петак, 23. април 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Истина и помирење на ex-YU просторима > РЕКОМ – стоп производњи лажне историје
Истина и помирење на ex-YU просторима

РЕКОМ – стоп производњи лажне историје

PDF Штампа Ел. пошта
Стефан Каргановић   
субота, 27. октобар 2012.

Борба за историјску истину на Балкану, у оном делу који се односи на контроверзне сукобе деведесетих година прошлог века, улази у озбиљну фазу. Инспиратори тог сукоба сада користе своје локалне сараднике за производњу лажног тумачења догађаја којим ће бити апсолвирани од огромне кривице коју сносе за подстицање и распиривање насиља на Балкану између 1990. и 1995.

Иницијатива за РЕКОМ, коју су лансирали Наташа Кандић и Фонд за хуманитарно право, на чијем је челу, представља узнемиравајући пример покушаја да се историја прекроји и сабије у уске идеолошке оквире. Скоро све банана државице бивше Југославије подлегле су притиску и потписале су бланко чек иницијативи за РЕКОМ. То значи да су наводним „невладиним организацијама“ које се финансирају из иностранства унапред потписали дозволу да им у складу са својом политичком и идеолошком агендом пишу новију историју. Србија је до сада у овој игри остала изузетак. Тадићева влада се није  придружила РЕКОМ-у, вероватно у страху од лошег предизборног публицитета, али се може претпоставити да је тај задатак  свесно оставила за касније, уверена да ће на изборима победити.

За председника Николића и његову владу, сада је дошао тренутак истине. Они се морају изјаснити да ли ће прићи РЕКОМ-у, или ће поступити у државном интересу Србије и одбити да то учине.

Зато је неопходно подићи свест државног врха и свих грађана у односу на кобне импликације ове иницијативе. Председник Николић и Влада ће бити под неиздржљивим притиском да ставе државни печат на овај негативан пројекат. Освешћени грађани им морају помоћи да се том притиску успешно одупру и да децидно одбаце покушај писања лажне историје. Изнећемо неколико аргумената зашто је иницијатива за РЕКОМ лоша за српску државу и за све грађане Србије.

Као прво, важно је нагласити паралелу између методологије писања "договорне историје" ратова деведесетих Наташе Кандић и њене данашње екипе и вештачких, политички програмираних „историја“ које су биле писане под комунизмом. Сличности су ту не само еклатантне већ и потпуно разумљиве, када се има у виду комунистичка позадина старих актера који се сада баве „историјом“ по налозима нових наредбодаваца. Прва и основна замерка таквој методологији је да примењује критерије политике, а не науке. Ово је за државу и грађане сасвим довољно да овој иницијативи категорички кажу – не!

Друго, не само лажне него и небалансиране историје потенцијално представљају озбиљну претњу по мир. На извесан начин, искуство Немачке после Првог светског рата, када је била политички присиљена да прихвати тумачење догађаја и, следствено томе, кривицу – мада то није одговарало објективном стању – парадигматично је у овом погледу. Немачки народ то није могао да прихвати, а то је довело до познатих и трагичних реакција. То је још један моћан аргуменат против наметања лажираних историјских наратива. И Србији и суседима потребни су мир и сарадња, а то може заживети само на основи узајамно препознате истине, никада договорених лажи. Србији су потребни истина, отвореност и демократија, не провокације и понижавања, што би, као у вајмарској Немачкој, могло да резултира несагледиво лошим последицама.

Треће, објективно и свеобухватно сагледавање чињеница везано за зачетак и ток југословенске кризе у највећој је мери политички и морално корисно за српску страну, а у подједнакој мери је морално и правно погубно за остале балканске актере и њихове иностране помагаче. У превасходном интересу Србије и српског народа у целини јесте да се догађаји деведесетих година истраже и да се чињенице утврде на поштен и објективан начин. Иницијатори и спонзори РЕКОМ-а управо јесу ти који имају да се суоче са по њих катастрофалним чињеницама. Зато, у интересу националне безбедности и препорода, српска држава и Влада имају императивну обавезу да  инсистирају на објективној и научној анализи чињеница, што значи да одбаце сваки покушај њиховог тенденциозног политизирања.

Неприхватљиве последице спровођења програма самопостављене Комисије за РЕКОМ су многобројне. Ниједна озбиљна држава важан задатак писања своје историје не поверава приватним организацијама под утицајем странаца, поготово не ако су заинтересовани да се историјска грађа представи на нетачан начин. Једном унапред постављен „печат“ Србије на иницијативу за РЕКОМ тешко ће се моћи повући са коначног извештаја. Предвидљиви закључци о кривици Србије, Републике Српске и српског народа у целини, „геноцид у Сребреници“ и одговорност српске стране за изазивање сукоба у бившој Југославији у том извештају ће бити централне тачке.

Међутим, циљ „историчара“ РЕКОМ-а није апстрактан. Они не пишу лажну историју из личног задовољства, већ управо зато да би лажну конструкцију операционализовали на политичком плану. Они желе да њихов лажни наратив буде наметнут као нормативан. Уследиће захтеви да се кривотворена верзија РЕКОМ-а предаје у школама и да је се јавни радници и медији морају строго држати у својим изјавама и извештајима. Захтеваће се да независно истраживање и разматрање чињеница, мимо оквира који ће бити прописани у закључцима РЕКОМ-а, буде кривично кажњиво. Политички агитатори ућуткаће праве историчаре, под претњом строгих казни, за савесан и професионалан рад.

Треба ли да наставимо даље?

Грађани Србије имају могућност да кажу председнику Николићу и Влади шта мисле о РЕКОМ-у.

Историјски пројекат Сребреница саставио је петицију следеће садржине:

„Ми, долепотписани грађани Србије, захтевамо од председника Томислава Николића и српске Владе да одбију свако учешће званичних државних установа у раду Коалиције за РЕКОМ, који координирају Наташа Кандић и њен Фонд за хуманитарно право. Оцењујемо да то тело није компетентно да се на објективан и професионалан начин бави узроцима, током и последицама ратова на територији бивше СФРЈ деведестих година прошлог века. Подршка државних установа Србије на било који начин пројекту РЕКОМ-а нанело би непроцењиву штету интересима државе и свих њених грађана.“

Грађани који су сагласни са текстом ове петиције државним органима могу је потписати на следећем линку:

http://www.gopetition.com/petitions/peticija-vladi-srbije-protiv-pridru%C5%BEivanja-inicijativi.html

Ваш глас ће се чути. Придружите се Иницијативи за пораз РЕКОМ-а.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер