Хроника

Жозеп Борел: Пошто не желимо да ратујемо са Русијом, економске санкције су сада у средишту нашег одговора

Штампа
уторак, 05. јул 2022.

 Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику Жозеп Борел оценио је да санкције против Русије "већ снажно погађају Владимира Путина и његове саучеснике и њихови ефекти по руску економију ће се временом повећавати".

„Хоће ли ови значајни и растући утицаји навести Владимира Путина да модификује своје стратешке прорачуне? Вероватно не у блиској будућности: његови поступци нису вођени првенствено економском логиком“, навео је високи представник ЕУ у ауторском тексту за лист Политика.

„Међутим“, додао је, „приморавајући да бира између привредног раста и оружја, санкције га стављају у стеге које се постепено стежу“.

„Супротно ономе што смо прилично наивно мислили пре коју годину, економска међузависност не подразумева аутоматски пацификацију међународних односа. Зато је императив транзиција на Европу као силу, на коју позиван од почетка свог мандата“, указао је он.

Како је навео, „суочени са инвазијом на Украјину почели смо да прелазимо са намере на акцију, показујући да, када је испровоцирана, Европа може да делује“.

„Пошто не желимо да ратујемо са Русијом, економске санкције су сада у средишту овог одговора. Оне већ почињу да делују и то ће чинити још више у наредним месецима“, истакао је високи представник ЕУ за спољну политику.

(Бета-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]