Početna strana > Hronika > Žozep Borelj: Sankcije nisu način za rešavanje problema sa Kinom
Hronika

Žozep Borelj: Sankcije nisu način za rešavanje problema sa Kinom

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. maj 2020.

 Sankcije nisu način za rešavanje problema sa Kinom, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj odgovarjući na pitanje o mogućim posledicama spornog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

On je ipak izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog namere Pekinga da nametne taj zakon. Borel je govorio posle video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

„Time se ozbilno reskira ugrožavanje principa ‘jedne zemlje dva sistema’ i visokog stepena autonomije specijalnog administrativnog regiona Hongkonga“, rekao je Borel.

Borel je rekao da su odnosi izmedju EU i Kine zasnovani na „uzajamnom poštovanju i poverenju“, i ocenio da želja Kine da uvede taj zakon dovodi u sumnju „spremnost Kine da poštuje svoje medjunarodne obaveze“.

Rekao je da će EU pokrenuti to pitanje u okviru nastavka dijaloga sa Kinom.

Upitan o uticaju događaja u Hongkongu na samit EU-Kina koji treba da se održi 14. septembra u Lajpcigu za vreme nemačkog predsedavanja EU u drugoj polovini 2020. Borel je rekao da je održavanje samitia i dalje u planu i da će se on održati ukoliko to dozvole okolnosti vezane za pandemiju korona virusa.

On je rekao da su odnosi izmedju EU i Kine suviše kompleksni da bi se stavili samo u jednu kutiju i opisao Peking kao „konkurenta, rivala i saveznika.

„Nemoguće je rešiti probleme vezane za klimantske promene bez Kine“, rekao je Borel.

Kina se smatra najvećim zagađivačem na svetskom nivou jer je prva po emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner