Хроника

Жозеп Борел: Ко год жели да купује руску храну и ђубрива, може то да чини слободно и без страха од санкција, које се не односе на ове производе

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

Ко год жели да купује руску храну и ђубрива може то да чини слободно и без страха од санкција, које се не односе на ове производе, рекао је данас Жозеп Борељ.

"Наше санкције нису усмерене на храну, ни на ђубрива. Сви који желе да купују руску храну и ђубрива могу то да раде, нема препрека. Дакле, могу да послују, могу да купују, могу да трансферишу, могу да се осигурају“, рекао је шеф за спољну политику Европске уније новинарима.

Борељ је то изјавио уочи састанка министара спољних послова земаља ЕУ, посвећеног налажењу начина за деблокаду украјинског жита које стоји у црноморским лукама због војног сукоба у тој земљи.

Међутим, како преноси Раша тудеј, санкције ЕУ односе се на руско бродарство, што спречава испоруке жита и ђубрива из земље на глобално тржиште. То је, по оцени овог медија, довело до растуће прехрамбене кризе, при чему су цене пшенице достигле рекордно високе нивое.

Према речима Бореља: "Последице кризе у Украјини постају веома опасне, не само за Украјину, већ за цео свет“.

"Морам поново да упозорим на опасност од велике глади у свету, посебно у Африци. Рат је тај који изазива поскупљења и оскудицу енергије и хране. Подржавамо напоре Уједињених нација за деблокаду извоза из Украјине“, рекао је он.

(Танјуг-Б92)

 

 
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]