Хроника

Жозеп Борељ: Санкције нису начин за решавање проблема са Кином

Штампа
петак, 29. мај 2020.

 Санкције нису начин за решавање проблема са Кином, рекао је данас шеф европске дипломатије Жозеп Борељ одговарјући на питање о могућим последицама спорног кинеског закона о националној безбедности у Хонгконгу.

Он је ипак изразио „озбиљну забринутост“ због намере Пекинга да наметне тај закон. Борел је говорио после видео конференције министара спољних послова ЕУ.

„Тиме се озбилно рескира угрожавање принципа ‘једне земље два система’ и високог степена аутономије специјалног административног региона Хонгконга“, рекао је Борел.

Борел је рекао да су односи измедју ЕУ и Кине засновани на „узајамном поштовању и поверењу“, и оценио да жеља Кине да уведе тај закон доводи у сумњу „спремност Кине да поштује своје медјународне обавезе“.

Рекао је да ће ЕУ покренути то питање у оквиру наставка дијалога са Кином.

Упитан о утицају догађаја у Хонгконгу на самит ЕУ-Кина који треба да се одржи 14. септембра у Лајпцигу за време немачког председавања ЕУ у другој половини 2020. Борел је рекао да је одржавање самитиа и даље у плану и да ће се он одржати уколико то дозволе околности везане за пандемију корона вируса.

Он је рекао да су односи измедју ЕУ и Кине сувише комплексни да би се ставили само у једну кутију и описао Пекинг као „конкурента, ривала и савезника.

„Немогуће је решити проблеме везане за климантске промене без Кине“, рекао је Борел.

Кина се сматра највећим загађивачем на светском нивоу јер је прва по емисији гасова са ефектом стаклене баште.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]