Početna strana > Hronika > Živković: Vučić bi da bira selektore i vladike, to su obeležja sultana; SzS: Uticaj režima na sudstvo prešao sve granice
Hronika

Živković: Vučić bi da bira selektore i vladike, to su obeležja sultana; SzS: Uticaj režima na sudstvo prešao sve granice

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. januar 2020.

 Živković: Vučić bi da bira selektore i vladike, to su obeležja sultana

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je besmisleno porediti Srbiju sa Francuskom, koja ima demokratska pravila stara

nekoliko vekova kada je reč o izboru sudija. Živković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da Vučić bira selektore i vladike, a da su to "obeležja sultana".

Živković je komentarisao i objašnjenja o aerozagađenju u Srbiji i ocenio da bi prema logici da sa standardom raste i zagađenje, "Japan morao da bude zemlja potpuno mrtvih, Pariz i Brisel bi bili gradovi aveti". On je rekao da od Vučića ide i "medijsko zagađenje", koje

mora da se promeni što pre i da se Nova stranka zalaže za borbu protiv aktuelne vlasti. 

Živković je za raspravu Dveri i Demokratske stranke i reči koje je lider Dveri Boško Obradović uputio počasnom predsedniku DS Dragoljubu Mićunoviću rekao da predstavljaju "akt primitivnog nevaspitanja" i da se to ne radi ni u parlamentu, ni u Užicu, ni u Čačku, ni u Beogradu. 

On je dodao da neće da se meša u unutrašnje stvari Saveza za Srbiju, ali da ovo komentariše sa ljudske strane. 

Komentarišući odluku Pokreta slobodnih građana da bojkotuje izbore, Živković je rekao da je to njihovo pravo, a da će Nova svoju odluku doneti kada izbori budu raspisani i da ne razume šta se postiže bojkotom.

SzS: Uticaj režima na sudstvo prešao sve granice

Savez za Srbiju ocenio je da je uticaj vlasti na sudstvo "prešao sve granice" i da preti da "do temelja uruši ustavni poredak i podelu vlasti u Srbiji". Savez je u saopštenju osudio "najnovije ponižavanje sudske vlasti" i pokušaj da se ta grana vlasti "u celosti stavi u službu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke". 

"To pokazuju tri najnovija slučaja, najpre zahtev državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića za promenu Ustava, kako bi Aleksandar Vučić imenovao sudije, zatim novo određivanje ko je 'glavni trgovac narkoticima' u Srbiji od strane Aleksandra Vučića, uz činjenicu da priznaje da ima uvid u neke krivične predmete, i uticaj na istragu u slučaju Jovanjica, u kome za vreme trajanja istrage, uz volju, ili mimo volje, visoki policijski službenik oslobađa odgovornosti Aleksandra i Andreja Vučića", stoji u saopštenju. 

Navodeći da je zabranjen svaki uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na rad javnog tužilaštva i sudova na postupanje u predmetima, iz SzS su ocenili da je to "naročito opasno ukoliko se koristi javni položaj predsednika Republike, preko sredstava javnog informisanja ili na bilo koji drugi način kojim može da se ugrozi samostalnost u radu javnog tužilaštva i sudova". 

"Podsećamo i da su javni tužioci, kao i sudije, dužni da odbiju svaku radnju koja predstavlja uticaj na samostalnost u njihovom radu", dodaje se u saopštenju.

(Beta)