Početna strana > Hronika > Vuk Velebit: Srbija uvođenjem sankcija Rusiji ne bi Moskvi načinila nikakvu štetu. To bi bio simbolički čin jasnijeg usmeravanja ka EU
Hronika

Vuk Velebit: Srbija uvođenjem sankcija Rusiji ne bi Moskvi načinila nikakvu štetu. To bi bio simbolički čin jasnijeg usmeravanja ka EU

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. maj 2022.

Politikolog Vuk Velebit izjavio je u Novom danu TV N1 da Srbija uvođenjem sankcija Rusiji ne bi Moskvi načinila nikakvu štetu, i da bi to više bio simbolički čin jasnijeg usmeravanja ka EU.

Velibit je kazao da nije iznenađen istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da je ubedljiva većina građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Građani su zbunjeni gde se Srbija nalazi, gde ide. Kako je počeo rat u Ukrajini, ta buka, kakofonija koja se nalazi svuda oko nas, jako zbunjuje građanje, i istraživanja su rezultat te zbunjenosti“, ocenio je Velebit.

Za dublje razumevanje raspoloženja javnosti, dodao je Velebit, potrebno je malo pogledati u istoriji i uvideti da se građani osećaju vrlo frustirani politikom Zapada prema regionu i Srbiji.

"EU je predstavljena više kao neko ko nas ucenjuje, a ne naš pouzdani partner, a paralelno s tim, u poslednjih deset godina, formirani su antievropski i proruski narativi u medijima", ukazao je gost Novog dana.

"Srbija da ima utisak da je nešto dobila"

Istakao je da ipak ne treba govoriti o tome da je sada trenutka kada Srbija treba da se opredeli, jer kako je rekao, Srbija već pripada Zapadu.

"Ali je jako bitno da u ovim nekim pregovorima Srbija izađe sa sastanka, a da ima utisak da je nešto dobila", rekao je Velebit i poručio da treba iskoristiti momentum kada je reč o priči o evropskom proširenju.

Istakao je i da bi uvđođenje sankcija Rusiji bio više simboličan čin jasnijeg usmeravanja Srbije ka EU, i da ne bi Moskvi nanelo nikakvu štetu.

"Ako Vučić i vlada kažu da već plaćamo veću cenu time što ne uvodimo sankcija, i trpimo štetu, ja bih onda radio ono što je u najboljem interesu građana Srbije. Ako neka odluka znači da će građani da trpe veću štetu, ne bih je donosio", kazao je Velebit, ali je i ostavo otvorenom mogućnost da Vučić ipak ne uvede sankcije Moskvi.

"Vučićeva taktika je da odloži donošenje neke odluke, i pitanje je da li će se ona i doenti. To me podseća na priču da će 'Vučić do jeseni priznati Kosovo' - to je priča koju slušamo deset godina i ona se nikada ne desi", rekao je Velebit i podsetio šta to Vučića "ima na stolu" kada razgovara sa Zapadom.

"Meni se čini da je glavna stvar da on ima kontrolu nad Srbima u regionu, i da Zapad zna odakle ta stabilnost dolazi. On drži desnicu u Srbiji i ima kontrolu nad Srbima u regionu, ako je to za Zapad važnije, možda se od srbije neće tražiti da uvede neki paket sankcija", rekao je Velibit.

Gost Novog dana osvrnuo se i na formiranje nove vlade u Srbiji, ocenivši da je ipak moguće da socijalisti ostanu u Nemanjinoj, jer Vučiću, kako je ocenio, više odgovara da ima "prozapadnog Dačića" u vladi, nego "proruskog Dačića u opoziciji".

"Ako socijalisti budu u vladi, to će biti neka pročiščena verzija SPS", zaključio je Velebit.

(N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner