Početna strana > Hronika > Žalbeni postupak generalu Ratku Mladiću odložen zbog koronavirusa
Hronika

Žalbeni postupak generalu Ratku Mladiću odložen zbog koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. maj 2020.

 Žalbeni postupak Ratku Mladiću u Haškom tribunalu odložen je do daljeg zbog koronavirusa, saopštio je taj sud. Kako se navodi, s obzirom na godine života, Mladić pripada rizičnoj grupi, kada je u pitanju mogućnost zaraze. Pored toga, navodi se da je sud imao u vidu i Mladićevo zdravstveno stanje, pošto se oporavlja od operacije.

U prilog odluci sud navodi i da deo sudija ne bi mogao da otputuje u Hag na suđenje, zbog restrikcija koje su širom sveta uvedene zbog pandemije koronavirusa, da bi najmanje četvoro njih moralo da prođe kroz “visokorizična područja”, kao i da bi sudije po dolasku u Holandiju morale da idu u karantin 14 dana.

Novi datum žalbenog postupka biće određen kada se stvore uslovi za to, naveo je Međunaordni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik nekadašnjeg Tribunala u Hagu.

Žalbeni postupak protiv ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, na kome je i on trebalo da se obrati, prvobitno je zakazam za mart, ali je suđenje odloženo zbog operacije kojoj je morao da bude podvrgnut. Pošto je postoperativni oporavak bio dobar, sud je zakazao suđenje za 16. i 17. jun, ali je ono sada odloženo do daljeg zbog korona virusa.

Ratko Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner