Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost: Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo i postavili granice na Jarinju i Brnjaku; Srbija uvodi doživotnu robiju za najteža krivična dela
Hronika

Aleksandar Vučić nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost: Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo i postavili granice na Jarinju i Brnjaku; Srbija uvodi doživotnu robiju za najteža krivična dela

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. januar 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost saopštio da je namera države da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije. Najavljuje borbu na pet nivoa i drakonske kazne za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Aleksandar Vučić je rekao da će biti uveden institut doživatne kazne zatvora za one koji su počinali najteža krivična dela – višestruka ubistva, ubistva dece.

"Nisam naročito zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima", napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji.

Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsednik.

Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Za mesec dana promenićemo sve u Srbiji, rekao je predsednik i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama.

"Pregazićemo ih", naglašava Vučić.

Rekao da je jučerašnja akcija policije i tužilaštva pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.

"Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se posle mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama, a neki iza rešetaka", rekao je Vučić

Današnja sednica je, kaže, imala dve tačke – pitanje Kosova i Metohije i borbu protiv korupcije i sistemske mere koje će država preduzeti.

"Koliko god uspešna i dobra akcija, to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje, iako iziskuje ogromne resurse, ali ako ne priđemo na sveobuhvatan način rešavanju tih užasnih problema sa kojima se suočavamo, nećemo biti u stanju da ih rešimo", poručio je Vučić.

Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo

Ne mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo u ruke Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, povodom otvorenog pisma koje su mu uputili organizatori protesta.

"Pročitao sam pridike koje mi drže Jeremić, Đilas i Obradović", rekao je Vučić na pres konferenciji i dodao:

"Nasmejao sam se, toliko je glupo. Oni koji su predali Kosovo u ruke Albancima, koji su postavili granice na Jarinju i Brnjaku, koji su doneli presudu u korist Albanca, koji su izmestili pregovore iz UN u EU, koji su doveli do formalne nezavisnosti Kosova, oni da nekom drže predavanje o Kosovu, na to ne umem da odgovorim. Pogledao sam i rekao sebi ''hajde, idi radi svoj posao, spremaj mere protiv korupcije'', kazao je on.

Na pozivanje Boška Obradovića na DŽordža Vašingtona osvrnuo se rečima:

"On je čuo za Ljotića i nikog više".

Rekao je i da se nada da će doći do pomeranja po pitanju ukidanja prištinskih taksi na robu iz Srbije.

Povodom izjave šefa kosovske opozicione LDK Ise Mustafe da nije dobro što Priština nije poslušala savete iz Trampovog pisma, ocenio je da je dobro što je LDK izašao sa svojim stavom.

"Čekamo da vidimo hoće li Albanci doneti odluku i mislim da je danas lakše da to učine, kada je LDK izašla sa takvom izjavom, pošto je to trenutno prema svim istraživanjima najsnažnija politička stranka među Albancima", rekao je Vučić.

Nada se, kaže, da će Priština doneti odgovarajuću odluku.

Trend da se Srbi optužuju za sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u delovima bivše Jugoslavije, a posebno u albanskom delu Kosova, na delu trend da se traži nova srpska odgovornost i da postoje oni koji Srbe optužuju za sve.

"Plašim se da se taj trend samoviktimizacije i apsolutnog optuživanja Srba za sve ne nastavi u budućnosti bez prihvatanja bilo kakve odgovornosti za sopstvene zločine", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao i da je naš pogled na stvari neuporedivo uravnoteženiji.

"Mi gonimo Srbe koji su počinioci zločina, ali takođe i gonimo i znamo da postoje mnogi koji nisu odgovarali, a počinili su najgore zločine protiv srpkog naroda", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje povodom podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića zbog ratnog zločina nad Srbima, i da li će žrtve dobiti pravdu, Vučić je rekao:

"Nadam se da će pravda biti zadovoljena. Preskočiću deo šta o tome mislim".

On je istakao da znamo da pstoje mnogi koji nisu odgovarali, a počinili su zločine protv srpskog naroda, bilo na teritoriji KiM, RS, nekadašnje Srpske krajine...

"Ali, prosto, oni su samo žrtve, a zna se ko je bio agresor - Srbija", podsetio je Vučić kako se prema tome drugi odnose.

99 odsto sudija časno i odgovorno obavlja posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da 99 odsto sudija u našoj zemlji pošteno, časno i odgovorno obavlja svoj posao, ali da i tu, kao i u svakoj profesiji ima kukolja.

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost odgovrajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminalaca, rekao da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije.

"Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu", dodao je Vučić.

Rekao je da se peta tačka reformi koje će biti sprovedene odnosi izvršenje krivično - pravnih sankcija.

"Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivično-pravnim sankcijama. A, da ne govorim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotrebljavaju nanogice i mnoga druga čuda".

Vučić je poručio da će se država i time pozabaviti i rešiti veliki deo tih problema, kao i da će građani moći da vide ogromne pomake narednom periodu.

"To ćemo sve da rešimo u narednih 20 dana", dodao je on.

Na komentar novinara da veliki broj počinilaca beži i skriva se na KiM i da li može Srbija nešto tu da učini, predsednik je kazao da je, što se tiče KiM i drugih teritorija na kojima se kriminalci slobodno kreću, mnogo veći problem što ne može lako da se dođe do optužbenog akta zbog nedostatka dokaza.

"Je l'' ima neko ko ne zna Filipa Koraća? Nije to od juče, ali smo tek od pre nekoliko nedelja uspeli da pronađemo za šta je sve i kako odgovoran i da imamo za to potvrde živih ljudi. Znate, to su ljudi koji su profesionalni kriminalci i ubice, uklanjaju svoje tragove i potrebno je vreme,ali država je uspela to da reši".

Vučić ističe da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

 Za danas, od 10 časova, zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, predsedava Vučić 

U Beogradu će biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojim će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jedna od tema su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Sastanak počinje u 10 sati, a po završetku Vučić će se obratiti medijima.

Videti još:

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona": Vučiću, zahtevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik Srbije i da građanima predstaviš plan za KiM - mi smo adresa, ne Brisel, Vašington, Moskva ili Priština

(Agencije)