Početna strana > Rubrike > Komentar dana > "Turističko putovanje“ srpskog premijera u SAD?!
Komentar dana

"Turističko putovanje“ srpskog premijera u SAD?!

PDF Štampa El. pošta
Konstantin Kačalin   
petak, 12. jun 2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić vratio se sa putovanja u SAD. Servilni srpski provladini mediji nazivali su tu posetu ,,važnom i istorijskom“, i upadajući jedni drugima u reč, razjašnjavali su svaki korak premijera na američkom tlu.

Tokom tri dana on je imao mnoštvo susreta, ali ne na nivou višem od zamenika rukovodioca Stejt departmenta, savetnika Bele kuće i senatora. Jasno je da to nije privuklo nikakvu pažnju štampe i televizije u SAD. Niko nije napisao o premijeru i njegovim sagovornicima ni redak. Nije bilo specijalnih reportaža na CNN, NBC, ABC, CBS, i vodeći kanali nisu se čak ni setili srpskog premijera. Novine i njihove on line verzije takođe nisu ni reč prozborile o ,,važnom gostu iz Beograda“.

Njih je moguće shvatiti. Gde se Srbija nalazi i ko tamo živi, u SAD malo se koga tiče. Nekad, pre dvadeset i kusur godina, Balkan je bio na vrhu svetskih novosti. Danas, na jug Evrope se malo obraća pažnje, osim nekih diplomata i senatora, poput DŽona Mekejna. Ozbiljni novinari, politikolozi i analitičari, danas se teško mogu zainteresovati Srbijom. Zato, ,,odmotavanje“ Vučića u američkim medijima nije uspelo – lokalni auditorijum jednostavno nije video glavnog heroja. Službena poseta pretvorila se u ,,turističko putovanje“ na račun srpskih poreskih obveznika.

U Beogradu se sada trude da o tome ne govore. Suviše mnogo nade je vladajuća elita polagala u pregovore u Vašingtonu, ali rezultata nema. U bliže vreme teško da će se pojaviti višemilionski ugovori i najnovije tehnologije. Amerikanci mogu da pokupuju budzašto preduzeća i prirodne resurse Srbije, dok da ulažu u perspektivne projekte stvarno ne žele. Sada njih interesuje samo jedno – Vučić mora da odustane od prijateljstva sa Moskvom. Antiruski front treba ojačati na račun Srbije, smatraju u Stejt dipartmentu. ,,Ulaznica“ za Zapad ne može da bude besplatna, za nju se traži odgovarajuća cena. Vašington je, može biti, spreman da da popust, ali za sada nije odredio kakav.

U julu, u srpsku prestonicu doleteće pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, koja je u zimu 2014. godine delila pecivo u Kijevu. Ona je majstor za obećanja, i zato nije isključeno da posle toga Vučić krene u konflikt sa Moskvom i Gaspromom.

On može da odustane od građenja ,,Turskog toka“ (makedonski premijer je to već uradio), da se pomiri sa Hašimom Tačijem, i dâ pristanak na gas iz škriljaca, koji je dva-tri puta skuplji od ruskog. Poslednjeg dana ,,vašingtonske runde“, Vučića su pozvali na ,,Glas Amerike“. U programu ,,Otvoreni studio“ koji ide na srpskom jeziku, premijer je izgledao vrlo umorno. Glavna njegova teza - ,,Vašington nas ne obmanjuje“.

Zaista? Komentator ,,Glasa Amerike“ Januš Bugajski piše: ,,Niko na Zapadu neće podržati Srbiju ako ona bude tesno povezana sa Rusijom, ekonomski, politički i diplomatski. Beograd mora da odluči – da li je on deo Evropske unije i zapadnog bezbednosnog saveza, čak i bez pripadanja NATO-u, ili pripada ruskoj sferi“.

Prvi korak koji treba Vučić da učini sa svojom ekipom jeste da krene u susret američkom predsedniku Baraku Obami i pokuša da uspostavi normalne dvostrane odnose sa Prištinom, a da ne destabilizuje situaciju u regionu. U tom slučaju, kako se može pretpostaviti, Vučić se konačno odriče Kosova.

Tači stalno mašta da se Beograd ne samo odriče Kosova jednom za uvek, već i da neće pretendovati na ogromne prirodne resurse kraja. Ugalj, bakar, nikl i druga bogatstva smesta prelaze u ruke američkih korporacija. Zbog toga su i pozvali srpskog premijera u Vašington, zbog toga mu je i data reč na ,,Glasu Amerike“. U studiju, Vučić je ponovio već više puta rečeno – ,,želim da imamo gas, i ako je to moguće, jeftiniji nego danas. Ako nam pomognu Amerikanci – hvala“.

Vašington će moguće, i pomoći, ali će zato tako da ,,uzme pod svoje premijera“ da će Beograd morati da zaboravi zauvek na samostalnu politiku. Takvih primera na Balkanu je mnogo – Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija. Kraće rečeno, cela bivša Jugoslavija, koju je stvorio maršal Tito. Ranije je on bio gazda na Balkanu, sada su Sjedinjene Države. Po svoj prilici, Vučić je to takođe počeo da shvata.

Preveo sa ruskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://iarex.ru/articles/51817.html