Početna strana > Hronika > Zoran Radojičić: Plašim se da Sajam neće biti dovoljan da primi sve obolele od koronavirusa
Hronika

Zoran Radojičić: Plašim se da Sajam neće biti dovoljan da primi sve obolele od koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. mart 2020.

 Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se situacija u vezi sa širenjem korona virusa mora sagledavati unapred i da se može očekivati da se i drugi sportski objekti pripreme kao privremene bolnice, po ugledu na sajam.

„Jasno je da očekujemo veliki broj pacijenata i moramo da predviđamo unapred. Misim i plašim se, a ne želim, da će sajam biti nedovoljan i da ćemo morati sportske objekte da pripremamo i prilagođavamo da mogu da prime veliki broj pacijenata“, rekao je Radojičić za TV Hepi.

On je naglasio da je pravovremeno preduzimanje mera neophodno, navodeći da se u Italiji i Španiji pokazalo da je kašnjenje od 10 do 15 dana umnogome povećalo smrtnost u pojedinim regijama.

„Iskustvo pokazuje da je samoizolacija, smanjenje kontakata, neophodna. Sedite kući, ne sastajte se sa drugima“, poručio je Radojičić koji je lekar po profesiji.

Ni taj verski fanatizam nije dobar u vreme epidemije, sigurno da je vera u Boga veoma značajna u svim ovim borbama, ja se kao vernik toga držim, ali fanatizam nikad nije dobar, može da pogorša situaciju i kroz istoriju se uvek tako to i reperkutovalo

Govoreći o velikim stradanjima zbog bolesti kroz istoriju, kao što su kuga, velike boginje, španski grip, naveo je da se ne dešava nešto novo i neočekivano.

„Pitanje vakcinacije je prethodnih godina bilo aktuelizovano, da li da se ljudi vakcinišu ili ne, i vršila se propaganda protiv vakcinacije, a pokazuje se koliko je taj populizam opasan“, rekao je Radojičić.

On je rekao da je epidemiologija nauka koja proučava ranija stradanja zbog bolesti, i predviđa mere.

Prema njegovim rečima, vrlo je značajan podatak da je kroz istoriju, kad god je bio veliki verski fanatizam, uvek bila veća smrtnost.

„Ni taj verski fanatizam nije dobar u vreme epidemije, sigurno da je vera u Boga veoma značajna u svim ovim borbama, ja se kao vernik toga držim, ali fanatizam nikad nije dobar, može da pogorša situaciju i kroz istoriju se uvek tako to i reperkutovalo“, rekao je Radojičić.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner