Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Da li je srpska vlada jednim malim festivalom zvanično prihvatila Ahtisarijev plan?
Kosovo i Metohija

Da li je srpska vlada jednim malim festivalom zvanično prihvatila Ahtisarijev plan?

PDF Štampa El. pošta
Janja Gaćeša   
sreda, 11. januar 2012.

U Gračanici, u Domu kulture, pred sam kraj decembra održan je Prvi festival dokumentarnog filma ''GRAFEST 2011''. Održan je pod motom ''Predoči stvarnost'', a za cilj je imao da se podstaknu prvenstveno mladi ljudi koji žive na kosovsko-metohijskim prostorima, da počnu da beleže kamerom, slikom i rečju život oko sebe. U dva dana festivala (27. i 28. decembra), prikazano je 12 filmova a pobedu je odnela produkcija Glasa juga iz Čaglavice sa filmom ''Pravo na prava''. Dodeljene su i nagrade za najbolji scenario, kameru i režiju. Najveća nagrada iznosila je 400 evra, a ostale tri po 100.

Mislim da ne postoji čovek koji ne bi, pročitavši napred navedeno, pozdravio ideju da se održi ovakav festival. Pogotovo što je sve povezano sa obeležavanjem stogodišnjice prvog srpskog filma. Sa oduševljenjem je u Gračanici i okolini prihvaćena vest o novoj manifestaciji, koja bi trebalo da postane tradicionalna, ali je oduševljenje naglo palo kada su se saznala imena pokrovitelja. Verovali ili ne, na plakatama i pozivnicama pisalo je da su pokrovitelji festivala Ministarstvo kulture Republike Srbije i ''opština Gračanica''. Da, da, dobro čitate, srpsko ministarstvo i ''ahtisarijeva opština'', ona ista koju naše vlasti ne priznaju, ona koja sprovodi ''kosovske zakone'', ona u kojoj rade ''Tačijevi Srbi'', ona koja je od Gračanice napravila ''Zonu pod video nadzorom'' i da ne nabrajam dalje. Šokantno, zar ne? Na otvaranju festivala u Domu kulture u Gračanici zajedno direktor pomenute ustanove i ''gradonačelnik opštine Gračanica'', koji je, da pomenem, festival i otvorio. U čelu sale zastave države Srbije i ''opštine Gračanica''. Skandalozno!

Prvo što vam padne na pamet jeste bojazan da su ''južne Srbe'' srpske vlasti otvoreno počele da se integrišu u ''kosovske institucije'' i to tako što će, po receptu komunista, prvo da nastupaju zajedno kao Boro i Ramiz, a onda će svako na svoju stranu. Jasno je da Srbi koji žive južno od Ibra ostaju ''Ramizu''. Dalje, radi se o Domu kulture, ustanovi koja radi u sklopu Skupštine grada Prištine, pa se nameće pitanje da li je gradonačelnik za to znao? Opština Priština se finansira sredstvima srpske vlade i naši zapadni ''prijatelji'' je davno predstavljaju kao ''paralelnu instituciju'', pa se javlja sumnja da je ona već otpisana, a da se na mala vrata, na ovaj način, uvodi ''opština Gračanica'' kao institucija koja će u bližoj budućnosti preuzeti nadležnosti opštine Priština.

Opasne su to stvari, plaše Srbe koji žive u ovom delu pokrajine, jer opština Priština je jedina institucija koju oni priznaju. Na terenu je sve potvrđivalo da je napred navedeno tačno, ali je od samog početka festivala nešto bilo sumnjivo. Prvo što je upalo u oči jeste činjenica da plakate, kao najavu za početak festivala, niste mogli ni svećom da nađete. Nigde nisu bile izlepljene, a ako otvorite sajt KiM radija od 27. decembra videćete plakat koji ide uz vest koja najavljuje otvaranje festivala i na kome se jasno vide imena pokrovitelja. Oni su imali sreće da ga uslikaju, jer već drugog dana festivala plakatima se izgubio svaki trag. To je prvo bilo sumnjivo, jer svako ko i banku dâ da se na Kosovu i Metohiji nešto održi mora selo da izlepi plakatima, da se zna šta je uradio. To je praksa ogromne većine a pogotovo kada srpska vlada izdvaja neki novac. Ovde je to preskočeno! Drugo, pozivnice, i ako štampane, retko su kome podeljene, a i na njima su Ministarstvo kulture Srbije i ''opština Gračanica'' , rame uz rame. Nešto se krije, a upravo to daje malu nadu da je za sve kriva halapljivost malog broja Srba koji rade u Domu kulture i opštini Priština, da su sve organizovali bez znanja srpskog ministarstva.

Nezvanično, Ministarstvo kulture Republike Srbije izdvojilo je 150 hiljade dinara za održavanje Prvog festivala dokumentarnog filma u Gračanici. Da su zaposleni u Domu kulture na vreme prosledili, da ga tako nazovem, projekat, verovatno bi bilo i više novca, ali ipak nisu ostavljeni bez ičega. Zaposlenima u Domu kulture u Gračanici, kao organizatorima festivala, jeste očigledno to bilo malo novca pa su još potražili i od ''opštine Gračanica''. E sada, pare su dali i jedni i drugi i oni su morali da ih pomenu, otuda i dve zastave i sav ostali cirkus. Da li je neko u Ministarstvu kulture u Beogradu bio obavešten da će se novac uzeti i iz ''kosovskog budžeta''? To ne tvrdim, samo se pitam. Srbi iz Gračanice i okoline veruju, hoće da veruju, da je sve u Gračanici urađeno bez znanja srpskog Ministarstva kulture. Oni veruju da održavanje festivala, na način na koji je organizovan, nije opipavanje pulsa naroda i da neće uslediti neki nov ''duet'' u kome će zastavu ''opštine Gračanica''  zameniti zastava ''države Kosovo''.

Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije se nadaju da je Ministarstvo kulture Republike Srbije izmanipulisano, od pojedinih Srba koji rade u Domu kulture koji se, ponoviću, finansira iz srpskog budžeta. Da li nadležni u pomenutom ministarstvu sve ovo već znaju i da li su svesni kako je to na Kosovu i Metohiji zloupotrebljeno? Da li će određenim merama (sankcijama) na terenu Ministarstvo kulture Republike Srbije dokazati da nije imalo nikakav ''partnerski odnos'' sa nepriznatom ''opštinom Gračanica'' ostaje da se vidi. Ukoliko se to ne desi, Srbima u Gračanici i okolini ne preostaje ništa drugo nego da pronađu svoje mesto u napred pomenutoj priči o Boru i Ramizu. Nažalost, njihova će ih država Srbija prisiliti na to.                                                                                                                             

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner