Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Krajem sledeće godine počinje izgradnja beogradskog metroa, vrednost projekta četiri milijarde evra; Zorana Mihajlović: Drago nam je da je "Alstom" zainteresovan da učestvuje u izgradnji
Hronika

Siniša Mali: Krajem sledeće godine počinje izgradnja beogradskog metroa, vrednost projekta četiri milijarde evra; Zorana Mihajlović: Drago nam je da je "Alstom" zainteresovan da učestvuje u izgradnji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. septembar 2020.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da bi izgradnja beogradskog metroa mogla da počne krajem sledeće godine, na Makiškom polju.

Mali je o tom projektu razgovarao sa predstavnicima kompanija Pauer Čajna i Alstom, kao i sa ambasadorima Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkonijem.

Dogovoreno je da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos učesnika u projektu, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska strana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Kako je saopšteno, francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Uskoro struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke

Izgradnja prve linije metroa koštaće 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Kompanija Ežis je prethodno uradila studiju u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Grad Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi radovi na izgradnji što pre započeli, istaklo je Ministarstvo finansija.

Studija Ežisa je predvidela da prva linija beogradskog metroa ide od Železnika do Mirijeva (prva faza do Pančevačkog mosta) u dužini 21,3 kilometra sa 23 stanice i druga linija od Mirijeva do Zemuna, duga 19,2 kilometra sa 20 stanica.

Beogradski metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati i na koji Beograđani čekaju decenijama, ocenila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u razgovoru sa predstavnicima francuske kompanije "Alstom grupa", saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministarstvo je tu da pruži svu neophodnu podršku i da zajedno realizujemo ovako važan projekat za nas, iza kojeg stoje i dva predsednika - Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

"Drago nam je da je 'Alstom', kao jedna od najboljih svetskih kompanija, zainteresovana da učestvuje u izgradnji beogradskog metroa, tj. u fazi opremanja sistema. Ministarstvo je tu da pruži svu neophodnu podršku i da zajedno realizujemo ovako važan projekat za nas, iza kojeg stoje i dva predsednika - Aleksandar Vučić i Emanuel Makron", rekla je Mihalović.

Ona je uverena da će uskoro biti "dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu" i podsetila da je u maju ove godine potpisan Sporazum o donaciji između Vlade Francuske i Vlade Srbije u ukupnom iznosu od 8,3 miliona evra.

Dogovorena je procedura za realizaciju donacije od 0,4 miliona evra, a u toku je izrada studije izvodljivosti za koju je u julu potpisan komercijalni ugovor i koju izrađuje kompanija "Ežis", navedeno je u saopštenju.

Potpredsednik "Alstom grupe" Filip Deler rekao je da uporedo sa studijom izvodljivosti teku i pripremni radovi za tehnička rešenja i da će "Alstom" aktivno raditi u narednim mesecima, kako ne bi gubili vreme za realizaciju projekta beogradskog metroa, svesni značaja ovog projekta za Vladu Srbije.

(N1)