Početna strana > Hronika > Zoran Živković: Dokument o železničkoj liniji sa Prištinom predstavlja formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova
Hronika

Zoran Živković: Dokument o železničkoj liniji sa Prištinom predstavlja formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. februar 2020.

 Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da današnje potpisivanje Pisma o namerama o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine predstavlja „formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova“.

Navodeći da je reč o sporazumu između „dve nezavisne države“, lider Nove stranke je kazao da bi voleo da se Skupština Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Ustavni sud, BIA i druge nadležne institucije izjasne o dokumentu kojeg je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Minhenu potpisao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Ako se poštuju zakoni, ne može da se potpisuje međunarodni ugovor sa delom naše teritorije. Ovako imamo još jedan cirkus i banalizaciju situacije. Tako smo imali i dogovor o avio liniji između Beograda i Prištine, opet međunarodni ugovor sa međunarodnom potporom, a nijedan avion od tada nije poleteo i neće ni poletiti kao što neće biti ni ove železničke linije“, naveo je Živković.

Ako se poštuju zakoni, ne može da se potpisuje međunarodni ugovor sa delom naše teritorije. Ovako imamo još jedan cirkus i banalizaciju situacije

Govoreći o vraćanju rekonstruisane skulpture Pobednika na Kalemegdan, Živković je zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da gradjanima objasne kako je na mere zaštite tog spomenika, potrošeno 200.000 evra.

„Bilo je potrebno da se Pobednik rekonstruiše ali šta je tu koštalo 200.000 evra, da li prevoz od Beograda do Smederevske Palanke i nazad ili rad u vajarskoj radionici? Novi spomenik sa novim postamentom ne bi toliko koštao“, naveo je Živković.

Ocenio je i da angažovanje privatnih firmi za obezbedjenje zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu predstavlja „bruku za srpsku policiju i časne policajce koji su odlukom vrha MUP-a spušteni na nivo da ih čuvaju portiri“.

„Cilj rukovodstva MUP-a nije samo da se srozaju policajci već i da se ostvari ekstra profit za ljude bliske režimu, u ovom slučaju za bivšu državnu sekretarku MUP-a koja je vlasnica firme za obezbedjenje i koja je za par godina udesetostručila prihod. To je nastavak primitivazicije, banalizacije države od strane Aleksandra Vučića, tako smo dobili keramičara na čelu BIA, roštiljdžiju na mestu direktora EPS-a, a palikuće iz nekih opština oko Beograda da brinu o bezbednosti novinara“, dodao je Živković.

Videti još:

Minhen: U prisustvu Grenela, Vučića i Tačija, potpisano "Pismo o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine"

(Beta)