Početna strana > Hronika > Žozep Borel uoči sastanka sa liderima sa Zapadnog Balkana: Pozivam one koji se nisu pridružili odlukama EU prema Rusiji, da to učine
Hronika

Žozep Borel uoči sastanka sa liderima sa Zapadnog Balkana: Pozivam one koji se nisu pridružili odlukama EU prema Rusiji, da to učine

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. maj 2022.

 Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, uoči neformalne večere sa liderima sa Zapadnog Balkana, da je većina partnera EU u regionu od prvog dana rata u Ukrajini u potpunosti usklađena sa odgovorom Unije na rusku agresiju i pozvao one koji se još nisu uskladili da to učine.

Borel je istakao da „nema prostora“ za podrivanje suverenita, jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i dodao da će o po tom pitanju „morati da bude veoma otvoren“ prema srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

On je rekao da Zapadni Balkan „ostaje strateški prioritet“ EU, ukazao na potrebu da EU i taj region „ostanu ujedinjeni“ i da „zajedno preduzmu potrebne korake radi osiguranja bezbedne, stabilne i prosperitetne Evrope“.

„To je naš zajednički interes. To je najbolji način da izgradimo budućnost za Zapadni Balkan jer je budućnost Zapadnog Balkana unutar EU i to je veoma jak razlog za večerašnji sastanak“, naveo je Borel.

Dodao je da je "dobro da postoji kolektivna, strateška, otvorena razmena mišljenja" o izazovima u regionu i zajedničkoj evropskoj budućnosti, naročito u ovim danima kada je rat na granicama EU.

"Danas će biti dobra prilika da razmotrimo globalni i regionalni uticaj ovog nezakonitog rata protiv međunarodnog poretka. Želim da razgovaram sa našim najbližim partnerima, liderima budućih članica EU, kako možemo da odgovorimo na posledice rata zajedno", rekao je Borel.

On je kazao da Rusija "pokušava da iskoristi ranjivost" EU i Zapadnog Balkana i dodao da dve strane zato treba da rade zajedno i da ne dozvole Moskvi da joj to pođe za rukom.

Tradicionalnoj neformalnoj večeri zapadnobalkanskih lidera sa šefom evropske diplomatije uz Dodika će prisustvovati i predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, i šefica kosovske diplomatije Donika Gervala.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner