Početna strana > Hronika > Zeev Elkin: Izrael spreman da gađa sirijske sisteme S-300, čak i ako bi se time doveli u opasnost ruski vojni eksperti
Hronika

Zeev Elkin: Izrael spreman da gađa sirijske sisteme S-300, čak i ako bi se time doveli u opasnost ruski vojni eksperti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. novembar 2018.

Izrael je spreman da gađa sirijske sisteme S-300 ako oni budu dejstvovali protiv izraelskih ciljeva, rekao je ministar za poslove Jerusalima i zaštitu prirodne sredine i kulturnog nasleđa Izraela Zeev Elkin.

„Sirijska vojska ne ume uvek pravilno da koristi tehniku koju dobija u ruke. Prilikom nepravilnog korišćenja mogu biti oboreni civilni avioni. Avionski prevoz u tom regionu se može naći u opasnosti“, ukazao je on.

„Opseg S-300 je veliki, pokriva celu teritoriju Izraela tako da Sirijci ako žele iznad teritorije Izraela mogu pokušati da obore vojni avion, pa čak i civilni avion“, izjavio je Elskin.

Po njegovim rečima, kao pravilo, Izrael na napade na svoju teritoriju ili na avione reaguje pre svega „ne međunarodnim demaršima, već praktičnim akcijama koje će se nesumnjivo desiti u tom slučaju“.

Odgovarajući na pitanje protiv koga će dejstvovati Izrael, ako S-300 u Siriji pogode izraelski cilj, Elkin je odgovorio: „Protiv sistema iz kojih je gađana izraelska teritorija ili izraelski avion. Jako se nadam da tamo neće biti ruskih stručnjaka“.

Podsetimo, ruski avion Il-20, koji se nalazio 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra kada se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Za ovu nesreću ruska vojska je optužila Izrael. Nakon toga Rusija je isporučila Siriji tri diviziona protivvazdušna raketna sistema S-300 PM-2.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner