Хроника

Зоран Ђорђевић: Наводи Хјуман рајтс воча низ тенденциозних лажи, Министарство поступа одговорно и у интересу радника у спречавању ширења коронавируса

Штампа
петак, 31. јул 2020.

Министарство за рад, борачка и социјална питања данас је оценило да је у организација Хјуман рајтс воч (ХРW), која се бави заштитом људских права, у свом отвореном писму изнела низ нетачних информација.

Како се наводи у саопштењу Министарства, у писму су изнете нетачне информације које се односе на епидемиолошку ситуацију у установама социјалне заштите, са акцентом на установе у којима бораве деца и одрасли са инвалидитетом.

"Истичемо да Министарство поступа одговорно, транспарентно и у интересу грађана у вези са спречавањем ширења коронавируса и заштите корисника и радника од заражавања", наводи се у саопштењу.

Министар Зоран Ђорђевић навео је да је реч о "тенденционом низу лажи" које су објављене у жељи да се наруши углед Србије.

Он је додао и да Министарство ништа не скрива и да се на сајту Министарства свакодневно објављују подаци о броју заражених и излечених у установама социјалне заштите и домовима за старе.

Шест организација међу којима је и Хјуман рајтс воч упутило је отворено писмо премијерки, Министарству за рад и социјална питања, али и Институту "Батут", затраживши број преминулих особа са инвалидитетом од почетка епидемије, наводећи, како је рекла новинарка Нова.рс, да су их и претходно тражили, али да одговоре нису добили.

Директорка "Батута" Јовановић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба, да су им ти подаци на неки начин достављени (из здравствених и социјалних установа), а да сами захтеви подразумевају да се дају не само бројеви већ и анализа и објашњење у складу са струком, и да ће Институт доставити све одговоре.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]