Хроника

Жозеп Борел поздравио договор Београда и Приштине о енергетици: Велики и важан корак у дијалогу

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел изјавио је да је договор Београда и Приштине о мапи пута за примену споразума о енергетици велики и важан корак у дијалогу две стране уз посредство ЕУ.

„Ово је велики и важан корак напред у дијалогу уз посредство ЕУ и донеће конкретне резултате за све грађане. Радујемо се наставку рада на наредним корацима“, написао је Борел на Твитеру.

Борел је навео да је данас телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем како би им честитао на договору.

Мапу пута за примену споразума о енергетици раније су усагласили главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, уз посредство специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), на чијем је челу Борел, поздравила је усвајање мапе пута, оценивши да је то корак напред у нормализацији односа Косова и Србије у корист свих грађана. ЕЕАС је позвала обе стране да остваре напредак и у примени свих других постигнутих споразума. ЕЕАС наводи да мапа пута поставља јасне рокове и конкретне кораке за имплементацију енергетских споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године.

Оба споразума су само делимично спроведена, док релевантни елементи још нису примењени, наводи се.

Електросевер, компанија у власништву Србије основана на Косову према косовском закону, почеће захваљујући данашњем споразуму да снабдева струјом потрошаче у четири општине на северу Косова са већинским српским становништвом. То отвара пут ка окончању нетранспарентне и нерегулисане праксе, наводи ЕЕАС.

Европска унија је затражила од секретаријата Енергетске заједнице да надгледа техничку имплементацију комерцијалног аранжмана Електросевера и Косовске компаније за дистрибуцију енергије (КЕДС), додаје се.

(Бета-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]