Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > EU, NATO, KiM, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji
Istraživanja javnog mnjenja

EU, NATO, KiM, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji

NSPM   
subota, 21. maj 2022.

Srbija (bez KiM)

07 – 15. maj 2022.

istraživanje telefonsko

reprezentativni uzorak

ispitanika: 1000

ODGOVORI ISPITANIKA NA PITANjA

Kako Vi i Vaša porodica živite u odnosu na pre četiri godine?

vrednosti u procentima

bolje

25.2

isto

45.7

gore

26.5

ne znam / nema stav

2.6

Ukupno

100,0

 

Da li mislite da Srbija poslednjih godina ide u dobrom pravcu?

vrednosti u procentima

Da

46.7

Ne

37.5

ne znam / nema stav

15.8

Ukupno

100,0

 

Da li podržavate ulazak Srbije u EU?

vrednosti u procentima

Da

41.8

Ne

43.4

nemam stav / bez odgovora

14.8

Ukupno

100,0

 

Da li podržavate ulazak Srbije u NATO?

vrednosti u procentima

Da

5.4

Ne

87.2

nemam stav / bez odgovora

7.4

Ukupno

100,0

 

Da li mislite da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU?

vrednosti u procentima

Da

5.1

Ne

84.7

nemam stav / bez odgovora

10.2

Ukupno

100,0

 

Da li pratite ove događaje u Ukrajini?

vrednosti u procentima

pratim redovno

43.1

pratim delimično

48.3

ne pratim

8.6

Ukupno

100,0

 

Ko je, prema Vašem mišljenju, više u pravu u ovom sukobu u Ukrajini?

vrednosti u procentima

Ukrajina

6.1

Rusija

49.0

niko

20.9

ne znam /nema stav

24.0

Ukupno

100,0

 

A ko je, prema Vašem mišnjenju, najviše kriv za sadašnji sukob između Ukrajine i Rusije?

vrednosti  u procentima

Ukrajina

7.4

Rusija

5.6

NATO

68.7

ne znam /nema stav

18.3

Ukupno

100,0

 

Da li podržavate uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini?

vrednosti u procentima

Da

6.9

Ne

82.1

nemam stav / bez odgovora

11.0

Ukupno

100,0

 

Đorđe Vukadinović: Ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi priznali Kosovo u zamenu za prijem Srbije u EU

Istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) pokazalo je da ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi priznala Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović je rekao da je to istraživanje je pokazalo da Srbije nije baš tako podeljeno društvo kako se smatra, i tvrdi da se druga istraživanja o sličnim temama mogu razlikovati za manje od dva procenta.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 odsto građana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciji u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 misli da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto građana niko nije kriv.

“Kada smo pitali ko je najviše kriv za sukob u Ukrajini, čak 68,7 odsto reklo je da je to NATO, Ukrajinu krivi 7,4, Rusiju 5,6, a nema stav oko 18 posto građana”, rekao je Vukadinović.

Ukazao je da je podrška ulasku Srbije u NATO “doživela minimum” i sada je pala na 5,4 odsto, a protiv ulaska u NATO je 87,2 odsto ispitanih.

Vukadinović je naveo da je samo pet odsto ispitanih reklo da treba priznati Kosovo u zamenu za članstvo u Evropsoj uniji, dok se oko 85 odsto ispitanih tome protivi.

“Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podeljena kao što se misli, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove jasne stavove”, rekao je Vukadinović i pozvao kolege istraživače da iznesu svoje nalaze o tim temama.

Nije Srbija tako podeljena kao što se misli, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove jasne stavove

Predstavljeno istraživanje je pokazalo i da je podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme građani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredeljeno samo 20 odsto anektiranih kooji su za EU, ili oko 30 osto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nudimo nalaz oko kojeg treba otvoriti dijalog i ne predujudiciramo zaključke i odluke države, ali bi svaka država morala imati na umu ove nalaze” rekao je Vukadinović i predložio raspravu u medijima s nacionalnom frekcvencijom.

Istraživajem NSPM je utvrđeno i da nešto manje od polovine ispitanih (oko 46 odsto) smatra da Srbija ide u dobrom pravcu, dok 37,5 smatra da ne ide, te se ti procenti mogu smatrati iizrazom podrške vlasti i opoziciji.

Istoričar Slobodan Janković rekao je da je istraživanje NSPM rađeno pre najnovijih izjava o “najtežoj zimi koja sledi” i izrazio bojazan da bi neki naredni rezultati možda povećali procenat onih koji kažu da žive gore nego pre.

 

On se osvrnuo i na politiku prema Kosovu i rekao da su građani odbacili političare koji su govorilio da je “dosta nebeske Srbije” i da je “Kosovo balast”.

Govoreći o najnovijim doogađajima, rekao je da je “više pritisnut” Aleksandar Vučić nego sama Srbija, i da je predsednik “ispipavao teren kolka mu je podrška u Crkvi i u javnom mnjenju za neke poteze prema Rusiji”.

“I ovo istraživanje, i stav SPC, jasno govore da je narod protiv uvođenja sankcija Rusiji, i vlast treba da zna – ako je i imala planove za uvodjenje sankcija – da nema podršku za takav potez”, rekao je Janković uz ocenu da je “Srbija uvek bila na pravoj strani u ratnim sukobima”.

 

(Beta-Nedeljnik)

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Veb portala Medija centra, Jutjub kanala i Fejsbuk stranice Medija centra:

Lajv Fejsbuk: www.facebook.com/medija.centar/live

Lajv Jutjub: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Videti još: Predstavljanje istraživanja javnog mnjenja NSPM - „EU, NATO, KiM, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji“: Za uvođenje sankcija Rusiji 6,9%, protiv 82,1 odsto

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner