Хроника

Зеев Елкин: Израел спреман да гађа сиријске системе С-300, чак и ако би се тиме довели у опасност руски војни експерти

Штампа
уторак, 06. новембар 2018.

Израел је спреман да гађа сиријске системе С-300 ако они буду дејствовали против израелских циљева, рекао је министар за послове Јерусалима и заштиту природне средине и културног наслеђа Израела Зеев Елкин.

„Сиријска војска не уме увек правилно да користи технику коју добија у руке. Приликом неправилног коришћења могу бити оборени цивилни авиони. Авионски превоз у том региону се може наћи у опасности“, указао је он.

„Опсег С-300 је велики, покрива целу територију Израела тако да Сиријци ако желе изнад територије Израела могу покушати да оборе војни авион, па чак и цивилни авион“, изјавио је Елскин.

По његовим речима, као правило, Израел на нападе на своју територију или на авионе реагује пре свега „не међународним демаршима, већ практичним акцијама које ће се несумњиво десити у том случају“.

Одговарајући на питање против кога ће дејствовати Израел, ако С-300 у Сирији погоде израелски циљ, Елкин је одговорио: „Против система из којих је гађана израелска територија или израелски авион. Јако се надам да тамо неће бити руских стручњака“.

Подсетимо, руски авион Ил-20, који се налазио 35 километара од обале Средоземног мора, оборен је 17. септембра када се враћао у авио-базу Хмејмим. За ову несрећу руска војска је оптужила Израел. Након тога Русија је испоручила Сирији три дивизиона противваздушна ракетна система С-300 ПМ-2.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]