Početna strana > Hronika > Zorana Mihajlović povodom Evropskog dana sećanja na romske žrtve Holokausta: Borimo se protiv fašista i danas, pojedini političari vođeni idejama nacizma pozivaju na nasilje i incidente
Hronika

Zorana Mihajlović povodom Evropskog dana sećanja na romske žrtve Holokausta: Borimo se protiv fašista i danas, pojedini političari vođeni idejama nacizma pozivaju na nasilje i incidente

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 02. avgust 2020.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je povodom 2. avgusta, Evropskog dana sećanja na Holokaust nad Romima, da je važno poslati poruku da su rasizam i diskriminacija užasne tekovine protiv kojih se mora svakodnevno boriti.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je rekla da nijedno društvo u kojem i dan-danas provejavaju ideje nacizma ne može da ide napred.

„Društvo u kojem pojedini političari i pripadnici desničarskih organizacija, što i danas imamo u Srbiji, pozivaju na nasilje i incidente, vođeni fašističkim idejama, nije društvo u kojem želimo da žive naša deca. Ako želimo da idemo napred i da se razvijamo, moramo da osudimo svaki takav čin, kao što moramo da jasno i glasno ukažemo na svako diskriminatorsko ponašanje i negativni narativ koji oni neguju“, rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, ukazala je i na potrebu da se u školskim udžbenicima više pažnje posveti ovom „zaboravljenom Holokaustu“.

Dana 2. avgusta obeležava se Evropski dan sećanja na Holokaust nad Romima u kojem je 1944. u takozvanom „Ciganskom logoru u Aušvicu 3.000 Roma i Romkinja odvedeno u gasne komore i ubijeno.

Pozivaju na protest, a ni cenzus nisu prešli

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, ocenila je danas da pozivanja na proteste ispred Skupštine od strane opozicionih lidera predstavlja ništa drugo nego hvatanje za slamku političkog spasa.

“Svako blokiranje rada državnih institucija predstavlja nasilje nad demokratskim principima i prekrajanje volje naroda. A građani i građanke su jasno na izborima pokazali koga žele u srpskom parlamentu”, navela je Mihajlovićeva u izjavi za javnost.

Ističe da oni koji su se plašili da na te izbore izađu, jer nisu imali ništa da ponude, kao i oni koji nisu uspeli ni cenzus od tri odsto da pređu, danas bi nasilno, izazivajući incidente, da osvoje vlast.

 “Gospodo, vlast se osvaja programom, radom i rezultatima, na izborima, a ne tako što ćete pretiti pejntbol puškama, protestima i neredima”, rekla je Mihajlovićeva, koja je i funkcioner SNS.

“U ovom teškom i izazovnom vremenu za ceo svet, kada se naša država lavovski bori da sačuva zdravlje i živote građana, pozivanje na masovna okupljanja su veoma opasna i predstavljaju vrhunsku neodgovornost i nebrigu za ljude. Još jednom srpska opozicija pokazuje koliko im je do građana i građanki zapravo stalo – tek onoliko da zadovolje sopstvene interese i sačuvaju sebe na političkoj sceni”, izjavila je Mihajlovićeva.

 

(Beta, Tanjug)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner