.

Нико мене не може толико мало да плати колико ја могу мал да радим. Овакве наопаке мисли су најизразитији продукт филозофије прохујалог времена. Онај који „мало плаћа“ створио је „идеалан“ друштвени систем у којем је себи дао централно место.

 
Куда иде Србија

Ка новом српском конзервативизму

Владимир Марјановић   
уторак, 08. децембар 2009.

Српски народ мора спровести своју демографску обнову, која је једино могућа јачањем породице и породичних вредности. Хришћанска демократија, као нови српски конзервативизам треба у томе да види свој приоритет.

 
Куда иде Србија

Конзервативна обнова Србије

Милан Дамјанац   
понедељак, 07. децембар 2009.

Основа једног народа, његова суштина, јесте његова историја и култура. Повратак сопственим традицијама, вери, историји, језику, писму од изузетног је значаја за опоравак српског националног бића. Форсирање позитивних културних садржаја допринеће моралном оздрављењу посрнуле нације.

 
Куда иде Србија

Српски евроутопизам

Саша Гајић   
четвртак, 19. новембар 2009.

ЕУ нити је социјалистичка Југославија, нити функционише по принципу издржавања „подобне клијентеле“, нити народи у окружењу желе обнављање југоносталгије у европско-западнобалканској варијанти, нити икоме, сем као „корисни извршиоци налога“, овакве евроутопистичке квазиелите – дугорочно требају.

 
Куда иде Србија

Руски штит и евроунијатски мач

Данило Тврдишић   
четвртак, 12. новембар 2009.

ЕУ сада има јаснију економску и реалполитичку алтернативу на спољнополитичком плану. То је Русија на првом месту. Русија која постаје озбиљан гарант безбедности и регионалног мира на овом простору. И једини гарант очувања Косова и Метохије у Србији на светској спољнополитичкој ветрометини.

 
Куда иде Србија

Грађани и раја

Бранимир Марковић   
субота, 07. новембар 2009.

Грађанину је јасно да ће, с обзиром на то да је Србија држава српског народа и свих грађана Србије, његово дете, дипломирало са највишим оценама, можда доћи у ситуацију да не добије посао због неког од могуће полуобразованих „осталих грађана не-Срба“.

 
<< Прва < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 Следећа > Последња >>

Страна 13 од 17
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, до краја 2019. бити постигнут споразум Београда и Приштине?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер