Хроника

Земљотрес јачине 6.5 степени Рихтерове скале погодио источни део Турске, 14 особа погинуло

Штампа
субота, 25. јануар 2020.

 Према најновијим подацима турских власти, у земљотресу јачине 6,5 степени по Рихтеру који је погодио источни турски град Елазиг, погинуло је 14 особа, а повређено је 315 људи. Урушено је неколико зграда.

 Дирекција за управљање ванредним ситуацијама (АФАД) саопштила је да је епицентар потреса регистрован у 20:55 сати по локалном времену, у месту Сиврице, недалеко од Елазига.

Према досадашњим информацијама, у земљотресу је погинуло 14 особа, навели су из АФАД-а.

У саопштењу се наводи да је осам особа погинуло, а 225 повређено у Елазигу, док је шест особа погинуло, а 90 повређено у Малатији.

АФАД је формирао кризни штаб, а из бројних турских градова у Елазиг је упућен велики број припадника спасилачких служби.

На видео снимцима који су објављени на друштвеним мрежама може се видети да су у неким деловима Елазига урушене зграде. На снимцима сигурносних камера могу се видети грађани који панично напуштају своје домове услед земљотреса.

Земљотрес се осетио и у околним градовима Адана, Хатај и Османије, чак на подручју северних делова Сирије и Ирака.

Иако су прве информације биле да је реч о земљотресу јачине 6,8 степени, из АФАД-а је накнадно потврђено да је његова јачина износила 6,5 степени. Епицентар земљотреса забележен је на дубини од око седам километара.

Из АФАД-а је такође потврђено како је након овог земљотреса забележено још 60 накнадних потреса слабијег интензитета, међу којима је осам јачих од 4,0 степена по Рихтеру.

Турска се налази на трусном тлу и ту земљу често погадјају земљотреси.

У земљотресу магнитуде 7,4 који је 1999. године погодио Турску, страдало је 17.000 људи, од којих око 1.000 у Истанбулу.

(Анадолија)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]