Хроника

Зоран Лутовац: Уједињење у „велику ДС“ не значи стварање неке нове странке, већ да партије које су настале из ДС угасе своје организације и уђу у ДС

Штампа
недеља, 24. мај 2020.

 Седница Главног одбора Демократске странке (ДС) биће одржана 31.маја, "ако се за то стекну здравствени услови", изјавио је у интервјуу ФоНету председник ДС Зоран Лутовац, мада се у јавности, као могући термин, незванично помиње и 21.јун.

Најављујући условно да би Главни одбор могао да буде последњег дана маја, Лутовац је у серијалу Квака 23 објаснио да "постоје законске одредбе које прописују строге казне за кршење мера прописаних због пандемије".

 Упитан о кривичној пријави коју је поднео против троје функционера ДС, међу њима и потпредседнице Александре Јерков, он је нагласио да му је циљ "да се пронађу фалсификатори потписа" на иницијативи за сазивање Главног одбора 17. маја.

 Лутовац је рекао да је Јерков његова потпредседница, "али да јој то не даје право да се бави таквим стварима". Истакао је, међутим, да неће бити покренут поступак искључења из странке оних против којих је поднета кривична пријава, јер "они треба само да буду саслушани, како би се пронашли прави фалсфикатори".

Кривична пријава је у функцији утврђивања одговорних за фалсификовање потписа, прецизирао је он и указао да су на списку иницијативе "имена људи који нису чланови странке и чланови Главног одбора".

Лутовац верује да је неко тај списак донео у странку да са њим закаже седницу и упитао да ли је то нормално. На опаску да иницијатори тврде да су списак добили из странке, као званичан и да није ажуриран, он је оценио "да је то небитно, ако позивате човека који је члан друге странке да потпише иницијативу у ДС".

Кривична пријава "поднета је против оних који су доставили ту инцијативу", поновио је Лутовац, али је, упитан да ли би била поднета и да су је доставили поштар или курир, узвратио да "не може поштар да је достави". Како је предочио, "зна се ко је документ са фалсификованим потписима донео у Секретаријат да се закаже нешто што није ни седница".

Уверен сам да та група чини мањину. Да није ни хомогена, будући да једну групу чине људи који желе на изборе, другу они који су за бојкот, а трећој је објашњено да у странци нема демократије

Незадовољне чланове и функционере странке, који су тражили сазивање Главног одбора, назвао је "интересном групом". Уверен да та група чини мањину, Лутовац је оценио да није ни хомогена, будући да једну групу чине људи који желе на изборе, другу они који су за бојкот, а трећој је "објашњено да у странци нема демократије".

Он тврди и да су неки иницијативу потписали "зато што су желели на нелегалан начин да донесу одлуку и фактички преотму странку". Али, истакао је Лутовац, међу њима има часних и честитих људи који су то потписали, сматрајући да је потребно што пре одржати седницу Главног одбора.

"Тако да те часне људе стављају испред себе", рекао је он и приметио да и неки "чланови Председништва странке и никада о проблемима нису покренули тему на састанку тог органа, него ћуте и раде иза леђа".

На конкретно питање да ли ће разговарати са потписницима иницијативе у покушају да смири унутарстраначке тензије, Лутовац је подсетио да "они на органима странке никада нису оспорили ни једну одлуку, нити је довели у питање". Већ следеће недеље је седница Председништва, чија је чланица и Јерков.

Ваљда ће доћи на седницу, "ако не буде имала нешто важније, јер је раније имала важнијих ствари од седница Председништва на којима се расправљало о процесу уједињења", тврди председник ДС. Лутовац је одбацио примедбу да начином на који се третира мањинско мишљење крши Статут странке и прецизирао да се "глас мањине поштује, али да се не поштује већински глас".

Позвао се на податак да је више од 200 чланова Главног одбора гласало за прикључење Савезу за Србију (СзС), да је деветоро било против, док је само четворо било против бојкота избора. Децидиран је у оспоравању тврдње да не жели да разговара и подсећа да "две године неке људе покушава да укључи у рад, као и да сарађује чак и са онима који су на унутарстраначким изборима били против њега".

"Неки људи мисле да без њих не постоји странка, а у ствари нису свесни да таквим својим радом и појављивањем у Вучићевим таблоидима само штете странци", упозорио је Лутовац. Он сматра да је "руководство ДС најзаслужније што се ДС није распала и што, после краха на београдским изборима, није потпуно нестала са лица земље". Негира да су догађаји у ДС "некаква побуна" и све описује као "рад иза кулиса, против руководства странке, које жели да стабилизује и реформише ДС".

Под реформом странке он подразумева "уједињење и сагласност око неких циљева, како би се вратило поверење грађана". Да би грађани, према његовом образложењу, "престали у ДС да виде интересну групу која води раћуна само о себи и у чијим су првим редовима они који су и довели странку скоро до краха". Упитан на кога тачно мисли, именовао је Радослава Милојичића Кену, Балшу Божовића и Драгана Шутановца.

Тврдњу да у ДС нема демократије Лутовац је означио као флоскулу, док је примедбу да, упркос залагању за слободу информисања, чланство на порталу ДС не може да се обавести о догађајима унутар странке, назвао "непримереном паралелом".

Он је поручио да странка мора организационо и технички да се промени, "да се одлуке не доносе у кафићима, иза кулиса, него у органима странке и да се то поштује". На питање да ли ДС предстоји ново цепање, Лутовац је одговорио да "ДС доноси своје одлуке по демократској процедури и, када их донесе, оне морају да се поштују".

Без обзира на то, како је напоменуо, да ли неко себе сматра важним и незамењивим и колико год се не слагао са већински легално донетим одлукама. Упитан о уједињењу у велику ДС, за чије је заустављање лично прозван у јавности, Лутовац је истакао да је он тај "који је покренуо уједињење".

То уједињење, међутим, према његовим речима, не може да се одвија стварањем неке нове странке, већ уједињењем са ДС партија које су настале из ДС. "То значи да они гасе своје организације и улазе у ДС. Не стварамо ми никакву нову странку и ту постоје неспоразуми, јер су неки људи уједињење разумели као могућност да се праве неке нове прерасподеле", протумачио је Лутовац.

"Процес мора бити могућ и правно, кроз доношење правних аката и правног оквира на Скупштини ДС", констатовао је он, али је нагласио да "уједињење не значи уједињење бивших функционера и да је то договорено раније". На питање да ли је важније јединство опозиције или јединство ДС, Лутовац је оценио да то "није питање или-или и да једно не искључује друго". Мисли да је "за странку добро да буде интегративни фактор у јединственој опозицији, а да би ДС повратила поверење грађана мора да покаже да је другачија од оне странке која је доживела крах".

"Да покаже да неће да опструише заједничке акције опозиције, да неће да солира, да неће да инсистира на старим кадровима који су ту странку довели до испод два одсто подршке", рекао је Лутовац.

Према његовом ставу, "одлука Вучића да избори буду 21. јуна потпуно је неодговорна, јер епидемија није прошла". "Безнедносно-здравствени услови су неодговарајући, док су изборни услови још гори него што су били пре пандемије", закључио је Лутовац.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]