Хроника

Зоран Заев: Неприхватљива идеја да Северној Македонији уместо чланства у ЕУ буде понуђено стратешко партнерство

Штампа
уторак, 22. октобар 2019.

 Скопље -- Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио да је неприхватљива идеја да његовој земљи уместо чланства у ЕУ буде понуђено стратешко партнерство.

"Нећемо прихватити другу дебату, као на пример за стратешко партнерство, а не за чланство. За нашу земљу не постоји друга алтернатива осим пуноправног чланства у ЕУ", рекао је синоћ Заев у интервјуу Телевизији Алсат М.

Заев је тако одговорио на питање како кометарише размишљања председника Француске Емануела Макрона да би неким земљама кандидатима за чланство у ЕУ могло да се понуди стратешко партнерство.

"Зашто није прихватљива идеја председника Макрона? Ми ћемо проћи сигурно седам до осам година у преговорима по поглављима. То значи да ћемо постати пуноправна чланица ЕУ након што се реформишемо и изнутра, а томе ће помоћи приступни процес и затварање поглавља", рекао је премијер Северне Македоније.

Премијер Северне Македоније је додао да верује да ће Макрон то прихватити и да ће послати охрабрујући сигнал да процес евроинтеграција његова земља треба да започне како је договарано.

"Тај сигнал не треба мени. То ће бити сигнал за наш народ. Да задржимо и да одржавамо мотивацију. Ту мотивацију морамо да задржимо и због подршке 27 земаља чланица ЕУ које су имале кристално јасан став да смо заслужили отварање преговарачког процеса", рекао је Заев интервјуу емисији "360 степени" тв Алсат М.

Поводом информације да постоји иницијатива Италије да питање Северне Македоније врати на дневни ред ЕУ већ у новембру на Савету за опште послове, Заев је рекао да је добио позив италијанског премијера Ђузепеа Контеа да се састану 29. октобра и разговарају о тој иницијативи коју су, како је навео, подржали и други премијери.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]