среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Западни медији: Путин ће Русијом владати до 2024.
Хроника

Западни медији: Путин ће Русијом владати до 2024.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 25. септембар 2011.

Лондон, Њујорк – Западни медији одлуке јучерашњег конгреса "Јединствене Русије" коментаришу као гаранцију да ће Владимир Путин владати још два мандата, односно до 2024.

Јуче је одлучено да руски премијер Владимир Путин буде кандидат партије "Јединствене Русије" на предстојећим председничким изборима, а председник Дмитриј Медведев носилац изборне листе за парламентарне изборе.

Упоредо са критикама медија да је најављена смена у Кремљу само формалне природе и да није у духу стварне демократије, наглашено је да је Путин заиста убедљиво најпопуларнији политичар у Русији, а да га следи Медведев којег веома мало помињу у данашњим извештајима.

Бавећи се прогнозама о предстојећем времену које ће Путин као вероватни победник избора провести на председничкој функцији, амерички дневник "Њујорк тајмс" спекулише да су пред њим још два мандата, односно 12 година (одлуком Думе из 2008. године мандат председника продужен је са четири на шест година). 

Рачунајући претходних осам година (2000-2008) које је провео као председник и још четири као премијер, Путин би могао да остане на власти пуне 24 године, чиме би "према дужини владања могао да се пореди са Стаљином и Брежњевом", закључује "Њујорк тајмс". 

Лист истиче да то само по себи не мора да буде лоше по односе Русије и САД и цитира неименованог америчког дипломату који оцењује да је "Путин водио Русију" и као премијер, као и да је он дао зелено светло Медведеву за "ресетовање" односа са САД. 

Британски "Фајненшел тајмс" такодје спекулише о "Путинових четврт века владавине" и констатује да он "остаје најјача политичка фигура у Русији, упркос чињеници да претходне четири године није био председник". 

У коментару "Дејли телеграфа" наводи се да ће 58-годишњи Путин имати 71 годину када буде истекао други од његова два мандата колико му предвиђају, али и да је он "иако често демонизован на Западу заиста популарна личност у својој земљи којој се приписује да је вратио национални понос и економску снагу Русији". 

Према писању "Тајмса" Путина очекују другачији изазови од оних са којима се суочио као председник у претходна два мандата када је предводио економски бум у Русији захваљујући пре свега трговини енергентима. 

"Сада Русију очекује тежак испит из глобалне финансијске кризе, док цена нафте опада, а трошкови владе превазилазе приходе", наводи "Тајмс".

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер