Početna strana > Hronika > Željko Komšić: Vlasti Srbije i RS veličaju genocid u Srebrenici
Hronika

Željko Komšić: Vlasti Srbije i RS veličaju genocid u Srebrenici

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

 Beograd -- Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, optužio je Srbiju i Republiku Srpsku za navodno veličanje genocida u Srebrenici.

Pored toga optužio je vlasti u Srbiji da nisu odustale od "pogromačkog projekta SANU" i da se, kako nisu kažnjene za Srebrenicu, "nadaju se da će moći ponovo da urade isto".

“Nismo videli da su se vlasti Srbije pobunile protiv toga, štaviše dali su prećutnu podršku. Otprilike je to taj odnos. Svaki put kada treba veličati genocid, vlasti Srbije su spremne da to prećutno, a nekad i direktno podrže”, rekao je Komšić u intervjuu za list Danas, uoči sutrašnje komemoracije povodom 24 godine od zločinau Srebrenici.

Komšić dalje tvrdi da se u "manjem bosanskohercegovačkom entitetu” bez ijedne reči negodovanja prešlo se iz faze negiranja u fazu otvorenog veličanja genocida, dodeljena su od Narodne skupštine RS ordenja kreatorima i izvršiteljima genocida, javni objekti dobijaju imena po istima".

Na pitanje "Danasa" kako vidi odnos srpskih vlasti prema "srebreničkom genocidu", Komšić odgovara da o tome “dovoljno govori i činjenica da ministar spoljnih poslova Srbije po medijima u Srbiji, i gde god stigne u svetu, iznosi monstruozne laži o tome kako u prijedorskim logorima nije bilo mučenja”.

Za njega je, kaže, takva politika "uistinu jedna civilizacijska močvara”.

“Znaju gospoda ministar i predsednik Srbije da to što govore nije istina, ali upravo zato što to nije istina, to i govore”, tvrdi Komšić i dodaje da je razlog za to, što, kako kaže srpske vlasti,”još uvek nisu odustali od pogromaškog projekta Srpske akademije nauka i umetnosti, i zato što taj velikodržavni projekat nije adekvatno kažnjen od civilizovanog sveta".

“Stoga se nadaju da će nekada ponovo moći da urade isto, jer su poslednji put prošli nekažnjeno”, optužuje dalje Komšić.

On dalje na pitanje "Danasa" zašto je to tako odgovara da su razlozi što ”prestanak veličanja genocida nije nikakav uslov Srbiji za nastavak evropskih integracija”, i zato što, kako tvrdi dalje, i deo političkog spektra u Sarajevu, želi govor o ovome proglasiti deplasiranim.

“ Zato što će sada mene što ovo govorim, iz Sarajeva optužiti da dižem tenzije, jer im je istina postala smetnja pa veruju da vuk neće pojesti ovcu ako ga ona bude umiljato gledala”, navodi Komšić.

(Tanjug)