Хроника

Жалбени поступак генералу Ратку Младићу одложен због коронавируса

Штампа
четвртак, 28. мај 2020.

 Жалбени поступак Ратку Младићу у Хашком трибуналу одложен је до даљег због коронавируса, саопштио је тај суд. Како се наводи, с обзиром на године живота, Младић припада ризичној групи, када је у питању могућност заразе. Поред тога, наводи се да је суд имао у виду и Младићево здравствено стање, пошто се опоравља од операције.

У прилог одлуци суд наводи и да део судија не би могао да отпутује у Хаг на суђење, због рестрикција које су широм света уведене због пандемије коронавируса, да би најмање четворо њих морало да прође кроз “високоризична подручја”, као и да би судије по доласку у Холандију морале да иду у карантин 14 дана.

Нови датум жалбеног поступка биће одређен када се створе услови за то, навео је Међунаордни резидуални механизам за кривичне судове, наследник некадашњег Трибунала у Хагу.

Жалбени поступак против ратног команданта босанских Срба Ратка Младића, на коме је и он требало да се обрати, првобитно је заказам за март, али је суђење одложено због операције којој је морао да буде подвргнут. Пошто је постоперативни опоравак био добар, суд је заказао суђење за 16. и 17. јун, али је оно сада одложено до даљег због корона вируса.

Ратко Младић је пред Хашким трибуналом првостепено осуђен на доживотну казну затвора по 10 од 11 тачака оптужнице. Он је ослобођен оптужби за геноцид у шест општина, али је осуђен за геноцид у Сребреници, прогон, истребљење, злочин против човечности, убиство, нехумано дело присилног премештања, депортацију, терорисање и противправне нападе на цивиле, узимање талаца.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]