Početna strana > Hronika > Zorana Mihajlović razgovarala sa rukovodstvom britanske kompanije "Adriatik metals" o "početku izgradnje novog rudnika cinka u Raškoj do 2024."
Hronika

Zorana Mihajlović razgovarala sa rukovodstvom britanske kompanije "Adriatik metals" o "početku izgradnje novog rudnika cinka u Raškoj do 2024."

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. januar 2021.

 Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa rukovodstvom britanske kompanije "Adriatik metals" o geološkim istraživanjima radi početka izgradnje novog rudnika cinka u Raškoj do 2024. godine.

Sastanku je prisustvovala i regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Žužana Hargitai.

Generalni menadžer i direktor „Adriatik metalsa“ Pol Kronin je rekao da ta kompanija već radi u Bosni i Hercegovini, „gde ima snažan fokus na zaštiti životne sredine i saradnju sa lokalnom zajednicom, a isti pristup imaće i u Srbiji“.

Velika stvar za Srbiju je što su u njoj već neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija i „verujem da i mi možemo uspešno realizovati projekat u Srbiji“, rekao je Kronin.

Mihajlović je izrazila nadu da će ta kompanija nastaviti sprovodjenje svojih projekata, navodeći da je Vlada Srbije otvorena za saradnju i podršku.

Ministarka je najavila izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da bi se propis unapredio i obezbedila sigurnost i predvidljivost za investitore, saopštilo je Ministarstvo.

„Adriatik metals“ na svom sajtu piše da su u Raškom okrugu od 1984. do 2000. godine radili rudnici cinka, olova i srebra Kiževak i Sastavci. Dozvole za istraživanje tamo pokrivaju ukupno 3,28 kvadratnih kilometara, a kompanija je 2020. godine kupila 10 odsto vlasničkog udela i obezbedila pravo da kupi preostalih 90 odsto do 15. maja 2021.

Kompanija piše da tu ima brojnih infrastrukturnih prednosti, uključujući vodu, električnu energiju, pristup putevima i železnici, a lokalna radna snaga ima dugu istoriju rudarstva. Pored toga, zemljište koje obuhvata šire projektno područje određeno je za rudarske svrhe u skladu sa prostornim planom Srbije.

(Beta)