Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Deseti oktobar
Komentar dana

Deseti oktobar

PDF Štampa El. pošta
Milan Damjanac   
nedelja, 10. oktobar 2010.

Mi ćemo stvoriti bolji narod, jači, lepši, narod koji će znati da poštuje vlast i koji zna ko ga je stvorio! To narodna milicijo, gazi, satri! Neka ne ostane kamen na kamenu!

Da li je moguće da je ovo što smo danas imali prilike da vidimo na ulicama Beograda normalna pojava? Kome je bilo u interesu održavanje parade po cenu ovolikih uličnih sukoba i navlačenja gneva običnih građana prekomernim korišćenjem sile? Ostaje doduše otvoreno pitanje da li su današnji incidenti bili svojevrsna poruka srpskoj političkoj eliti, i ponavlja li se to 9. mart?

Da li je moguće da kamera snimi policajca koji cokulama šutira čoveka koji nepomično leži na zemlji, a da novinar traži snimatelju da ne snima više, i to sve u prenosu uživo. Da li je moguće da je naša vlast bila u stanju da na ulice Beograda izvede bojna kola? Šta je bilo sledeće u arsenalu dozvoljenog korišćenja sile? Tenkovi možda? Današnja slika Srbije je više nego zabrinjavajuća. Ona je zastrašujuća. Helikopteri kruže gradom, bojna kola centrom Beograda, interventne brigade hapse ljude na ulicama, a javni servis evropske Srbije emituje crtaće i emisiju „Balkanskom ulicom“.

Na Studiju B, Pinku i B92 prikazuju opkoljavanje šake civila od strane policije ispred  hrama. Policija opkoljava hram Svetoga Save, dok civili stoje na ulazu! Da li se to u hramu brani parada? Kako su nadležni smeli da dozvole policiji da uđe u okolinu hrama? Čudi me da nije opkolila studente na fakultetima i čitaonicama. Šta bi se dogodilo da je tako opkoljena džamija?

Međutim, najbolje tek dolazi. U jednom momentu, spikerka na Studiju B izveštavajući o hramu i huliganima, prenosi nam da sada uživo vidimo Vaznesenjsku crkvu, rekavši: „Sada vidimo crkvu...i evo ih!...mladenci?!?...šta je ovo?“. Nakon toga se snimak prekinuo. Radilo se, naime, o tome da je očekivala da vidi „huligane“ kojima je, očito, stecište SPC. Na njenu nesreću, radilo se o mladencima. Kakvo čudo – nedeljom u crkvi venčanje. Od ove bruke Studio B je pokušao da napravi srećnu i radosnu vest, kada je nakon sat vremena emitovao isti materijal, pokušavši da venčanje predstavi kao radosnu stranu današnjeg dana.

Sada je već jasno da je napadnut mamograf i to ne zbog mamografa, kako se to predstavljalo već zbog znaka B92, i da su polupani prozori,  da su napadnute prostorije SPS-a, RTS-a, i DS-a. Ostaje otvoreno pitanje da li su današnji protesti i incidenti uvod u veće nezadovoljstvo građana i stvaranje fronta običnih, poniženih ljudi protiv aktuelnog sistema. Ne radi se ovde, kao devedesetih, o političkim protestima u organizaciji neke stranke. Ne. Ovde se zaista radi o potpunom, nesistemskom nezadovoljstvu poniženih Srba, koje, bojim se, može biti uvod u nešto daleko teže i opasnije.

Da li će 10. oktobar biti prekretnica? Da li će on izroditi nešto novo i drukčije u Srbiji? Navikli smo da je narod nezadovoljan i apatičan. Videli smo dešavanja 2001. godine povodom gej parade. Međutim, sada vidimo nešto posve drugo- vidimo građane koji napadaju prostorije stranaka i skupštinu Srbije. Vidimo najavu opasnog scenarija, koji je, doduše, bio i očekivan. Kada nekoga 20 godina bombardujete samo izgubljenim bitkama i poniženjima, a proteklih deset vršite lobotomiju na otvorenom mozgu, nije teško zaključiti kako se sve to može završiti. Čak ni Slobodan Milošević nije koristio ovoliku policijsku silu koja je danas tukla ljude na ulicama Beograda, besomučno i nepotrebno, i koja je tukla protestante u Kuršumliji. Izgleda da nije dovoljan jedan Ranko Panić, i bojim se da će i danas biti žrtava. Naravno, za eventualne žrtve će odgovarati verovatno isti onaj policajac koji je odgovarao za brutalno prebijanje pokojnog Panića. Poručnik Vazduh.  

Srbija je policijska država i to je danas jasno. Da li je moguće da ministar odbrane ima savesti i morala da kaže da je bacanje molotovljevog koktela u kantu za đubre koja se nalazi unutar kapija prostorija u Krunskoj nezapamćen zločin iz mržnje. A šta je bilo prošle godine kada je na ulici pretučen opozicioni lider? I kako to policija ima pravo da na svoje građane, na civile izvede bojna vozila kako bi odbranila ustavnopravni poredak, a Slobodan Milošević to nije mogao 2000-te? Nažalost, ako se ima u vidu kako se prema narodu ponašaju, bolju sudbinu od novog 5. oktobra nisu ni zaslužili. Sramota je da danas prisustvujemo takvom medijskom mraku od strane RTS-a koji se nažalost nije mnogo promenio u odnosu na RTS devedestih. Bio je i ostao servis vladajućeg režima. Ko je smeo da dozvoli ovoliku policijsku brutalnost nad maloletnim civilima? Policija je pendrecima tukla decu koja leže na trotoaru, hapsila ljude na ulicama, čak se i Tomo Zorić oglasio! Svi će biti procesuirani i adekvatno kažnjeni. Obećava čovek kazne od 8 godina zatvora! Ma da li je moguće? Da li je naš vladajući režim toliko opila blizina vlasti i moć, da ignorišu muke svog naroda, da naređuju prebijanje svog naroda, da prete sopstvenom narodu?  Da hapse i procesuiraju maloletnu decu?

Zaista, postali smo policijska država. Ili nikada to nismo ni prestali da budemo.

Mediji su se svojski potrudili da od Srba i Srbije proteklih deset godina naprave monstrume. Koliko smo se samo stvari i kvalifikacija, uvreda, i izjava mržnje svi zajedno naslušali, poput one da je „gotovo nezamisliva tolika količina zla na tako malom prostoru“. Kada se sve to ima u vidu, mislim da zaista sve što se nadalje dogodi u Srbiji pada na dušu onih koji su ovaj narod doveli na rub ekonomske i socijalne propasti i urušili njegovo dostojanstvo i zdrav razum, i još ga provociraju beskrupuloznom medijsko-političkom paradom "povodom" gej parade.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner