Početna strana > Rubrike > Kolumne Slobodana Antonića > „Znam da me laže, ali volim da ga slušam“
Kolumne Slobodana Antonića

„Znam da me laže, ali volim da ga slušam“

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Antonić   
utorak, 29. avgust 2017.

Na koga ste pomislili da se odnosi naslov ovoga teksta? Bili ste u pravu.

Kada je reč o izjavama tog čoveka, moji favoriti su sledeći:

(posle potpisivanja Brisela 2, 2015): „Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod“ (ovde). (Zajednica srpskih opština ne samo da nije uspostavljena „večeras“, 25. avgusta 2015, ona ni danas, dve godine docnije, nije na vidiku).

(uoči izbora 2014): „Neće biti smanjenja penzija. U penzije ne dam da se dira!“ (ovde). (Šest meseci posle toga smanjene su sve plate i penzije preko 25.000; ovde).

(na TV Pinku, 30. 1. 2015): „Koji je to partijski direktor u Srbiji danas? Gde je ta partijska država? Koje god preduzeće da uzmete, nigde nije partijski čovek!” (ovde). (U stvarnosti: nema javnog preduzeća u kome direktor, menadžment, UO, NO… nisu partijski ljudi).

● (15. aprila 2016): „Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji“ (ovde). (Sankcije Rusiji u Evropi nisu uvele ni Makedonija, BiH, Turska i Belorusija; ovde).

● (na TV Pinku, 29. 5. 2016): „Pokažite mi u kojoj to zemlji ima da se kupe za 8.000 dinara knjige za školu? U kojoj to zemlji ima, nema ni u jednoj. Nađite mi i duplo skuplje, pa nećete naći” (ovde). (U stvarnosti „više od polovine zemalja Evrope imaju sistem besplatnih udžbenika“; ovde).

● (u izjavi za italijansku Ansu, 11. 6. 2013): „Fijat automobile Srbija će do kraja godine izvesti u Rusiju prvi kontigent od 10.000 novih modela `fijata 500 L`, proizvedenih u fabrici u Kragujevcu. Tu kvotu smatramo samo početkom i nadamo se da ćemo je povećati“ (ovde). (U stvarnosti: u prve dve godine nakon ove izjave, zbog nerešenih administrativnih pitanja, Rusija nije uvezla nijedan fijat 500, a nakon toga „novi fijat 500 je u Rusiji prodat za godinu dana u samo 211 primeraka, pa nema ni govora da bi Rusi uvezli od nas 10.000 fića iz Kragujevca“; ovde).

● (U Obrenovcu, 15. 3. 2016): „U prethodne dve godine izgradili smo 29 brana“ (ovde). (Nisu napravljene nikakve „brane“ već tzv. bujične pregrade, i nije napravljeno njih 29, već 20; ovde)

● (23. jula 2016, povodom saopštenja DJB da je poslednjom izjavom najavio kandidaturu na izborima za predsednika Srbije): „Prevarantima i lažovima nemam običaj da odgovaram. Ipak, zarad građana Srbije, ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije“ (ovde). (Bez komentara).

● (17. 5. 2016): „MMF će promeniti procenu privrednog rasta (Srbije) sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu (2016), a iduće godine (2017) treba očekivati rast od oko četiri procenta, što će biti najviše u Evropi“ (ovde). (U stvarnosti: „Uprkos najavama da će BDP u 2017. skočiti najmanje tri, a moguće i 3,5 odsto, Srbija se našla na ubedljivom začelju regiona Centralne i Jugoistočne Evrope nakon prve polovine 2017. godine. U prvom tromesečju privredni rast je iznosio 1,2 odsto, a u drugom je `ubrzao` na 1,3 odsto“; ovde).

● (28. 7. 2017, obilazeći gradilište Kliničkog centra u Nišu): „Pre samo tri godine, kada sam bio ovde, bila je livada (na mestu KCN), a sada imate 44.000 kvadrata“ (U stvarnosti, nije bila nikakva livada, već je 22 000 kvadratnih metara već postojećeg prostora rekonstruisano, dok je završena zgrada koja je ranije započeta, od 26.000 m kvardratnih; ovde).

● (28. 8. 2017, na svečanom postavljeanju „poslednjeg nosača na mostu iznad reke Vrle, kod Vladičinog Hana“): „Srbija je posle Drugog svetskog rata sagradila nekoliko stotina kilometara auto-puteva, ali je u poslednje tri-četiri godine uspela da izgradi, ispostavlja se, isto toliko najsavremenijih saobraćajnica koliko u prethodnih pet, šest decenija“ (ovde). (U Srbiji je, u vreme socijalizma, izgrađeno 374 kilometara autoputeva, a do bilo je 607 km ovih „najsavremenijih saobraćajnica“; ovde; gde su ta nova 374 km, ili čak 607 km autoputeva, koji su navodno izgrađeni „u poslednje tri-četiri godine“ – građani Srbije bi baš voleli da vide!)

● (2017): „Vi dobro znate da ja nikada ne obećavam u prazno“ (ovde); „Nikada nisam lagao građane Srbije“ (ovde). (Bez komentara).

Slični iskazi ovog čoveka – kao neistinite tvrdnje ili obećanja – mogli bi se ređati gotovo u nedogled. Verujem da bi svaki čitalac FSK imao svoju listu favorita. Recimo:

● „do kraja 2014. građani će živeti bolje“ (ovde);

● „u 2013. godini rešićemo sve 24 sporne privatizacije“ (ovde);

● „pravićemo delove za Boing i Erbas“ (ovde);

● „razgovori s Mercedesom o Ikarbusu ušli su u završnu fazu, očekujemo dolazak Mercedesa i u FAP u Priboju, a očekujemo i da će jedna japanska kompanija iz oblasti autoindustrije otvoriti 1.000 radnih mesta“ (ovde);

● „u roku od dve godine (od 2013) u Srbiji će biti otvorena fabrika čipova, u koju će biti uložne desetine miliona evra, a takva fabrika bi donela toliki profit da bi se rešio problem deficita u zemlji“ (ovde);

● „ubica Jelene Krsmanović će biti uhapšen u narednih 48 sati“ (ovde);

● „ni dinar nisam potrošio na kampanju (za predsedničke izbore 2017)“; (ovde); itd.

Ali, taj čovek i dalje je najpopularniji i najmoćniji političar u Srbiji. Zašto?

Tek jedan od odgovora je ‒ zbog kontrolisanih medija. Dakako, mediji ne mogu da zabašure neistine kojih se svi dobro sećamo – obećanje da neće biti smanjenja penzija ili pak obećanje da se on neće kandidovati za predsednika. Ipak, ljudi, očigledno, tom čoveku i dalje veruju, čim glasaju za njega.

„On ima totalnu vlast zbog toga što prihvata i promoviše kolonijalni položaj Srbije“, objašnjava nam jedan od retkih preostalih (istinskih) levičara u Srbiji (ovde). To je sasvim tačno: gotovo ceo orkestar atlantističkih medija u Srbiji podržava ovog političara – posebno otkako je pokrenuo „unutrašnji dijalog o Kosovu“.

Bečki Standard tako piše da se, od autorskog teksta u Blicu (ovde), on „među evropskim diplomatama čak poredi sa Vili Brantom“ (ovde). Fraknfurter algemajne cajtung kaže da „ono što V. piše za srpske uslove isto je kao kada bi turski predsednik Erdogan priznao da je 1915. bilo genocida nad Jermenima“ (ovde). Isti list takođe veli da V. u Blicu „poručuje zemljacima (Srbima) da bi trebalo da se konačno pomire sa nezavisnošću nekadašnjeg dela zemlje“ (isto).

Kontroliše medije, podržavaju ga stranci (političari i korporacije), ali – da li je to celovito objašnjenje njegove moći? „Znam da me laže, ali volim da ga slušam“, reče mi prijateljica za svog udvarača. Tako se ponaša i biračko telo. Dopada mu se iluzija o odlučnosti i poštenju Vođe, kao i iluzija o napretku do kojeg  je zbog toga u Srbiji došlo.

Svi vole bajke, a posebno mi, Srbi. Ovo je, izgleda, vreme našeg samouljuljkivanja i smanjene uračunljivosti. No, doći će i doba otrežnjenja. Neka kap će preliti čašu i neko će reći – car je go!

Potrebno je strpljenje. „Mlinovi Gospodnji melju sporo, ali neumitno“ (ovde). I treba se nadati da do tada neće biti načinjena prevelika, nepopravljiva šteta.

(FSK)

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner