Хроника

Жељко Комшић: Власти Србије и РС величају геноцид у Сребреници

Штампа
среда, 10. јул 2019.

 Београд -- Хрватски члан Председништва БиХ, Жељко Комшић, оптужио је Србију и Републику Српску за наводно величање геноцида у Сребреници.

Поред тога оптужио је власти у Србији да нису одустале од "погромачког пројекта САНУ" и да се, како нису кажњене за Сребреницу, "надају се да ће моћи поново да ураде исто".

“Нисмо видели да су се власти Србије побуниле против тога, штавише дали су прећутну подршку. Отприлике је то тај однос. Сваки пут када треба величати геноцид, власти Србије су спремне да то прећутно, а некад и директно подрже”, рекао је Комшић у интервјуу за лист Данас, уочи сутрашње комеморације поводом 24 године од злочинау Сребреници.

Комшић даље тврди да се у "мањем босанскохерцеговачком ентитету” без иједне речи негодовања прешло се из фазе негирања у фазу отвореног величања геноцида, додељена су од Народне скупштине РС ордења креаторима и извршитељима геноцида, јавни објекти добијају имена по истима".

На питање "Данаса" како види однос српских власти према "сребреничком геноциду", Комшић одговара да о томе “довољно говори и чињеница да министар спољних послова Србије по медијима у Србији, и где год стигне у свету, износи монструозне лажи о томе како у приједорским логорима није било мучења”.

За њега је, каже, таква политика "уистину једна цивилизацијска мочвара”.

“Знају господа министар и председник Србије да то што говоре није истина, али управо зато што то није истина, то и говоре”, тврди Комшић и додаје да је разлог за то, што, како каже српске власти,”још увек нису одустали од погромашког пројекта Српске академије наука и уметности, и зато што тај великодржавни пројекат није адекватно кажњен од цивилизованог света".

“Стога се надају да ће некада поново моћи да ураде исто, јер су последњи пут прошли некажњено”, оптужује даље Комшић.

Он даље на питање "Данаса" зашто је то тако одговара да су разлози што ”престанак величања геноцида није никакав услов Србији за наставак европских интеграција”, и зато што, како тврди даље, и део политичког спектра у Сарајеву, жели говор о овоме прогласити депласираним.

“ Зато што ће сада мене што ово говорим, из Сарајева оптужити да дижем тензије, јер им је истина постала сметња па верују да вук неће појести овцу ако га она буде умиљато гледала”, наводи Комшић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]