Početna strana > Debate > Istina i pomirenje na ex-YU prostorima > Bojkot nastave i izbori u Srebrenici
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Bojkot nastave i izbori u Srebrenici

PDF Štampa El. pošta
Radenko Tošić   
petak, 23. mart 2012.

Da nije bilo „Srebrenice“ i „Ovčare“ najvjerovatnije da ne bi došlo do epohalnog suđenja Srbima u Haškom tribunalu, nego bi nam se sudilo za nekoliko pojedinačnih zločina što, u krajnjem slučaju, ne bi ostavljalo mogućnost za demonizaciju našeg naroda, niti bi ostavljalo prostor za kasnija politička uslovljavanja srpskog korpusa u mjeri u kojoj su ta politička uslovljavanja danas prisutna. I dok je „Ovčara“, manje-više, apsolvirana i politički potrošena tema, „Srebrenica“ i dalje predstavlja svilen gajtan koji sarajevsko političko rukovodstvo steže oko vrata srpskog naroda i Republike Srpske, efikasan instrument za iznudu političkih ustupaka koji idu na štetu srpskih interesa, kako na lokalnom nivou tako i u cjelini.

U tom se kontekstu, nedavno, desio bojkot nastave muslimanskih učenika u Potočarima i još nekoliko područnih škola, a jedan manji dio učenika nije došao na nastavu ni u centralnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici. Naravno da se učenici nisu spontano odlučili da bojkotuju nastavu, nego su na bojkot pozvani od novoformiranog koordinacionog savjeta, čiji je predsjednik odbornik SDA Alija Tabaković, koji je rekao da je do bojkota nastave došlo zato što škola, opština i resorno ministarstvo nisu ispunili njihove zahtjeve iz januarske peticije uz napomenu da se djeci neće dozvoliti da pohađaju nastavu dok ti zahtjevi ne budu rješeni. Peticijom, koju je potpisalo nekih 150 roditelja, se traži da se u centralnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ uvede nacionalna grupa predmeta, da se promjeni naziv škole, da 40 posto članova školskog odbora, rukovodstva i administrativnih radnika u toj školi bude iz reda muslimanskog naroda, te da zamjenik direktora škole bude musliman. Ovi, januarski, zahtjevi dopunjeni su sa dva martovska (svaki mjesec po jedan ) u kojim se traži smjena direktora i pedagoga škole.

Iz priloženog se vidi da je u pitanju očita manipulacija djecom da bi se ostvarili politički ciljevi na što upućuje i predsjednik Kluba odbornika SNSD u srebreničkoj skupštini Slaviša Jovanović, koji kaže da se radi o predizbornoj manipulaciji djecom koju vrši SDA pred najavljene posjete britanskog i američkog ambasadora, te šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena. Da je u pitanju manipulacija djecom u predizborne svrhe, slaže se i SDP BiH u Srebrenici navodeći da je ova stranka protiv bojkota nastave, a potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH Hakija Meholjić kaže: „Problem u srebreničkom obrazovanju režiran je iz SDA, koja pokušava da mobilizuje bošnjačko biračko tijelo u Srebrenici na štetu djece, kao da su svi Bošnjaci u vlasništvu te stranke. Nedopustivo je da se ovako manipuliše djecom“.

Naravno da je ovo samo jedan aspekt bojkota nastave i da on ima mnogo dublje konotacije od ovih predizbornih, a ono što pada u oči apsurdna je činjenica da je do bojkota nastave došlo u školama u kojima se nastava izvodi po planu i programu Tuzlanskog kantona, dok većina muslimanskih učenika nije bojkotovalo nastavu u centralnoj školi u Srebrenici, gdje se nastava izvodi po planu i programu Republike Srpske. Dakle, zahtjevi koordinacionog odbora se odnose na školu u kojoj muslimanski učenici, u većini, nemaju primjedbu na školski plan i program,personalnu politiku kao i na naziv škole.

Kako bi se stanje u školama normalizovalo i učenici vratili u klupe u Banjaluci je organizovan sastanak ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića sa predstavnicima koordinacionog odbora i roditeljima učenika na kojem je dogovoreno da pomoćnik direktora škole bude musliman, da se promijeni omjer predstavnika srpskog i muslimanskog naroda sa pet prema dva na četiri prema tri u školskom odboru, te da prilikom zapošljavanja u školi prednost dobiju nastavnici muslimani pod uslovom da ispunjavaju uslove konkursa. Dogovoreno je i to da će slijedeći sastanak biti održan u Srebrenici sa predstavnicima ministarstva prosvjete Tuzlanskog kantona u vezi sa nacionalnom grupom predmeta. Ministar Kasipović dao je nalog Prosvjetno-pedagoškom zavodu Republike Srpske da u saradnji sa Prosvjetnim zavodom Tuzlanskog kantona obavi analizu i uskladi plan i program nastave kako bi se po tom programu održavala nastava u idućoj školskoj godini. Što se tiče promjene naziva škole o tome će da se razgovara po završetku školske godine. Prijedlog je koordinacionog odbora i roditelja da se škola zove „Srebrenica“, jer je aktuelni naziv škole „uvredljiv za Bošnjake“ uz obrazloženje da Njegoš nema nikakve veze sa BiH i da je „u svojim dijelima vrijeđao muslimane“ ne pominjući ranije izrečenu epohalnu glupost kako je Njegošev Gorski vijenac inspirator genocida nad muslimanima, a Njegoš rodonačelnik etničkog čišćenja na ovim prostorima.

Da je epizoda sa bojkotom nastave uvod u mnogo širu priču, a to su predstojeći lokalni izbori u BiH, mišljenja je predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Momčilo Cvjetinović koji smatra da se bojkotom nastave nastojao izvršiti pritisak na domaće vlasti i međunarodnu zajednicu kako bi se utjecalo na izmjene izbornih pravila i Statuta opštine Srebrenica. Što se tiče lokalnih izbora u BiH, koji će se ove godine održati u oktobru, može se slobodno reći da je predizborna kampanja već počela i da će neuralgične tačke tih izbora biti Mostar i Srebrenica uz ponovno maksimalno eksploatisanje od strane muslimana dodijeljenog im statusa žrtve zarad daljeg ostajanja na vlasti u ovoj drugoj lokalnoj zajednici.

Da podsjetimo, promjenom Izbornog zakona, dan prije održavanja lokalnih izbora 2008. godine u BiH, Srebrenici je omogućen poseban status u izbornom procesu pri čemu su pravo glasa imali svi stanovnici Srebrenice registrovani po popisu stanovništva iz 1991. godine, bez obzira na to gdje su prijavljeni i gdje stanuju, što je bilo presudno da muslimani ustoliče svoju vlast u ovom gradu. Prilikom donošenja izmjene Izbornog zakona BiH te 2008. godine, koji se odnosio na Srebrenicu, rečeno je da ta izmjena važi samo za te izbore i da neće važiti za lokalne izbore 2012. godine. Međutim, predstavnici muslimanskog naroda u BiH nisu takvog mišljenja. Oni smatraju da predstojeće lokalne izbore u Srebrenici treba održati po pravilima iz 2008. godine uz obrazloženje da bi svako drugo rješenje bilo negiranje genocida i da bi podržavalo rezultate etničkog čišćenja.

Predstavnici muslimana jedinstveni su u tom stavu. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da bi došlo do maksimalne radikalizacije u zemlji u slučaju da za načelnika Srebrenice bude izabran kandidat neke od srpskih političkih opcija koje negiraju genocid nad muslimanima u Srebrenici. Po njegovom mišljenju to bi konačno bio kraj povratka u Srebrenicu i kraj postojanja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i obilježavanja godišnjice stradanja što je obična političko-propagandna podvala koja nema veze sa realnošću, jer onaj ko je namjeravao već se vratio u Srebrenicu, a posebna je besmislica to da bi došlo do zatvaranja Memorijalnog centra i zabranjivanja obilježavanja godišnjice. Tihić navodi i to da nije optimista kada je u pitanju izuzeće Srebrenice iz Izbornog zakona BiH što bi trebalo da znači da nam predstoji najavljena radikalizacija političkih prilika.

U slučaju da se izbori ne budu održali prema pravilima iz 2008. godine, zamjenik načelnika Srebrenice Ćamil Duraković poručuje da će muslimani, koji izađu na izbore u Srebrenici, učestvovati u negiranju genocida, a SDA je najavila kako će tražiti od CIK-a BiH da za načelnika Srebrenice ne prihvati nijednu kandidaturu pojedinca ili političke stranke, dok kandidat predhodno ne potpiše “izjavu o priznavanju genocida i spremnosti odavanja počasti žrtvama“. Oglasile su se i „Majke Srebrenice“ sa porukom da ne žele biti pod vlašću onih koji su odgovorni za genocid i smrt njihovih najmilijih. Prijeti se štrajkom glađu, bojkotom izbora i kolektivnim iseljavanjem muslimana iz Srebrenice ako se ne ispune njihovi zahtjevi, bez obzira na to što ti zahtjevi predstavljaju pravno nasilje. A zahtjevi su da međunarodna zajednica izglasa poseban status za Srebrenicu ili da se izvrše izmjene u postojećem Izbornom zakonu BiH.

Predstavnici muslimana u BiH uzdaju se u međunarodnu podršku, koja bi omogućila kršenje Izbornog zakona. Stranka demokratske akcije pozvala je nedavno SAD i EU da spriječe izbor srpskog kandidata, odnosno „kandidata-predstavnika koji negira... (pogodite šta)“, na lokalnim izborima u Srebrenici, a muslimanska politička elita, prema posljednjim informacijama, traži od SAD i Savjeta za nacionalnu sigurnost te države da se uključe u kontrolu izbora u Srebrenici. Što se tiče međunarodne podrške, kad su u pitanju lokalni izbori u Srebrenici, muslimani su je već dobili od Turske. Ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz, koji reče da Turska nije ni na čijoj strani, ali ukoliko ne dođe do političkog kompromisa o lokalnim izborima u Srebrenica, trebalo bi da uslijedi odlučna intervencija međunarodne zajednice, koja ima obavezu i odgovornost da zaštiti žrtve genocida, posebno povratnike u Srebrenicu. Reče to Ahmet Jildiz, a da ne trepnu okom zbog stvarnog genocida koji je Turska napravila nad Jermenima.

S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik u prepoznatljivom stilu izjavljuje da će pozivi stranom faktoru da onemogući izbor Srbina za načelnika opštine Srebrenica biti neuspješni i poručuje da se Izborni zakon neće mijenjati. On je ocjenio da ti pozivi predstavljaju zahtjeve iz vremena aparthejda, koji ugrožavaju kolektivna prava. Predsjednik Dodik izričito tvrdi da promjene važećeg Izbornog zakona za lokalne izbore u Srebrenici neće biti i da niko ne treba da se nada da će bilo kakvim pritiscima od Srpske izdejstvovati ustupak po tom pitanju. Navodi se i podatak da muslimani već više od deset godina u Srebrenici nezakonski drže tri ključne pozicije - načelnika Opštine, predsjednika Opštinskog suda i komandira stanice policije, dok Srbima pripada samo mandat predsjednika Skupštine opštine, da je došlo vrijeme da se to promijeni i da se ta diskriminacija ukine poštujući izbornu volju onih koji u Srebrenici žive.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da je poziv SDA strancima da se uključe u izborni proces u Srebrenici rezultat nekih razmišljanja iz prošlosti, a ne plod realnog sagledavanja situacije. Ivanić je mišljenja da su stranci u BiH prestali da igraju ključnu ulogu još od odlaska Pedija Ešdauna i da je došlo vrijeme da Srbin konačno bude načelnik Srebrenice, što su predstavnici međunarodne zajednice u BiH godinama spriječavali. PDP je spreman da podrži zajedničkog srpskog kandidata za načelnika Srebrenice.

Stav Rusije po ovom pitanju takođe je nedvosmislen. Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Rusija neće dozvoliti da pod pritiskom međunarodne zajednice ili intervencijom visokog predstavnika u BiH dođe do izmjene Izbornog zakona za Srebrenicu.

Ako je bojkot nastave „odrađen“ da bi se, na neki način, utjecalo na to da dođe do promijene izbornih pravila i Statuta opštine Srebrenica, aktivnosti muslimanskih predstavnika usmjerene u pravcu lokalnih izbora imaju dalekosežni cilj, a to je izdvajanje Srebrenice iz ustavno-pravnog poretka Republike Srpske. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ne krije da bi pobjeda muslimanskog kandidata u opštini Srebrenica bila uvod u proglašenje Srebrenice u poseban distrikt u BiH i njeno izdvajanje iz Republike Srpske. Krađu teritorije opravdava „ odbranom žrtava,znate već čega, u Srebrenici“.

Da je tako ne slaže se Udruženje „Majke Srebrenice“ optužujući Stranku demokratske akcije da je odustala od inicijative da Srebrenica bude proglašena distriktom zbog čega je direktno odgovorna za stanje u tom gradu. Oni kažu da muslimanski čelnici u Srebrenici grakću samo kad su ugroženi njihovi lični interesi. Inače „Majke Srebrenice“, uz dužno poštovanje, ponekad djeluju kao najstrašniji zemaljski sud u Bosni. Svojevremeno su se, usljed pogrešnih informacija, obračunali sa Anđelinom DŽoli primoravajući je da snimanje svog glupog filma nastavi u Budimpešti, ali to se ne može ni izbliza porediti sa hajkom na ekipu serije „Lud, zbunjen,normalan“ sa Federalne televizije zbog epizode u kojoj glavni lik u seriji Izet Fazlinović sahranjuje svinju koja je uginula u gepeku njegovog automobila. „Majke Srebrenice“ tada nisu isključile bacanje fetve na glumačku ekipu, jer je „izvela najveći napad na muslimane poslije već viđenog u Srebrenici“. Sudeći prema njihovim kritikama, pored „dženaze krmetu“, najviše im je zasmetalo to što Izet Fazlinović, koga igra jedan od najpoznatijih glumaca ovih prostora, Mustafa Nadarević, svinjetinu pokušava da „uvali“ i drugima i što ismijava čovjeka koji u muzičkom studiju njegovog sina Faruka snima CD sa „ilahijama i kasidama“.

Ali to su već njihovi, federalni problemi. Mi Srbi ne bi trebalo, da budemo ni ludi ni zbunjeni, nego normalni i ne trebamo dozvoliti da izgubimo Srebrenicu, čime bi se potvrdila ona Ćosićeva maksima da smo dobitnici u ratu, a gubitnici u miru, makar i na lokalnom nivou.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner