Хроника

Жозеп Борел у писму шефовима дипломатија ЕУ: Приоритет свеобухватни споразум Београд-Приштина и да се БиХ постави на пут ка стабилности

Штампа
уторак, 10. децембар 2019.

 Високи представник ЕУ Жозеп Борел у писму шефовима дипломатија ЕУ истакао је да у спољној политици Уније првенство морају да имају и светска геополитичка питања, као и "чврсто повезивање Западног Балкана с ЕУ".

Борел је у писму шефовима дипломатија ЕУ на заседању у Бриселу навео да ће његов приоритет бити да "дела у прилог свеобухватног споразума Београд-Приштина и да се Босна и Херцеговина постави на пут ка стабилности".

Нови шеф за спољну и безбедносну политику ЕУ је то подвукао уочи данашње међувладине конференције ЕУ-Србија на којој ће Србија у преговорима о чланству отворити поглавље о слободном кретању капитала.

Истовремено су у Бриселу предлози за нову "методологију" проширивања махом добили подршку на јучерашњој незваничној размени мишљења, на којој су у Бриселу учествовали министри иностраних послова Северне Македоније, Албаније и више чланица Уније.

Неке чланице, попут Пољске и Мадјарске биле су против тога и тражиле су да се Скопљу и Тирани одмах одобри почетак преговора о чланству.

У равни ЕУ је, медјутим, договорено да Европска комисија до 20. јануара сачини мишљење, извештај о елементима нове "методологије" проширивања, тако да се о томе потом изјасни и Савет министара Уније и у марту водји ЕУ.

Борел је у писму шефовима европских дипломатија подвукао да чланице ЕУ "морају постићи сагласност како наставити процес проширивања" и навео да ће се он заложити да се о новој методологији проширивања медју партнерима у Унији постигне договор до сусрета на врху ЕУ-Западни Балкан у мају идуће године, тако да се отвори могућност и за покретање преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Челник ЕУ за спољну и безбедносну политику је упозорио да смо сведоци нарастања новог геостратегијског надметања, посебно измедју Кине, Русије и Америке, напоменувши да "САД јесу и остају кључни партнер и савезник Европске уније".

"ЕУ се мора ангажовати… да би постала истински геополитички чинилац и деловала језиком снаге… а не само поприште за геополитичка надметања", наводи се у писму Борела шефовима дипломатија Уније и додаје да је отуд нужно и да трговина и технологија буду уврштене у геостратегијске приоритете.

Он је такође предочио да се мора да се размотри како успоставити плодан дијалог с Анкаром на највишој равни и подвукао да за ЕУ сарадња с Украјином мора бити важна да би се обуставили сукоби у тој земљи и потпуно спровео мировни споразум из Минска.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]