Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Obistinjuju se posledice nezavisnosti Kosova
Kosovo i Metohija

Obistinjuju se posledice nezavisnosti Kosova

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
sreda, 10. septembar 2008.

 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas u Beču, na sednici Stalnog saveta OEBS, da su posledice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, na koje je upozoravao ranije, počele da se obistinjuju, ali da još nije kasno da se spreči da stvari izmaknu kontroli.

"Kada smo se poslednji put sastali (19. februara), govorio sam o presedanu koji bi mogao da se izrodi iz prezrivog neuspeha kosovskih Albanaca da prigrle evropske principe 21. veka, pre svega kompromis, ustupak i izgradnju konsenzusa", rekao je Jeremić u govoru na sednici Stalnog saveta OEBS.

"Sa vama sam podelio svoje strahovanje da bi jednostrano nametanje rešenja za etničke sukobe moglo da stvori vrlo opasne posledice za zajednicu demokratija kakva je OEBS, a čak i gore. Govorio sam o tome šta rasplamsavanje secesionističkih pokreta može da proizvede. Izrazio sam duboku zabrinutost zbog toga šta bi moglo da se izrodi iz pokušaja nasilnog razbijanja suverene, demokratske države kakva je Srbija", dodao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je istakao da "sa žaljenjem" mora da zaključi da se nešto od onoga na šta je upozoravao i dogodilo.

"Sistem bezbednosti i saradnje u Evropi je oštećen. Domine su počele da padaju", rekao je Jeremić, ali i ukazao da "još ima vremena da se izbegne da stvari izmaknu kontroli".

Jeremić je rekao da Srbija namerava da nastavi da doprinosi obnovi stabilnosti u regionu i da smatra da je uslov, bez kojeg se ne može povratiti legitimitet međunarodnog sistema, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Prema njegovim rečima, Srbija je odbacila bilo kakvu upotrebu sile protiv svoje odmetnute pokrajine i nije pribegla bilo kakvim drugim jednostranim opcijama, kao što je nametanje ekonomskih sankcija. "Umesto toga, mi smo odabrali miroljubiv i diplomatski, ali energičan pristup koji je za rezultat imao to da se ubedljiva većina članica UN uzdržala od priznavanja jednostrane nezavisnosti Kosova", rekao je on, zahvalivši se još jednom tim državama na njihovoj privrženosti principima međunarodnog prava.

Jeremić je naglasio da je u okviru tog diplomatskog pristupa obezbeđivanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i inicijativa Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ovaj dokument ne traži zauzimanje političkih pozicija prema jednostranoj nezavisnosti Kosova. Umesto toga, na jednostavan i direktan način, on traži odgovor glavnog pravnog organa UN, Međunarodnog suda pravde, da da savetodavno mišljenje", rekao je Jeremić, istaknuvši da bi predavanje tog problema Sudu moglo biti od velike koristi.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome odnosi u regionu mogli bi biti popravljeni, nezavisnost Kosova ne bi mogla poslužiti kao problematičan presedan za bilo koji secesionistički pokret u svetu i dobio bi se politički neutralan, ali pravno autoritativan stav o tome kako bi mnoge zemlje, koje se još kolebaju po pitanju nezavisnosti Kosova, trebalo da postupe.

"Najvažniji razlog zbog kojeg ovo pitanje treba uputiti Međunarodnom sudu pravde jeste da je ugrožen vitalni međunarodni princip - pravo bilo koje države UN da postavi jednostavno, elementarno pitanje kompetentnom sudu. Glasati protiv ove rezolucije predstavlja glasanje za uskraćivanje prava bilo kojoj zemlji da traži pravno pribežište kroz sistem UN", rekao je Jeremić.

On je ponovio da se Srbija protivi misiji Evropske unije na Kosovu zbog toga što ta misija nije dobila podršku Saveta bezbednosti UN i jer za cilj ima sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji, takođe, nije prihvaćen u najvišem telu UN.

Ministar je istakao da Srbija veruje da čitavi Zapadni Balkan prosperitetnu budućnost može imati jedino u okviru Evropske unije i ukazao da je Srbija u tom smislu preduzela "odlučne korake" kako bi dokazala svoju punu privrženost saradnji sa Haškim tribunalom.

"Bili smo hitri kako bismo demonstrirali svoju privrženost ispunjavanju svoje domaće i međunarodne pravne obaveze. To unapređuje naš politički cilj da ostvarimo pomirenje sa svim svojim susedima i ističe naš moralni imperativ prema žrtvama, samima sobom i, pre svega, budućim generacijama", zaključio je Jeremić u obraćanju Stalnom savetu OEBS.

(Tanjug)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner