Komentar dana

Vostani Vojo

PDF Štampa El. pošta
Dragoslav Pavkov   
četvrtak, 12. novembar 2009.

Kada nam se u „stara vremena“ nije dopao neki potez političara govorili bismo „... eh, da Tile/Sloba zna šta ovi rade...“. Mislili smo, ili nam je bilo lakše da tako mislimo, da su njih dvojica pošteni, časni i hrabri ljudi, a oni njihovi saradnici koji ih obmanjuju – da su krivi i za propast petoljetki, i za Ustav '74, i za propast Zajma za preporod, i za izgubljene ratove... Danas imamo široku lepezu stranaka sa različitim programima koji nude sve i svašta, pa ako se nekome ne sviđa potez koji je povukao vrh neke stranke, on bez problema može za svog favorita izabrati nekog drugog. I tako, zbog ovakvih stranaka koje su u stalnoj predizbornoj kampanji, sve se pretvara u jedan manje ili više uspešan politički marketing koji zamajava građane i zbog koga jedino zadrti socijalisti i radikali – kojima se sada pridružuju neke demokrate korumpirane radnim mestima, povoljnim kreditima itd.  – nisu sluđeni mnoštvom ponuda sa svih strana.

Ovih dana, Demokratska stranka Srbije pokrenula je kampanju u kojoj organizuje proteste u vojvođanskim gradovima protiv Statuta AP Vojvodine koji ta stranka smatra separatističkim. Kao simpatizer imena, lika i dela dr Vojislava Koštunice, moram da se zapitam:

Drži li taj čovek i dalje (ako je ikad držao) u svojim rukama konce u DSS-u? Izađe li nekad na ulicu, do prodavnice, kafane da lično čuje šta ljudi govore, ili se zadovoljava onim što čuje od saradnika? Svako zna da je u pitanju ovo drugo, i Koštunica u tome nije usamljen, isto rade i drugi stranački lideri, naročito oni koji su nekad bili u vlasti, pa su se tom prilikom mnogima zamerili i nije im baš svejedno kad se bez obezbeđenja sretnu sa onima koje su „usrećili“. Međutim, Vojislav Koštunica nije karakterističan srpski političar i zato bi trebalo da se malo „spusti“ u narod i čuje šta njegovi birači misle. Ovi koji su smislili ove „masovne narodne proteste širom Vojvodine“ njemu lično zadaju coup de grace.

Juče je u Pančevu održan javni protest pred „nekoliko desetina ljudi“, kako je javio B-92. Ma šta da mislimo o ovoj stanici, činjenica je da ne lažu o onome što je lako proverljivo, pa zbog toga verujem u ovu vest. Uostalom, ništa ne bi promenilo ni da je bilo „nekoliko stotina ljudi“. Da bi takav protest izazvao neku posledicu (po vlast) on mora biti masovan, a na njemu je obavezno prisustvo najmanje „nekoliko hiljada ljudi“ koje vlastodršci ne bi mogli da zanemare, jer bi ta masa lako mogla da krene prema njihovim Bastiljama.

Onaj ko nije siguran da na skupu može da obezbedi prisustvo nekoliko hiljada ljudi, ne bi trebao da organizuje okupljanja te vrste. To samo devalvira ideju za koju bi DSS da pridobije ljude. Da pojasnim: kada neko u gradu od nekoliko desetina hiljada građana na javnom skupu (koji bi trebao da pokaže vlasti neslaganje sa jednim separatističkim aktom) okupi „nekoliko desetina“, onda šalje suprotnu poruku. A to je da nema masovnog protivljenja Statutu. Na stranu šta svako od nas privatno o tome misli, važno je ono šta se vidi u javnosti, pogotovo u zemlji gde je situacija u medijima ovakva kakva je kod nas, gde pravo glasa ima samo EVROpska opcija.

Zbog toga bi organizovanje tribina, ako treba jednom nedeljno, na koje bi članovi stranke dovodili svoje rođake i poznanike koji bi mogli da postavljaju pitanja gostima, koji bi opet morali da budu autoriteti u svojoj struci, a ne političari koji podilaze biračima, bilo puno korisnije. DSS je stranka koja nema uporište u „širokim narodnim masama“, delom i zbog toga jer je u svoje redove posle 5. oktobra primila mnoge socijaliste koji su tražili novog gazdu. A vrh stranke (Koštunica) se nije udostojio da biračima objasni zašto je to urađeno. Da bude jasno – nisu ti socijalisti došli u DSS kao građani koji su u programu te stranke našli ideje bliske svom mentalnom sklopu. Došli su kao „kadrovi“ koji su u DSS-u potražili i dobili zaštitu od političkog progona i kojima je DSS dao transfuziju i produžio život. Sada isti ti ljudi, koji shvativši da uticaj DSS-a vrtoglavo pada, nalaze nove gazde i organizujući ovakva „dešavanja“ zapravo rade u korist DS-a i njenih satelita, a na štetu nacionalne opcije i građana Srbije na kraju balade.

Dakle, ako se Glavni odbor DSS-a lično ne spusti u bazu i ne stupi u kontakt sa biračima, umesto što usvaja izveštaje iz opštinskih odbora koji se „friziraju“ da bi se u vrhu stranke stekle simpatije – loše im se piše. Posle prvih izbora moći će da zatvore dućan.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner