Хроника

Зоран Радовановић: Наши грађани се одговорније односе од Италијана и Шпанаца, не очекујем тако црну слику као што је код њих

Штампа
среда, 01. април 2020.

 Епидемиолог Зоран Радовановић оценио је у Дану уживо да, ако поредимо са Италијанима и Шпанцима, "ми се као грађани односимо много одговорније". "Не зато што смо по природи дисциплинованији, него што нас је упозорило искуство шта се код њих дешава, наши људи су то озбиљније схватили", каже он. Говорећи о јучерашњој изјави директора Инфективне клинике у Београду Горана Стевановића да нам "прети италијански и шпански сценарио", Радовановић каже да не очекује баш тако црну слику.

У Србији је регистровано 160 нових случајева коронавируса, па је укупан број заражених сада 1.060.

Радовановић каже да би, да нису предузимане мере, тај успон био много стрмији.

"Постигло се оно што се желело, епидемијска крива је заравњена, иде спорије него што би иначе ишла. Сада је већ време да број оболелих почне све више да расте. Нажалост, имамо врло рестриктивну политику тестирања, тако да немамо представу у којој мери је популација Србије заражена, али и овај критеријум који се користи, лествица је врло високо постављена, помаже нам да сагледавамо да је ситуација све сложенија, све је више заражених које откривамо. Видећемо наредних дана, разумно је очекивати да током наредних 10 дана та крива почне да расте, у другој половини априла почне да пада, а да се почетком маја сведе на минималне бројке. Што не значи да је опасност прошла, чека нас, по свему судећи још један, па трећи талас, једино што тај трећи талас не мора да дође пре лета", каже он.

Како је рекао, могуће је да ће лето учинити да се поново сусретнемо с овом болешћу тек негде у јесен.

"Док не прође неколико таласа, ми ћемо бити у ризику. То се дешавало до сада са свим болестима које су биле новоискрсле, када се појаве у такозваној виргиналној популацији, која нема отпорност према том новом агенсу. Да је ово болест као грип, до сада би већ замрла, грип у марту, најкасније почетком априла нестаје. Када је у питању нова болест, она не поштује стриктно сезонски карактер за респираторне инфекције. САРС се јављао до јула, није поштовао теоретска сазнања наша о сезонском карактеру респираторних зараза", каже он.

Према његовим речима, ако током наредних десетак дана не буде превеликог притиска на здравствени систем, онда је решен врло важан проблем.

"Онда смо у овој фази као земља, као здравствени систем, изашли као победник. Нема говора да спречимо обољевање, једино може да се очекује да се та крива некако снизи, развуче на дужи период, јер онда оболели капљу са већим размаком и здравствена служба то може да прихвати. У томе је цела филозофија", каже он.

Како је рекао, ако поредимо са Италијанима и Шпанцима, "ми се као грађани односимо много одговорније".

"Не зато што смо по природи дисциплинованији, него што нас је упозорило искуство шта се код њих дешава, наши људи су то озбиљније схватили", каже он.

О смс порукама које су јуче стизале грађанима, Радовановић каже да су биле две поруке, као и да је био сигуран да једна није аутентична.

"За другу се испоставило да је заиста дошла из Министарства здравља. Претпостављам да је то једна превентивна мера, не зато што је хаос и зато што грађани игноришу оно што им се каже, него да не би пажња попустила, тако да то схватам", каже он.

Говорећи о јучерашњој изјави директора Инфективне клинике у Београду Горана Стевановића да нам "прети италијански и шпански сценарио", Радовановић каже да не очекује баш тако црну слику, из неколико разлога.

"Прво, ми смо раније предузели мере, захваљујући њиховом искуству, гледали смо шта се тамо ради, па смо реаговали брже. Даље, ми смо више поштовали, опет јер смо видели шта се дешава, треће, што код нас то почиње знатно касније него у те две медитеранске земље, тако да смо много ближе лету, треба се надати да ће вирус попустити како долази топлије време. Не мора тако да се деси, то је нагађање, али има логике да ћемо се онда ослободити тог наредног таласа, бар до лета, а онда пре снегова је реално очекивати да се болест поново јави", каже он.

Говорећи о смештању држављана Србије који су стигли уиз иностранства у карантин, Радованович каже да нису морали одмах да буду тестирани, али да ту постоји други проблем.

"То је огромна стручна грешка и пропуст, што се десило у оном избегличком кампу крај Суботице, да су људи угурани у спаваонице, са креветима на спрат. Карантин је превентивна изолација, ви тамо смештате људе који су били у контакту са оболелим, па ће можда да оболе, многи од њих неће, за разлику од Хале 1, где су сви већ заражени, па не могу да преносе ту болест. То је морало на другачији начин, то је јасно. Ви не можете мене који сам дошао из иностранства, да спојите са неким ко је болестан, да ме због тога жртвујете, не можете у масовним размерама. Накарадан приступ, потпуно супротно филозофији која се има у виду када се људи шаљу у карантин", каже Радовановић.

Како је рекао, из СЗО су рекли да је решење "тестирати, тестирати, тестирати", то су радили Јужна Кореја, Сингапур, и успешно су се изборили.

"Ми нисмо имали тестове, али ако сведете све само на чекање и забрану изласка, нисте много учинили", каже он.

Говорећи о мери забране кретања од 24х, каже да "смо ми раније примењивали мере, а нисмо обезбедили логистику да то заиста функционише".

"Ако смо и Ви и ја и милион и по Београђана у стану, како ћемо да се хранимо, ко ће да баца ђубре... Морала би да постоји армија људи, добровољаца, која би нас опслуживала. То изгледа се није имало на уму. С друге стране, ситуација сада није тако драматична да би се приступило тој мери, могуће је да је циљ био да се само тргнемо и кажемо 'не дај Боже да до тога дође'", рекао је Радовановић.

(Н1)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]