Početna strana > Hronika > Žozep Borel: Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu našeg odgovora
Hronika

Žozep Borel: Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu našeg odgovora

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. jul 2022.

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel ocenio je da sankcije protiv Rusije "već snažno pogađaju Vladimira Putina i njegove saučesnike i njihovi efekti po rusku ekonomiju će se vremenom povećavati".

„Hoće li ovi značajni i rastući uticaji navesti Vladimira Putina da modifikuje svoje strateške proračune? Verovatno ne u bliskoj budućnosti: njegovi postupci nisu vođeni prvenstveno ekonomskom logikom“, naveo je visoki predstavnik EU u autorskom tekstu za list Politika.

„Međutim“, dodao je, „primoravajući da bira između privrednog rasta i oružja, sankcije ga stavljaju u stege koje se postepeno stežu“.

„Suprotno onome što smo prilično naivno mislili pre koju godinu, ekonomska međuzavisnost ne podrazumeva automatski pacifikaciju međunarodnih odnosa. Zato je imperativ tranzicija na Evropu kao silu, na koju pozivan od početka svog mandata“, ukazao je on.

Kako je naveo, „suočeni sa invazijom na Ukrajinu počeli smo da prelazimo sa namere na akciju, pokazujući da, kada je isprovocirana, Evropa može da deluje“.

„Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu ovog odgovora. One već počinju da deluju i to će činiti još više u narednim mesecima“, istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

(Beta-N1)